catuse

• a doua oară, bătrâna a chemat poliţia din start

Un individ de 22 de ani, din comuna Moţca, Iaşi, a făcut o pasiune pentru casa unei bătrâne de 80 de ani, din Roman. Acum trei luni, a bătut la uşă, sub pretextul că are covoare şi pături de vânzare, şi, în timp ce bătrâna examina marfa, el a luat 2.700 de lei din casă şi a plecat. Femeia a făcut reclamaţie la poliţie, iar hoţul a fost prins şi banii recuperaţi.

În ziua de 12 august, individul s-a întors la Roman şi a bătut la aceeaşi uşă, să ceară un pahar cu apă. Bătrâna s-a dus să-i aducă, dar între timp şi-a amintit că ştie de undeva chipul şi s-a întors din drum. Evident, individul se apucase de cotrobăit prin casă şi femeia a chemat poliţia. Agenţii l-au prins pe hoţ la Mogoşeşti Siret, judeţul Iaşi, şi, cum victima a declarat că nu vrea să depună plângere împotriva lui, că doar nu a apucat să fure nimic, e greu să se poată lua vreo măsură.

Având în vedere că bătrânii cad cel mai des victime ale escrocilor şi hoţilor, poliţiştii au derulat o mulţime de campanii preventive, în care au implicat şi preoţii, în speranţa că oamenii vor fi vigilenţi. Le este foarte greu, însă, să convingă bătrânele că nu orice individ bine îmbrăcat şi amabil, care se dă vânzător sau cumpărător de bună-credinţă, este animat într-adevăr de intenţii oneste. Deşi sunt mai puţin băgaţi în seamă decât infractorii, poliţiştii le recomandă oamenilor, mai ales celor în vârstă, să nu deschidă uşa oricui, să nu creadă orice poveşti, mai ales dacă li se cer bani, să nu fie excesiv de ospitalieri cu străinii şi să nu le ofere informaţii care le-ar putea folosi la comiterea unor noi infracţiuni.

C. MIRCEA