sorin predescu

Noul director al Direcției Pentru Cultură Neamț vine tocmai de la Timișoara, se numește Sorin Predescu și, la fel ca și ceilalți directori trimiși în ultima perioadă, are în spate o poveste interesantă. De la început trebuie să spunem că a fost propunerea PNL pentru funcția similară de la Timișoara și a fost pentru prima dată exilat în Dolj. După primul exil, s-a considerat că mai are de ispășit păcate și a fost trimis în Neamț. Domnia sa se îndrepta ieri spre București, după care spera să ajungă la Piatra Neamț. Întrebat de ce a ajuns protagonistul transferului anului în cultură – de la Timișoara la Piatra Neamț – a dat o declarație interesantă: ”Cred că motivul principal este legat de o statuie din Timișoara, care pare că jignește UDMR-ul local, dar nu pot să vă spun exact. Înainte de a ajunge în Neamț, voi face o escală la București, poate obțin o explicație a acestui transfer. Mai ales că am fost transferat din Timiș în Dolj și acum la Neamț. Voi prelua activitatea în Neamț, am înțeles că acolo instituția are probleme de funcționare. Eu sper că vom reuși să facem treabă”.

Monumentul la care face referire domnul Predescu se numește Coloana Fidelității și a fost donat orașului ca o dovadă de recunoştinţă a împăratului austriac Franz Joseph, faţă de trupele locale care au apărat Timişoara timp de 107 zile, în perioada 1848-1849, în faţa ameninţării maghiare. De altfel, însuşi împăratul Franz Joseph a fost cel care a pus piatra de temelie a monumentului, în anul 1852. Un an mai târziu, Coloana Fidelităţii a fost dezvelită oficial în centrul Timişoarei, în Piaţa Libertăţii. Domnul Predescu a fost cel care a dat aviz pentru punerea în siguranță a monumentului, pe care primarul Timișoarei s-a hotărât să-l mute dintr-un cimitir într-o intersecție importantă din oraș.

Reprezentanții UDMR-ului s-au simțit jigniți („Noi, conducătorii UDMR din județul Timiș, în calitate de reprezentanți ai comunității maghiare din oraș și din județ, luăm act cu profundă îngrijorare și respingem hotărât această inițiativă, care reînvie idei și principii depășite, de asemenea, lezează demnitatea maghiarilor din oraș, din județ, din regiune și din întreaga Românie”) și, pentru că pe primarul Timișoarei nu au reușit să-l schimbe, s-au mulțumit cu domnul Predescu, deoarece era în curtea proprie, la ministerul de resort, predat, cum bine se știe, cu arme, bagaje și interese UDMR-ului.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentRomanul scapă de ciori
Articolul următorPercheziţie la locuinţa părintelui Chiţimuş