Actualizare: Toma Măriuța, care este, de fapt, cetățean moldovean cu domiciliul în Piatra-Neamț, a fost reținut pentru 24 de ore și prezentat apoi instanței, cu propunerea de arestare preventivă. Judecătoria Piatra-Neamț a decis: ”Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ şi dispune punerea în libertate a inculpatului Măriuţa Toma, fără antecedente penale, aflat în Centrul de reţinere şi arest preventiv Neamţ. Dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul Măriuţa Toma pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 29.01.2019, până la data de 29.03.2019, inclusiv, luând act că inculpatul este cercetat în dosarul de urmărire penală nr. 422/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ pentru săvârşirea infracțiunii de contrabandă, faptă prevăzută de art. 270 alin 3 din Legea 86/2006. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Măriuţa Toma trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la instanţa de judecată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, Poliţia municipiului Piatra Neamţ – Biroul de Supravegheri judiciare din cadrul IPJ Neamţ, ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată Judecătoria Piatra Neamţ, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ şi Poliţia municipiului Piatra Neamţ cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia municipiului Piatra Neamţ care este organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de Poliţia municipiului Piatra Neamţ sau ori de câte ori este chemat. În baza art.215 alin.2 Cod procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, stabileşte că inculpatul Măriuţa Toma trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limită teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a Judecătoriei Piatra Neamţ; b) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă. În baza art.215 alin.3 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului Măriuţa Toma că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestării la domiciliu sau cu măsura arestării preventive”.

Probabil că obligația care are efecte asupra afacerilor este cea de a nu părăsi țara. Omnul va trebui să caute țigări doar pe șoselele din România, nu și pe cele din Republica Moldova.

Știre inițială

Polițiștii de la Secția Rurală Gârcina, care aveau informații despre drumul țigărilor de contrabandă către piețele din Piatra-Neamț, au acționat preventiv, în noaptea de 27 spre 28 ianuarie.

Astfel, în jurul orei 02.00,  pe DJ 156 A, în localitatea Dobreni, au oprit în trafic un autoturism condus de către un bărbat de 37 de ani, domiciliat în Piatra Neamţ”, a precizat agentul șef adjunct Robert Costân, din cadrul Biroului de presă al IPJ Neamț.

În portbagajul autoturismului au fost găsite peste 3100 de pachete de țigări, de provenienţă Republica Moldova, care nu aveau timbre fiscale. Șoferul a dat cea mai stupidă explicație posibilă și le-a spus agenților că a găsit țigările pe stradă și de aceea nu are nicio idee de unde provin. Poliţiştii au confiscat toată cantitatea de țigări și, drept bonus, au indisponibilizat autoturismul folosit la transport. În plus, șoferul s-a ales cu dosar penal pentru contrabandă.

C.M.