Pe masivul Ceahlău este încă iarnă în toată regula, cu temperaturi mult sub limita îngheţului şi cu zăpadă consistentă.

Sâmbătă, 16 martie, a fost viscol, vântul având viteze care au atins, în rafală, şi 100 km/h, condiţii în care o ascensiune pe munte nu era chiar la îndemâna oricui.

Un grup de 5 bărbaţi, 4 români şi un turc, medici, bine echipaţi de altfel, au plecat din Durău pe la prânz şi au urcat, continuu, cu vântul în faţă. Când mai aveau puţin până la cabană – după 7 ore de mers prin viscol, trei dintre bărbaţi au mers înainte, iar doi au rămas în urmă. Epuizaţi, s-au lăsat în zăpadă, la un moment dat, şi au încercat să sune la 112, însă reţeaua n-a funcţionat. Abia după mai bine de o oră, prietenii lor care ajunseseră la cabană au anunţat salvamontiştii.
PHOTO 2019 03 17 09 33 59 640x480“Turcul era în hipotermie deja şi nu cred că ar fi rezistat până la miezul nopţii”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. “Li s-au lipit plasturi termici la încheieturi– cred că suntem singurii care folosim aşa ceva –, au fost înveliţi în pături, li s-au dat ceaiuri calde şi şi-au revenit. Probabil că vor dormi mult, pentru că aşa se întâmplă după un episod de epuizare, combinat cu hipotermie. Bine că au fost în zona potecii şi echipa de intervenţie i-a găsit repede”.
Tot sâmbătă, salvamontiştii din Durău au intervenit pentru a acorda primul ajutor şi a transporta spre ambulanţă o tânără din Republica Moldova, care a suferit o fractură, după ce-a căzut pe pârtie.
C.M.

Articolul precedentCOD GALBEN de vânt puternic în Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava
Articolul următorÎn atenţia şoferilor: bărbat arestat pentru că a condus beat şi fără permis
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.