pietricica turism

HCM Roman - U Cluj

Romaşcancele debutează în campionat

Cu un un lot întărit și un moral bun, după Supercupa României, HCM Roman începe, sâmbătă, 30 august, o nouă ediţie de campionat, 2014-2015, a Ligii Naţionale feminine de handbal, în deplasare, la Cluj, exact la fel ca în sezonul precedent. Meciul dintre U Cluj şi HCM Roman va începe la ora 12.30 şi va fi transmis pe postul TV Digisport 2. Anul trecut, echipa romaşcană a pășit cu dreptul, în stagiunea internă și a învins echipa clujeană cu 26-25 (11-13), după un joc bun, în care finalul romașcancelor a fost irezistibil.

Premisele unui campionat spectaculos

Două sunt elementele care fac din actualul campionat al Ligii Naționale Feminine, unul spectaculos: 3 echipe se bat la titlu, după o campanie în care au aruncat în luptă bugete mari, HCM Baia Mare, CSM București și Corona Brașov, iar play-off-ul a fost modificat, în sensul că, în loc de 6 formații, participă 8 echipe la bătălia finală pentru o clasare în prima jumătate a întrecerii. HCM Roman are toate șansele să participle la lupta pentru un loc pe podium, pentru că are un nucleu de handbaliste valoroase, un antrenor tânăr și care știe să-și mobilizeze echipa, dar și o conducere care nu a lăsat nimic la voia întâmplării: a calculat exact care sunt posibilitățile formației, care este bugetul și cum se poate obține maximum dintr-un sezon care va fi dublat de prezența în cupele europene. Dacă la Piatra Neamț, proiectul unei formații puternice a căzut, prin desființarea Fibrexului, Romanul s-a dovedit a fi pragmatic la acest capitol, arătând tuturor că handbalul este un sport spectaculos și mult mai puțin costisitor ca fotbalul. Implicit și satisfacțiile de pe urma victoriilor sunt mult mai mari, atunci când Liga Națională e plină de sportive galonate în Europa și în lume.

Multe jucătoare străine în Liga Națională

Transferul unor jucătoare străine pe bandă rulantă, de HCM Baia Mare și CSM București, pentru a cuceri titlul național, ce duce direct în Champions League, este o armă cu două tăișuri. Tinerele handbaliste, componente ale lotului național U18, care în această vară au cucerit titlul de Campioane Mondiale, au șanse mici să prindă contracte le echipele din Liga I. Ada Nechita, de la HCM Baia Mare, mărturisea că lotul HCM cuprinde mai multe handbaliste străine, decât românce și, atunci, ce șansă pot avea campioanele mondiale să se integreze într-o formație de top? Doar Cristina Laszlo, care joacă actualmente la U Cluj și Bianca Bazaliu, care a semnat cu CSM București, pe o sumă mare de bani, 6.000 de euro, în rest, celelalte jucătoare nu s-au apropiat de echipele din Liga Națională ca titulare.

Despre acest pericol a avertizat și fostul președinte al FRH, Cristian Gațu: Această echipă trebuie să aibă unde să joace. Trebuie găsiţi sponsori. Practic trebuie cerşiţi bani pentru fetele astea minunate. E greu ca acestea să prindă un contract la o echipă bună din România, deoarece au fost aduse multe jucătoare din străinătate, experimentate şi care au salarii destul de mari. Aş crea o echipă a Federaţiei, fără drept de a câştiga campionatul şi le-aş pune să joace încă din acest an”, a declarat Cristian Gațu.

Florentin Pera da indicatii

Declarații, înainte de plecarea spre Cluj

Antrenorul Florentin Pera s-a declarat mulțumit de evoluția echipei din Supercupa României, dar, în același timp și-a exprimat îngrijoarea că a avut la dispoziție doar o zi pentru refacere: miercuri. “Fetele se resimt după meciul puternic din Supercupă, de la Braşov, dar starea generală este bună. Nu sunt probleme deosebite. Faptul că jocul echipei a fost bun în partida cu HCM Baia Mare îmi dă încredere şi sperăm să reconfirmăm şi să debutăm cu dreptul şi în acest sezon. Avem ascendent moral asupra echipei din Cluj. Am câştigat 3 dintre cele 4 meciuri în sezonul trecut. Oboseala cu drumurile din această săptămână constituie un impediment. Sper ca fetele să-şi revină, fizic, apoi să joace şi să obţină rezultat bun”, a declarat Florentin Pera, antrenorul principal de la HCM Roman, înainte de plecarea spre Cluj. Florentin Pera a evitat să cometeze momentele tensionate și deciziile controversate ale arbitrilor care au condus Supercupa României, la Brașov. “În meciul cu U Cluj avem obiectiv precis: trei puncte. Sper ca fetele să aibă aceeaşi ambiţie şi determinare ca în meciul din Supercupă cu HCM Baia Mare. Dacă va fi aşa, vom obţine victoria”, a spus, la rândul lui, Lucian Micu, preşedintele executiv al HCM Roman.

Mihai STOIAN

Cristina Laszlo

Etapa I

Dunărea Brăila – Mureşul Tg. Mureş (31 august, ora 11), SCM Craiova – HCM Baia Mare (29 august, ora 18), HC Zalău – CSM Bucureşti (30 august, ora 16.30), CSM Ploieşti – Corona Braşov (30 august, ora 19.15), Unirea Slobozia – HCM Rm. Vâlcea (31 august, ora 11), CSM Cetate Deva – Neptun Constanţa (31 august, ora 17).

Lotul HCM Roman

Paula Vişan, Andreea Polocoşer, Viktoryia Timoshenkova, Ana Maria Horobeţ, Lăcrămioara Cîlici, Diana Druţu, Ana Maria Iuganu, Mirela Vîlcu, Oana Chitacu, Anca Caramalău, Daniela Crap, Daniela Băbeanu, Radostina Genkova, Carmen Stoleru, Raluca Agrigoroaei, Gabriela Mihalschi şi Jasna Toskovic.