De ieri, până astăzi, 25 februarie, numărul chinezilor care au ieșit din casă în perioada cât trebuiau să stea izolați a ajuns la 3. Aceștia s-au întors, pe 12 februarie, cu avionul din Shanghai și ar fi trebuit să se autoizoleze la domiciliu, fiindcă nu prezentau simptome de infecție cu noul coronavirus. Este vorba de trei tineri cu vârste între 25 și 32 de ani, din Roznov, pe numele cărora IPJ Neamț a deschis dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, potrivit comunicatului de presă al IPJ Neamț.

Poliția a fost sesizată aseară, 24 februarie, de Prefectura Neamț în legătură cu cei trei chinezi care au fost văzuți la magazinele din orașul Roznov, ieri, în timp ce n-ar fi trebuit să iasă din case. „În urma verificărilor efectuate în colaborare cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț, a reieșit că cele trei persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 32 de ani, se aflau sub monitorizarea acestora. Precizăm faptul că, la data de 12 februarie, cei în cauză ar fi pătruns pe teritoriul României, prin punctul de trecere al frontierei Aeroport Henry Coandă, punctul de plecare fiind China-Shanghai. Cercetările sunt efectuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile care se impun”, a precizat IPJ Neamț.

Prefectul George Lazăr a declarat astăzi, 25 februarie, că mai sunt 2 chinezi care se află în izolare, la domiciliu și că până în acest moment nu există nici o persoană în Neamț infectată cu noul coronavirus. „Lucrurile sunt sub control și nu există factori de risc care să emane o stare de temere sau de îngrijorare acută în rândul populației și nu avem așa ceva la această oră”, a declarat prefectul de Neamț. Pentru cei care vin din zone învecinate cu zonele de focar și care declară că nu au fost în contact cu bolnavi, este obligatorie autoizolarea la domiciliu. În cele 14 zile de izolare, medicii epidemiologi ai DSP Neamț trebuie să-i contacteze telefonic zilnic pentru a afla care este starea lor de sănătate. (C.I.)