Moartea surprinzătoare lui Cristi Irimia (44 de ani), angajat al primăriei Agapia pe funcţia de consilier superior în cadrul Serviciului Taxe şi Impozite, om în plină putere și aparent sănătos, a luat prin surprindere pe toată lumea.

Imediat după tragicul eveniment familia și prietenii au acuzat că ar fi fost tratat cu indiferență la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Târgu Neamț. Familia intenționează să facă o plângere la Colegiul Medicilor. Cristi Irimia a decedat în data de 1 martie, în propria locuinţă, după ce un echipaj al Ambulanţei a încercat în zadar să-l resusciteze. Conform declaraţiilor membrilor familiei, acesta s-a prezentat miercuri noaptea, pe 27 februarie, la Unitatea de Primiri Urgenţe de la spitalul din Târgu Neamţ. I s-a făcut o perfuzie, un control EKG, i s-a stabilizat tensiunea şi a fost trimis acasă. Despre această primă intervenție familia spune că a fost făcută cu profesionalism. Pe cardiogramă nu s-ar fi înregistrat nimic suspect, zice familia. Tot familia zice că nu i s-a dat cardiograma acasă. Joi noaptea s-a simţit din nou rău, dar a rămas acasă. Vineri dimineața, la serviciu, i s-a făcut rău şi s-a prezentat din nou la Urgenţe, unde familia spune că nu i s-a făcut niciun control şi a fost trimis acasă spunându-i se să meargă la medicul de familie.  La târgu Neamț a ajuns în jur de ora 12.30-12-40.  Revenit acasă, la ora 16,30 a căzut secerat în braţele soţiei şi a fost chemată salvarea. S-a încercat resuscitarea  aproximativ 50 de minute, fără succes. Fiica lui Cristi Irimia, Andreea ne-a declarat ca Ambulanţa avea un echipaj format doar dintr-o asistentă şi şofer, care nu ar fi avut voie să folosească aparatura care l-ar fi putut stabiliza, în lipsa unui medic.

Dincolo de revolta familiei și a apropiaților rămâne o necunoscută, cine era de serviciu la UPU la spitalul din Târgu Neamț între orele 12.30 și 15.00 și ? Era 1 martie, zi de sărbătoare. Cristi Irimia a plecat spre spital cu puţin înainte de ora 13 şi a ajuns acasă cu mult înainte de ora 15.

Am încercat să luăm legătura cu cineva din conducerea spitalului pentru a ne oferi un punct de vedere oficial despre acest caz, dar nu am reuşit. Conducerea a plecat de  joi după amiază, 7 martie, și a anunțat că va da un comunicat luni, 11 martie. Probabil că în acest timp se făceau cercetări pe cazuri similare la Cricova. La conducere a fpst lăsat un economist, că tot trebuia să conducă cineva.

La Cricova, pe 9 martie, clipe de sărbătoare, fotografie de pe pagina de socializare a dr. George Carp, unde este alături de managerul Florin Apostoaie

Extrem de interesantă este declarația Andreei Irimia: ”Tata nu a fost înregistrat la CPU ca om care s-a prezentat la spital. Diagnosticul tatei a fost ruptură de cord în urma unei tamponade cardiace. Mama va depune o plângere la Colegiul Medicilor, pentru că altă soluţie nu avem să ne facem dreptate. Nu avem bani şi nici timp să mergem prin tribunale.”

Nașa soților Irimia, cea care l-a dus cu mașina la UPU ne-a declarat: ”Vineri l-am dus pe Cristi pe la ora 12, 30 – 12, 40 la CPU. Nu am intrat cu el în cabinetul de urgenţe pentru că el mi-a zis că se descurcă singur. Eu am plecat la Piaţă. Cristi a stat 15 minute acolo, pentru că a venit după mine la Piaţă şi am mers acasă. Din ce mi-a povestit el, am înţeles că era două asistente, sau o doctoriţă şi o asistentă care i-au reproşat că toată lumea vine la Urgenţe pentru toate nimicurile şi l-au trimis acasă spunându-i că are junghiuri intercostale şi să ia calmante, că în 2 sau 3 zile o să-i treacă. Miercuri seara când am fost cu el la Urgenţe am mers tot eu cu el la spital pentru că spunea că are înţepături în piept. Dar sunt camere la Urgenţe şi se poate vedea cine a fost de gardă şi ce s-a petrecut acolo în ziua de vineri”.

