Zăpada căzută peste şoselele acoperite cu polei a creat probleme serioase şoferilor, în ziua de 2 decembrie. În afară de tamponările obişnuite pentru o zi de iarnă, au fost 5 accidente rutiere, primul petrecut cu câteva minute înainte de ora 8. Doi copii, unul de 7 ani, iar celălalt de 14 ani, din Roznov, au fost loviţi de o maşină, în timp ce traversau strada, pe trecerea pentru pietoni. La volan se afla un bărbat, de 39 ani, din Hemeiuș, judeţul Bacău, care nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic. După ce-a lovit cei doi copii, autoturismul a intrat pe contrasens şi s-a izbit de o maşină oprită la trecere, pentru a acorda prioritate pietonilor. Amândoi copiii au avut mare noroc, pentru că au scăpat cu leziuni uşoare (contuzii şi traumatisme minore) şi, după ce-au fost examinaţi de medicii de la spitalul judeţean, au fost trimişi acasă.

În jurul orei 14, polițiștii rutieri au fost sesizați despre producerea unui accident în localitatea Neagra, comuna Taşca, unde o maşină a derapat din cauza vitezei şi s-a lovit de un parapet din beton. La volan se afla o femeie, de 28 de ani, din Piatra Neamţ, care a suferit un traumatism toracic şi un traumatism la piciorul drept. Unul dintre pasageri – un bărbat de 27 de ani – a scăpat cel mai uşor, cu un traumatism cranio-cerebral minor şi o contuzie, în schimb cealaltă pasageră. O tânără de 23 de ani a fost diagnosticată cu fractură de ram ischio-pubian stâng şi fractură cu deplasare la piciorul stâng. Conducătoarea auto este cercetată penal pentru vătămare corporală din culpă.

La o oră după accidentul de la Neagra, s-a mai produs unul pe strada Mărăşeşti din Târgu Neamţ, unde un autoturism – condus de un bărbat, de 37 de ani, din Poduri, judeţul Bacău – a derapat, a pătruns pe contrasens şi s-a izbit de o altă maşină, condusă de un tânăr, de 29 de ani, din Bălţăteşti. Şoferul băcăuan n-a păţit nimic, în schimb un pasager din maşina sa şi celălalt şofer au fost răniţi.

Tot în jurul orei 15 a avut loc un accident rutier în localitatea Horia: un autoturism condus de un tânăr, de 21 de ani, din Roman, a derapat şi a acroşat o femeie, de 54 de ani, care mergea pe marginea drumului. Ulterior, autoturismul aflat în derapaj a revenit pe banda de circulație, dar a ieşit de pe şosea prin partea dreaptă și s-a oprit într-un copac. Şoferul a avut noroc şi nu a fost rănit, în schimb femeia a ajuns la spitalul din Roman.

Ultimul accident din ziua de 2 decembrie s-a petrecut la ora 17, pe bulevardul Republicii din Roman, unde o femeie, de 64 de ani, care traversa strada pe trecerea pentru pietoni a fost lovită de un autoturism condus de o altă femeie, de 47 de ani.

 Recomandările poliţiei

Pentru a evita producerea unor accidente rutiere, poliţiştii le recomandă şoferilor să conducă prudent, cu viteză adaptată cpondiţiilor de trafic şi să ţină cont de câteva sfaturi:

– Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece!

– Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare a autovehiculului!

– Dotaţi-vă autoturismul cu lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri!

– Asiguraţi-vă că funcţionează corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, cât şi cele de climatizare/degivrare!

– Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.

– În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni! Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi şi nu se asigură corespunzător la traversare.

– Ţineţi cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat! De aceea, menţineţi o distanta mai mare între maşina pe care o conduceţi şi cea din faţă! (C. MIRCEA)