papagalii fara bilet

Merge o vorbă bărboasă pe valea Ozănii, pe lângă un cuib dă berze de lângă premărie, precum că că destinsul ales de ăia de o trăit bine o vreme, fost purtător dă cașchetă cu epoleți stecliți, actual premărete dă useleu, o recetit Sobieșchi și românii. Acuma și noi am cetit despre Șobiețchi după ce am lăsat clasele premare la vale, dar nu înțălejem cum l-o trăsnit pe domnu` premare, să se facă voivod cu acturi în regulă și să ocupe cetatea den deal, că vodă fără casă nu să poate. Zice ăsta cu perciunii până la gumari, că nu-i așa, onestul premare n-are treabă la cetăți, că are casă de om gospodar, da` are poftă de monede și tare bun ar fi o căsuță de belete de entrare la deal, bașca nește chioaște cu ciungă sârbească și bragă dă smochini dă Podu Iloaiei, să mai să se îngreșe bogetu`, ca să se fie de unde împărți la vremuri de bejenie din useleu. Da` ne mai săpăm, c-am auzit că domnu` sef dă la județ (dom` Culiță, să trăiț`!) l-o strigat pă sus pomenitul creștin: Bre, Sobiețchi, bre! Fă-ți cetate la matale în curți (pardonaț`), c-ăsta-i monoment istoric de giudeț, bre!

Mă întreabă ăsta de să râde pe el cât e zioa de lungă, că ce cată atâta buluc dă lume la Carmen Săptămânale, sau cum îi zice? Că conțerturi nu-s, festevaluri nu-s, zaiafeturi – numa onomăstici. Ș-am rugat o cumătră cu pene, să se bage în samă și să vez` parascovenie! Enstituția n-are nici o lețcaie să face feștivaluri, da` are abonamenturi  pentru tăte telefoneturile cu aifoane și samsunguri ce se ating cu ciocu` degetului. Ș-atunci destinsu` meu coleg o zis una de mi-o plesnit brăcinarele la șlapi: apoi, cum că, de ce nu să face un feștival dă celulare, că și așa cân` se pornesc la cântat, te apucă durerea dă urechi interne și nu înțălegi că-i tilifon ori descotecă, bașca că nu-i cum să faci și feștival, și să vorbești la trei telefonuri de-o dată. Acuma cică doamna șefă ocupată enterimar, da` controlată de organele de finanțuri și dă domnu` șef dă la județ (dom` Culiță, să trăiț`!) o dă în bobi, cum că că abonamenturile îs de pe vremea lui madam precedenta la maxim și nu să cade să face sminteală la buget. Că telefoanele e multe, unele are și mecrofonuri și să face deranj.

Zaiafet bimbaș sub Chietrișica lu` dom` premare (dom` Gigi, jos clopu` pentru ștadion!),  jălanie mare pe dealu` Copoului lu` nea Gigi Robinet de la Ieși, carele o rămas fără galerie de alegeri și cu datorii la o seamă de creștini. Un`sprecele pregătit de domnu` Hizo Salvatoru` și pus de noi pe acatiste, o dat gol ca să nu rămâne anu` ăsta repetent în devizia a doua și cu dureri de șale în bujet. Un șpionete de-al nostru ne-o zis, cum că că nu s-o dat de beut dă parcă ar fi câștigat liga campeonilor, da` o seamă de creștini s-o simțit la bucile obrăjilor și-o dat o cană de vin la loc dosnic, să nu vază albitri și să vrea și ei. Mai zice șpionetele, că domnu` Hizo ș-o luat belete ol inclusiv la băi, da`și o lăsat telefonu ` să-l caute la anu` de pe locu` 15, da` nu mai mult, că bate la ochi.  Acuma o să mai videm dacă dom` premare o să face un echipoi de regiune superior, unde el să pune ștadionu` dă meci și damele dă mingi, că merge vorba cum că și de la Vaslui este cineva, care ar face un useleu dă fotbal, că n-are ogradă cumsecade și nu să cade să te joci de-a fotbalu` printre maidanej.

Articolul precedentFostul primar Serafim Lungu, nume de stradă
Articolul următorTalida Models face concurs

3 COMENTARII

  1. Aici pare a fi mina lui Iliescu (Mihai humelsteanu, nu Ion controceneanu); cred ca n-ar fi rea revenirea lui Mihai pe pajistile Ceahlaului, cu umor sau robust, macar o data pe saptamina.
    Se vede o oariscare miscare la Ceahlaul, dar nu inteleg de ce atita secretomanie in privinta autorilor articolelor, a redactiei, cum nu inteleg nici de ce ati scos din site rubrica “decese”, unde mai putea aduce un omagiu unui disparut, un oarecare amarastean.
    Dar nu e treaba mea, cine face marketing de presa crede ca si stie…

  2. Bun material, dar atât de îmbârligat scris încât, greu fiind de citit, îl abandonezi de la primele rânduri. Il rugăm pe autor să fie mai zgârcit cu creaţiile lingvsitice proprii, să găsească şi alte modalităţi de umor în afara celor abordate aici şi va avea numai de câştigat. Şi el şi noi. Pentru că chiar vrem să-l citim.

    • Multumim de remarca. Am sa vorbeste cu destinsele oratanii despre chestiunea ridicata de dvs. (na, ca m-o contaminat si pe mine, scuzati!)

Comments are closed.