0:00

Ținutul Zimbrului a fost nominalizat la titlul de „Destinația Anului 2023“. Este o recunoaștere a eforturilor făcute pentru conservarea și promovarea valorilor locale și valorificarea potențialului turistic al zonei.

Ținutul Zimbrului nominalizat pentru titlul de „Destinația Anului 2023“, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Destinaţia ecoturistică Ţinutul Zimbrului include Parcul Natural Vânători Neamţ, oraşul Târgu Neamţ, comunele Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani şi Vânători Neamţ. Pentru dezvoltarea zonei în această asociere au intrat  mai multe asociaţii, dar şi parteneri locali, pensiuni, producători locali, meşteri populari, şcoli şi organizaţii, obiectivul fiind dezvoltarea sustenabilă a microregiunii.

Ținutul Zimbrului nominalizat pentru titlul de „Destinația Anului 2023“, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“În urma nominalizărilor primite din partea publicului, peste 100 de destinații turistice din România s-au înscris în Clubul Destinația Anului. 60 dintre acestea, finalistele, se luptă în nouă categorii. În categoria “Comori naturale”, prezentată de Asociația de Ecoturism România, Ținutul Zimbrului, județul Neamț, Țara Dornelor și Țara Hațegului ocupă deocamdată primele trei locuri. Urmează destinații precum Colinele Transilvaniei, Pădurea Craiului, Munții Apuseni, Geoparcul Carpaterra, Eco Maramureș sau Băile Tuşnad şi Imprejurimile”, precizează organizatorii într-un comunicat de presă pe site-ul propriu.

Până pe 7 aprilie, puteți susține Ținutul Zimbrului votându-l aici.

Ținutul Zimbrului nominalizat pentru titlul de „Destinația Anului 2023“, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În primăvara anului trecut, “Bison Land” s-a clasat pe locul 1 în topul „destinaţiilor verzi” din lume, premiul Târgului Internaţional de la Berlin. Au fost 17 destinaţii premiate în cadrul a şapte categorii, între ele fiind premiul ITB, producători, relansarea turismului, mediu şi climă, natură şi ecoturism, comunităţi şi cultură, votul publicului. Ţinutul Zimbrului a obţinut distincţia la „votul publicului“ şi este singura destinaţie de ecoturism din România inclusă încă din anul 2017 în topul celor mai sustenabile destinaţii la nivel mondial. La competiţia din 2022 au participat areale din America de Nord și de Sud, Africa, Oceania şi Asia, iar din Europa zone din Croaţia, Germania, Malta, Portugalia, Spania sau Suedia. În anul 2021, prin voturile online, Bison Land s-a clasat pe locul II în lume, pe prima poziţie fiind o destinaţie din Turcia, iar pe locul III, una din Chile. Global Top 100 este o iniţiativă a Green Destinations, o organizaţie non-profit pentru turismul durabil şi a altor lideri importanţi din domeniu. Scopul concursului este de a evidenţia poveştile de succes în managementul destinaţiilor, oferind participanţilor ocazia de a face schimb de bune practici. Ţinutul din Neamţ a fost înclus în acest clasament internaţional după evaluări pe criterii precum protejarea naturii, peisaje, decor, conservarea moştenirii culturale, locuitori implicaţi în turism, promovarea produselor locale, dezvoltarea durabilă, eficienţa şi transparenţa bunelor practici.

“În 2005, Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land, prezentând pentru prima dată conceptul dezvoltării durabile a microregiunii. Apoi, în 2009, destinaţia a primit certificare europeană, prin includerea în reţeaua EDEN (European Destinations of Excellence), în 2016 ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României, iar în prezent recunoaşterea este una mondială. Ca exemplu de bune practici este proiectul unic de reintroducere a zimbrilor în mediul natural, unul care a început în 2012, acum prin codrii Neamţului hălăduind peste 50 de exemplare ale legendarului mamifer (…).

Nominalizările la Top 100 Destinaţii Sustenabile, ele sunt evaluate de experţi internaţionali în turism şi dezvoltare durabilă, reprezentanţi ai Green Destinations, Quality Coast,Travel Mole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, etc”, precizează site-ul alianta-pentru-natura.ro.

Angela Croitoru

Articolul precedentAteliere de icoane pe sticlă, expoziția absolvenților
Articolul următorL4 Speranţa Răuceşti a „dat lovitura” pe terenul Voinţei Ion Creangă
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.