gerInspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ avertizează angajatorii că au de adoptat măsuri speciale de protejare a salariaţilor, în cazul în care temperatura atinge extreme negative. Este vorba atât de temperatura aerului (de la -20 de grade Celsius), cât şi de indicele de răcire (de la -32 de grade Celsius). Patronii care nu respectă legislaţia în vigoare riscă amenzi drastice.

“În perioadele cu temperaturi scăzute extreme, respectiv temperaturi sub -200 C sau temperaturi care, corelate cu condiţii de vânt intens (vântul a cărui viteza depăşeşte 10 metri pe secunda), pot fi echivalate cu acest nivel (indicele de răcire scade sub pragul valoric de minus 32), angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 şi hotărârile de guvern în aplicare, pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute, măsuri care vor fi stabilite de angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor. În unităţile în care funcţionează Comitetele de Securitate şi Sănătate în Muncă măsurile vor fi stabilite de acestea, iar în instituţii şi unităţi finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare, măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducătorii instituţiilor”, a declarat Ioan Popescu, inspector şef al ITM Neamţ.

Temperaturile sunt monitorizate şi certificate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi transmise de centrele regionale ale acesteia.

“1. În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

  • distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1litru/persoană/schimb;
  • acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 respectiv :

  • reducerea duratei zilei de lucru;
  • întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, etc.

Aceste măsuri suplimentare se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

2. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme angajatorii trebuie să asigure:

  • examenul medical la angajare şi a controlului medical periodic,urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi  scăzute;
  • primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  • trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi scăzute  extreme”, se precizează în comunicatul de presă al ITM Neamţ.

Pe durata întreruperii colective a lucrului contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în munca. Neluarea măsurilor de prevenire constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

ANM a prognozat, pentru intervalul 6-8 ianuarie, minime ce se vor situa în medie între -16 şi -12 grade pentru întreaga regiune a Moldovei. La munte, ANM anunţă temperaturi ce oscilează între -21 şi -16 grade. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentPrimul caz de gripă la Neamţ! Mii de cazuri de infecţii respiratorii!
Articolul următorPrimăria pregăteşte o nouă împărţire de cărţi de Eminescu
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.