În condițiile unei longevități de invidiat și în contextul altui final al Revoluției din 1989, Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit în acest an, chiar azi, pe 26 ianuarie, 99 de ani.

foto: Culegătorul de cuvinte
foto: Culegătorul de cuvinte

În vremea când acesta era conducătorul de necontestat al României, cu prilejul acestei zile, se trimiteau din toată țara tone de felicitări și cadouri, televiziunile îi închinau ode, se organizau megaspectacole laudative.

foto: Adevărul
foto: Adevărul

Ultimul mare spectacol omagial, ”variat și interesant”, închinat epocii lui, a fost pus în scenă tocmai de județul Neamț. Intitulat ”Glorie epocii Nicolae Ceaușescu, glorie viitorului comunist al țării”, acesta s-a difuzat pe micul ecran la 12 noiembrie 1989, cu începere de la ora 19.20, după Telejurnal.

Ziarul Ceahlăul de atunci relata, într-un material nesemnat, că ”Ineditul, noutatea constituie o altă caracteristică a spectacolului, izvorâtă din imagini și vers, din cele 13 cântece în primă audiție, ce poartă semnătura unor compozitori de recunoscut prestigiu, ca Vasile Vasilache, Vasile Spătărelu, Dan Bălan și Cristian Misievici, dar și a unor autori locali, dintre care amintim pe Ioan Amironoaie, Tatiana Donciu și Florin Podariu. (…) Este demnă de reținut, de asemenea, prestația convingătoare, nuanțată, a recitatorilor Cornel Nicoară și Carmen Ionescu, actori la Teatrul Tineretului, a copiilor Daniel Drumea, Irina Vasiliu, Alexandru Voicu, Raluca Rusu, Bogdan Lămătic și Adrian Vernica”. (Ana MOISE)