0:00

Mare atenție în ce restaurante mâncați, mai cu seamă în timpul minivacanțelor bugetare sau în week-end! Dacă vă îmbolnăviți și ajungeți în spital, în astfel de perioade, trebuie să așteptați ca bugetarii să-și reia activitatea, pentru ca inspectorii sanitari să meargă în control la restaurantul care v-a îmbolnăvit, să vadă ce și cum. Oricum, nimeni nu poate ști ce restaurant să evite, la modul oficial: analizele care se fac pentru găsirea microbilor din bucătăria și de pe mâinile personalului restaurantului durează și. dacă asta se suprapune cu liberele legale, răspunsul se lungește, iar, în această fază, nicio autoritate nu-și asumă să spună public faptul că, la restaurantul cutare din Piatra Neamț, clienții se mai și îmbolnăvesc, fiindcă este caz de judecată, spun autoritățile. Așa că medicii recomandă clienților să se spele temeinic pe mâini înainte de a servi masa în oraș, indiferent cât de spilcuit pare localul ales.

Este și cazul unei familii din Dochia, care, în noaptea de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, a ajuns în șoc, la spital, cu toxiinfecție alimentară. Cei doi frați, unul de 27 de ani și celălalt de 38 de ani, au fost luați cu ambulanța în noaptea de 16 august, la ora 3.19. ”Ambii pacienți, în vârstă de 27 și respectiv 38 de ani, cu toxiinfecție alimentară și șoc hipovolemic, deshidratați sever, au fost transportați și predați la UPU a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț”, ne-a declarat ieri, 20 august, asistenta șefă Luminița Rozoschi, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Neamț.

La spital, cei doi frați au primit primele îngrijiri medicale în UPU și apoi au fost externați: ”Cunosc acest caz, ei ar fi spus că au mâncat tochitură la un restaurant din Piatra Neamț. După ce au fost stabilizați, li s-a recomandat din UPU internarea la Infecțioase, dar au refuzat”, a precizat, tot ieri, dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, directorul medical al SJU Piatra Neamț.

Cazul de toxiinfecție alimentară a fost raportat de spital la Direcția de Sănătate Publică Neamț pe 16 august, după cum a declarat dr. Carmen Dumitreasa, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț. Care a adăugat că verificările se fac începând de pe 20 august, printr-un control la restaurantul indicat de pacienți: ”Situația celor doi pacienți a fost anunțată la DSP de medicul de gardă din secția de Boli Infecțioase, în ziua de 16 august. Unul din frați a refuzat internarea, dar celălalt s-a internat și după două ore a cerut să fie externat. Inspectorii sanitari verifică, la restaurantul respectiv, dacă personalul angajat are controalele medicale periodice efectuate, dacă materia primă folosită la bucătărie are documente de proveniență și certificate de calitate, cu termen de valabilitate, se iau probe de sanitație de pe suprafețe, se verifică autorizația de funcționare a firmei. Din câte se știe, până astăzi, nu au mai fost cazuri de persoane internate care să fi servit masa la acel restaurant. Probele vor fi gata în câteva zile, nu putem face public numele restaurantului. În perioada sezonului estival, este bine ca toată lumea să respecte măcar măsurile minime de igienă personală, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu bolile infecțioase de sezon, cum este boala diareică acută, toxiinfecția alimentară”.

Dacă cele declarate de familia din Dochia se confirmă sau nu, rămâne de văzut. Dacă n-au mai fost și alte persoane internate care să fi mâncat la același restaurant, asta poate însemna fie că n-a mai mâncat nimeni tochitură, ori, dacă au mai fost clienți care au mâncat și altceva și s-au simțit rău, nu s-au mai prezentat la medic. Cert este că, potrivit DSP Neamț, alimentele implicate cel mai frecvent în producerea toxiinfecţiilor alimentare sunt preparatele din ouă şi carne, lactatele, cremele, maioneza, îngheţata. Epidemiologii atenționează că toxiinfecţiile alimentare sunt mai frevente vara, gravitatea bolii depinde de germenii incriminaţi și de cantitatea de aliment ingerată, iar simptomele apar până la 72 de ore de la consumul alimentelor contaminate cu microorganisme sau toxine microbiene, pornind de la grețuri, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră, amețeli și putând ajunge până la stare de șoc. (C.I.)

Articolul precedentVlad Marcoci, noul director al Administrației Bazinale de Apă Siret Bacău
Articolul următorO mașină a luat foc în mers, șoferul a reușit să scape!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.