pietricica turism

pompier masina 06Un bărbat din Petricani a sunat la 112, în seara de 6 ianuarie, şi a cerut să fie salvat din propria-i casă. Omul, fumător pasionat, nu şi-a dat seama că a aruncat un rest de ţigară pe lângă scrumiera pe care o ţinea, de regulă, pe podea, lângă pat. Abia după ce covorul şi canapeaua pe care era întins au luat foc a început să se agite, dar a renunţat la ideea de a încerca să iasă singur din încăpere.

„La intervenţie s-au deplasat şase subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ cu o autospecială de stins incendii, constatând că dormitorul casei era inundat cu fum”, a declarat lt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. “Pompierii au ventilat încăperea şi au scos imediat din cameră canapeaua, arsă în proporţie de 30%, şi un covor, ars pe o suprafaţă de un metru pătrat”.

Pentru a preveni incendiile provocate de fumători, ISU Neamţ le reaminteşte acestora câteva reguli de bază, începând cu distanţele minime pe care trebuie să le respecte când îşi aprind o ţigară (40 m faţă de locurile în care există pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili; 10 m faţă de locurile în care există materiale solide combustibile: lemn, textile, hârtie, carton asfaltat, bitum; 50 m faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării sau de zonele împădurite).

De asemenea, nu este indicat ca fumătorii să-şi aprindă ţigările când sunt în pat, mai ales dacă sunt obosiţi sau au consumat băuturi alcoolice. Scrumul şi resturile de ţigări se depun în scrumiere şi nu în coşurile de gunoi. (C. MIRCEA)