Actualizare: În această noapte, la ora 23.15, un avion militar Spartan C-27J al Forțelor Aeriene Române a decolat de pe aeroportul Otopeni și-l va prelua pe medicul dr. Cătălin Denciu, cel care a suferit arsuri grave pe corp încercând să salveze pacienții care ardeau în ATI la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Ministerul Apărării Naționale a anunțat că această misiune umanitară de transport urgent a fost aprobată la solicitarea dr. Raed Arafat.

Ultima oră: Bilanț – 10 pacienți au murit. Incendiu în secția ATI Piatra-Neamț, 8 pacienți înăuntru, cel puțin 7 morți, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iași – Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a unui pacient care a suferit arsuri în urma incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț.

Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București.
Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian sâmbătă seara, la ora 23.15”, se precizează în comunicatul MApN.

(sursa foto: romaniamilitary.ro)

Pacienții arși care au supraviețuit au fost transportați la Iași și deocamdată au fost  primiți în două spitale, potrivit dr. Diana Cimpoeșu, șeful UPU-SMURD Iași.

Actualizare: La ora 22.23, cu câteva minute înainte ca ministrul Nelu Tătaru să dea declarații presei din curtea spitalului județean, conducerea SJU Piatra-Neamț a mai anunțat decesul a 2 pacienți. „În urma celor mai recente informații, vă comunicăm că zece pacienți internați în secția ATI afectată de incendiu au decedat. Alți doi pacienți intubați la ATI, în timpul incendiului, și care se aflau, ulterior, în UPU pentru transferul la Iași au decedat. Medicul de pe secție care a intervenit pentru salvarea vieții pacienților are arsuri pe 40% din suprafața corpului și primește îngrijri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secțiile speciale din țară. Alte trei cadre medicale – un medic și două asistente – care au suferit răni în urma intervenției de a salva pacienții din secția ATI primesc îngrijiri”.

Actualizare: O aeronavă militară este pregătită să-l preia de medicul Cătălin Denciu de la Iași la București. „Din ultimele informații pe care le dețin medicul cu arsuri, dupa o evaluare la Spitalul Județean din Iași, va fi transferat la Spitalul Floresca”, a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății.

Ultima oră: Bilanț – 10 pacienți au murit. Incendiu în secția ATI Piatra-Neamț, 8 pacienți înăuntru, cel puțin 7 morți, ZCH NEWS - sursa ta de informații

 

Actualizare: În jurul orei 21.30 s-au mai lămurit lucrurile: sunt 3 cadre medicale afectate, pe lângă dr. Cătălin Denciu, pentru care se făceau diligențe pentru un elicopter care să-l transfere la Iași, mai este medicul Pavel Borș care avea un deget smuls și o asistentă căreia i s-a aprins combinezonul pe ea și are arsuri până sub piept.

Deocamdată, nu știm, oficial, cât de gravă este starea asistentei medicale.

Sunt 6 pacienți în stare critică.

Actualizare: La ora 20.33 a fost anunțat că numărul deceselor a ajuns la 10, iar 7 sunt în stare critică.

Medicul Cătălin Denciu este în stare critică, dar autoritățile nu lămuresc dacă poate fi trimis elicopterul SMURD.

Ministrul Nelu Tătaru este și el în drum spre Piatra-Neamț. A declarat că sunt 6 paturi de ATI la Spitalul Modular Lețcani.

Discuțiile privind de la ce a pornit incendiul se concentrează în jurul lucrărilor de recompartimentare pentru extinderea secției ATI. Neoficial, se vorbește despre o explozie care s-ar fi produs la o butelie de oxigen, într-un salon, de la care a pornit incendiul și spre al doilea salon.

Pentru transferul supraviețuitorilor s-au trimis autospeciale de la ISU Bacău, Suceava și care vor fi însoțite de medici de la SJU Iași.

Ambulanța Neamț asigură 9 ambulanțe.

Actualizare: Și al 8-lea pacient a murit, iar alți 9 sunt în stare critică din cei 16 care erau internați în ATI, la etajul 2.

Actualizare: În jurul orei 20 a pornit de la Iași un echipaj cu o autospecială de transport victime multiple pentru preluarea pacienților și transferul la Spitalul Județean de Urgență Iași.

Pompierii acționează în continuare cu 5 autospeciale și autoscara pe baza planului roșu de intervenție.

Ultima oră: Bilanț – 10 pacienți au murit. Incendiu în secția ATI Piatra-Neamț, 8 pacienți înăuntru, cel puțin 7 morți, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Actualizare: Sunt cel puțin 7 morți, pacienți care erau internați în ATI. „Din datele de până acum, sunt cel puțin 7 persoane decedate, pacienți internați în ATI și câteva persoane cu arsuri”, a declarat prefectul George Lazăr.

Medicul de gardă, dr. Cătălin Denciu, a încercat să evacueze pacienți și are arsuri de gradul Ii și III pe 80% pe suprafața corpului.

Oficial, în comunicatul publicat de conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț se vorbește de 16 pacienți din două saloane afectați și de un al 8-lea pacient în stare critică: „Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI – unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică. În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale.
Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.
Ultima oră: Bilanț – 10 pacienți au murit. Incendiu în secția ATI Piatra-Neamț, 8 pacienți înăuntru, cel puțin 7 morți, ZCH NEWS - sursa ta de informații

****Știre inițială****

Un incendiu a izbucnit în secția ATI Piatra-Neamț și cel puțin 8 pacienți critici care erau ventilați mecanic sunt înăuntru, potrivit lt. Irina Popa, ofițerul de presă al ISU Neamț. Incendiul a fost anunțat în această seară, 14 noiembrie, în jurul orei 19.

Au fost trimise mai multe echipaje de pompieri cu autospeciale. Intervenția se desfășoară la pavilionul nou. La comanda misiunii este lt. Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț. Managerul interimar al spitalului, Lucian Micu era în drum spre Piatra-Neamț. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț nu fusese informat pentru a putea oferi detalii.

Vom reveni.

C.I.

Articolul precedent52 de persoane nou confirmate cu Covid în Neamț, din 9.460 cazuri noi. Sunt 1.172 de pacienți în ATI
Articolul următorO mașină a intrat în trei pietoni