_ANG5258Trenul Regal va face, joi, 15 decembrie și vineri, 16 decembrie, a șaptea călătorie regală din zilele noastre, pentru comemorarea celor 100 de ani de la refugiul Familiei Regale, al Guvernului și al Parlamentului României la Iași. Pentru doi ani, din 1916 până în 1918, capitala Regatului României a funcționat la Iași, devenind centrul vital al națiunii în momente de mare cumpănă pentru țară.

„Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu vor parcurge întocmai traseul din zilele de 5-6 decembrie 1917, când în tren se aflau Regele Ferdinand I și Regina Maria”, se precizează într-un comunicat de presă al Casei Regale.

Joi, 15 decembrie, Trenul Regal va opri la Mărășești, Adjud și Bacău, iar vineri, 16 decembrie, la Roman, Pașcani și Iași.

„Familia Regală invită toți locuitorii din orașele vizitate să ia parte la acest eveniment care onorează unul dintre cele mai importante și mai tragice momente ale istoriei noastre moderne, Primul Război Mondial”, menţionează aceeaşi sursă.

Trenul Regal va sosi în Gara Mărăşeşti joi, 15 decembrie, la ora 14:27 şi va opri pentru 13 minute. A doua oprire va avea loc în Gara Adjud, la ora 15:09, oprirea fiind de 10 minute. Ultima oprire în ziua de 15 decembrie va fi în Gara Bacău, la ora 16:19. Accesul publicului și al presei este liber.

Vineri, 16 decembrie, Trenul Regal va sosi în Gara Roman la ora 11:04 şi va opri 10 minute. A doua oprire va avea loc în Gara Paşcani la ora 11:57. Trenul va opri pentru 20 minute. Ultima oprire din ziua de 16 decembrie va fi în Gara Iaşi, la ora 13:56. Accesul publicului și al presei este liber. Trenul Regal va putea fi vizitat în Gara Iaşi, în aceeași zi, între orele 14:30 – 21:00 precum şi a doua zi, pe 17 decembrie, între orele 9:00-12:00.

„Comandat de Statul român în anul 1926, sub domnia Regelui Ferdinand I, Trenul Regal a fost fabricat la Milano și livrat României în anul 1928, după moartea regelui. În cei 87 de ani de viață, Trenul Regal al României a mers pe căile ferate naționale și internaționale, purtând pașii regilor și reginelor României, ale Familiei Regale, precum și ale liderilor politici din anii 1948-1989. Istoria României cunoaște o mulțime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal”, se relatează în comunicatul Casei Regale. (ZCH NEWS; FOTO: Daniel Angelescu)

Articolul precedentAvertizare ANM: Ninsori, viscol şi ger în următoarele două zile
Articolul următorCSM Ceahlăul, încă un amical câștigat la pas!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.