Un bărbat din Piatra Neamț, care a mai avut tulburări psihice, pe fondul cărora a comis infracțiuni acum 5 ani, a făcut o criză astăzi, 13 iulie. Cei doi copii au ieșit din casă și au sunat la ambulanță din fața blocului, privind cum tatăl lor aruncă obiecte pe geam, de la etaj. Primul apel la 112 a fost la ora 12.10, iar 10 minute mai târziu un echipaj de poliție a ajuns la adresa de pe strada Progresului.
Polițiștii n-au putut, însă, interveni, pentru că rolul lor în astfel de situații este, conform unui protocol, să imobilizeze bolnavul aflat în criză și să-l predea echipajului de ambulanță. Or, neavând echipaj medical, nu puteau decât să aștepte.
Vreme de o oră, bărbatul furios a aruncat pe fereastră ce-a găsit la îndemână, a stricat lucruri din casă și a spart parbrizul unei mașini parcate în dreptul apartamentului său. După o oră, a apărut, în sfârșit, ambulanța.
Întrebată de ce a durat atât de mult, în condițiile în care blocul din cartierul Mărăței se află la nici 3 minute de sediul Serviciului de Ambulanță, asistenta șefă Luminița Rozoschi a declarat: ”La momentul solicitării, nu aveam echipaje disponibile, echipajele erau trimise la urgențe, printre care o comă diabetică și colici abdominale. În jurul orei 13, am avut echipaj cu asistent medical pe care l-am trimis la solicitare, la ora 13.12 pacientul a fost preluat, era conștient, comunica. Conform protocoalelor, pacientul cu tulburări psihice nu este urgență de grad 0 sau 1, nu puteam trimite echipaj cu medic, iar la astfel de pacienți noi intervenim împreună cu Poliția, dacă este nevoie de imobilizare, pentru a nu pune în pericol echipajul medical”.
Conform protocolului, deci, chiar dacă există un echipaj cu medic care n-are nicio urgență, în vreme ce un bolnav psihic își sfărâmă casa, nu poate interveni, dar nici polițiștii care asistă la scenă nu pot face nimic până nu apare ambulanța, pentru că și ei ar încălca un alt protocol. Iar un om a murit în fața unui spital, pentru că medicul care îl vedea agonizând pe fereastră era împiedicat, tot de un protocol, să părăsească unitatea sanitară și să acorde asistență medicală în afara incintei. Mare noroc pe noi, ca nație, că avem o sumedenie de protocoale tâmpe, pe care le aplicăm, de altfel, cu rigoare. Și o lege a sănătății mentale, ca să revenim la speța de față, cu accent pe drepturile și voința bolnavului psihic, până ce comite o infracțiune. Când ucide, se pot încălca protocoalele și se intervine imediat. Pentru imobilizare. (ZCH News)