Până la urmă este foarte simplu de aflat ce s-a întâmplat, dacă se dorește acest lucru. Mai greu este pentru familia care nu a avut norocul să aibă Unitate de Primiri Urgențe acasă. Doar era 1 Martie și nu se uită nimeni la orice fleac, cum ar fi un om bolnav, care putea foarte bine să stea acasă cu un calmant și să bea un șpriț cu familia.. Și care, bolnav fiind, nu avea dreptul să fie irascibil.

Din ce am aflat noi, de serviciu la UPU erau dr. Marian Ignat și dr. Gabriela Ababei, aflată, se pare, în prima ei zi de muncă. Așteptăm, pentru a ne lămuri exact cum stau lucrurile, comunicatul spitalului, luni, dacă va exista disponibilitate și plăcere. Chef știm sigur că există.

Valentin Bălănescu

C.T.Sturzu

 

Articolul precedentL3 CSM Ceahlăul Piatra Neamţ-Sporting Lieşti 1-2 (0-0)
Articolul următorŞofer octogenar cu dosar penal
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

5 COMENTARII

 1. Așa se întâmplă cam peste tot.RUȘINE! Jurământul lui Hipocrate nu mai are nici un simbol (valoare) în România. Situați grave peste tot doar că cetățeni știu că nu prea mai au cui se adresa…..!!!!

 2. Spitale mici, interese mari. Resurse uriase, eficienta zero. Niste cloace infecte. De ce sunt mentinute? Uite de aia!

 3. Pe 22 mai 2008, m’am prezentat cu soțul meu la CPU Tg. Neamt deoarece avea simptomele unui infarct, după umilele mele cunostințe. Dr. Sava i’a facut un tramadol, făra să’l treacă in registrul de consultații și ne-a trimis acasa. Am luat singuri hotărârea de a ne duce la UPU Piatra Neamt. A stat 3zile la reanimare apoi a fost transferat la Tg. Mures si i s-au montat 2 stenturi. Trageți singuri concluziile!

 4. Lucrul acesta trebuia facut de mai mult timp.Dar din pacate nu s-au luat nici un fel de actiune in ceea ce priveste conducerea spitalului si mai ales desfasurarea activitatii .Oameni buni ,unde traim ?Pt ce mai platim atat de mult la sanatate ,pt a ne fi refuzate drepturile?Mama mea a facut un atac cerebral si noroc ca l-a facut in afara tarii ,pt ca nu avem aparatura necesara si oameni competenti pt ai oferi ajutorul imediat.
  Asa a ramas si fara sechele in urma atacului ,de ce ? Pentru ca acel spital si acei oameni sunt pregatiti si au si aparatura necesara .Daca suna aparatele respective ,imediat aparea o asistenta sa verifice daca e in regula .Nu ca in tara la noi,daca le bagi ceva in buzunar au grija de tine .
  Nu….oameni buni….Nu asa se face ,acei oameni iau salariul ,pt asta sunt platiti .
  La intoarcerea in tara a trebuit sa plateasca tot ,iar doctorita ce o trateaza la consult i-a interzis mamei sa ii puna intrebari ,ba chiar asistentele i-au luat telefonul si l-au dus in alta camera ,de ce ?Pt a nu inregistra convorbirea mama,desi nu se pricepe la astfel de lucruri dar sa fie protejata (doctorul)intr-un oarecare mod.
  Eu una ma rog ca ai mei sa nu se imbolnaveasca sa ajunga pe la T.g Neamț a.k.a morga din Tg .Neamț.Pt ca pleci viu acolo ,la intoarcere se va mai vedea daca e tot la fel.

Comments are closed.