Cele trei cămine ale Companiei Judeţene Apa Serv, care stau „tolănite” pe străzile din Târgu-Neamț și care încurcă vizibil circulația, au ajuns și în atenția legislativului târgnemțean. În ultima ședință de Consiliu Local, consilierul Ion Burlacu (PDL) şi-a informat colegii din legislativ despre faptul că aceste cămine, care au fost construite în ideea de a fi montate în ele aparatură de analiză a apei, stau de mai multe săptămâni abandonate, fără a exista în interiorul acestora nicio aparatură. Ba mai mult, în ele a fost turnat ciment. Alesul local îi acuză pe cei de la Apa Serv că, de fapt, trebuiau justificați niște bani și practic respectivele cămine vor rămâne așa, fără să aibă utilitatea pentru care s-au construit.
„Într-o noapte au fost acoperite cele două gropi, s-a turnat betonul, iar în interior nu s-a făcut nimic și nu există nici un aparat de măsură sau de analiză a apei. Intenționat am urmărit și groapa celor de la Apa Serv din vecinătatea Bisericii Adormirii Maicii Domnului, să văd ce se face acolo. Dar și acolo este la fel. Muncitorii au turnat beton și acolo, dar și mai grav au încastrat țeava de fier. Dar dacă, Doamne Ferește, există o avarie? Trebuie să aduci pickhammer-ul ca să spargi betonul ce a acoperit țevile de apă. Și nu vă mint când vă spun că pe țevile de apă este ciment. Am văzut personal cum țeava este cuprinsă în ditamai betonul. Nu s-au montat nici un fel de aparate, iar eu, ca cetățean al orașului, consider că aceste lucrări, aceste gropi, au fost făcute pentru a se justifica niște bani care trebuie încasați de către cei de la Apa Serv”, a precizat Ion Burlacu.
Cu contorizarea pierderilor cum rămâne?
Într-un articol din luna iulie a acestui an din „Ceahlăul”, marcă înregistrată, anunțam opinia publică de apariția acestor cămine. Cei de la Apa Serv ne-au informat că sunt construite pentru a se putea determina pierderile de apă din rețea. Conducerea Apa Serv Târgu-Neamț ni s-a lăudat că ele sunt și o premieră în județul Neamț, urmând să se mai construiescă altele două. Apa Serv ne-a mai comunicat că aceste cămine sunt de fapt o sectorizare a rețelei de apă cu scopul de a depista și contoriza pierderile și că, prin înființarea acestor cămine, cei de la Apa Serv își vor putea da seama de pierderile din fiecare zonă a orașului.
„Aceste cămine sunt de fapt niște puncte de măsură a cantității de apă pe care o pierdem. Noi știm că există pierderi, de aceea am realizat aceste cămine, ne preocupă această problemă și de aceea am construit aceste cămine, ce vor fi finalizate în cel mult două săptămâni. După ce lucrările vor fi finalizate, în aceste cămine va fi instalată și aparatura necesară”, ne declara, în urmă cu două luni, Iustin Lungu, șef ApaServ Târgu-Neamț.
Ciprian Traian STURZU