ghidoarca 01

Handbalista nemţeană Adina Ghidoarcă joacă, din acest sezon, în campionatul Turciei, la echipa Ardeşen GSK, care va debuta curând în Challenge Cup. Şefa de promoţie a generaţiei 1988 a reputatei profesoare Luminiţa Ciocârlan, de la LPS Piatra Neamţ, are 26 ani, evoluează pe postul de conducătoare de joc şi înainte de a ajunge în campionatul turc a mai jucat în Divizia A, la HCF Piatra Neamţ şi în prima ligă, la Cetate Deva. “Mă bucur pentru Adina Ghidoarcă. Este o împlinire pentru mine, ca antrenoare. Trebuia să ajungă mai de multă vreme în handbalul mare, dar a avut două operaţii de ligamente la ambii genunchi”, a declarat profesoara Luminiţa Ciocârlan, şefa catedrei de handbal de la LPS Piatra Neamţ. Alte două sportive care s-au format la şcoala pietreană şi au ajuns în handbalul de înaltă performanţă sunt: Ana Maria Lazer, vicecampioană mondială de senioare, campioană mondială universitară, participantă în cupele europene cu HC Zalău şi Nicoleta Iacob, fosta componentă a formaţiei Rapid Bucuresti.

Care-i atmosfera în campionatul Turciei? Ţi-au fost împlinite aşteptările?

 – Da. Antrenorii, colegele de echipă, spectatorii, totu-i aşa cum mă aşteptam. Sala este plină, iar atmosfera este ca la Oltchim, când evolua în Liga Campionilor. Turcii sunt vulcanici, pun suflet cu adevărat şi simţi că se implică din toată inima.

 – Te-ai acomodat? Ai reuşit să te adaptezi în această “lume nouă“?

– Sunt încă în perioada de acomodare. Cea mai mare problemă este limba, deoarece în acest oraş nu se vorbeşte deloc în engleză, ci numai în limba turcă. Am învăţat câteva cuvinte, dar îmi vine foarte greu.

– Am înţeles că sezonul a început în Turcia.

– Da, am început campionatul pe 15 septembrie şi până acum am obţinut trei victorii cu Izmir BSB, USKUDAR şi Maltepe BSK. În clasament suntem lidere şi sper să ne menţinem pe acestă poziţie şi după meciurile următoare.

– Cum se joacă în campionatul turc?

– Foarte dur. De multe ori sub limita regulamentului.

Pe ce perioadă ai semnat cu Ardeşen GSK?

– Am semnat până la sfârşitul acestui sezon. Încă nu m-am hotărât dacă o să-mi prelungesc contractul. Oamenii de la echipă sunt serioşi şi din câte am auzit acest club a fost mereu cu banii la zi.

Vei juca în premieră într-o cupă europeană.

– Da. Chiar am emoţii. Deocamdată nu ne cunoaştem adversara, dar obiectivul nostru este să câstigăm toate meciurile dacă se poate. Sper să avem o evolutie bună şi… de lungă durată în această ediţie a Challenge Cup.

– Cum ai ajuns pe “tărâm” turcesc?

– Prin intermediul unui impresar şi chiar sunt foarte mulţumită de contractul pe care-l am. În Turcia mai evoluează două românce. Este vorba despre băcăuanca Ioana Manoilă, care-i colegă cu mine la echipă şi de Anca Rombescu.

– Un gând pentru cei de acasă, pentru fostele tale colege, pentru foşti antrenori.

– Îi salut pe toţi şi le mulţumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mult succes şi să ne revedem sănătoşi!

Ana MOISE