Primarul Dragoș Chitic a prezentat astăzi portofoliul de proiecte pe care municipiul Piatra Neamț le vizează în următorii cinci ani, prezentare din care se desprinde ținta îndrăzneață de 62,5 milioane de euro, bani pe care oficialii pietreni vor să-i atragă din fonduri europene. Cu aceștia, municipalitatea are în vedere rezolvarea mai multor probleme în oraș, de la infrastructura de transport până la protejarea obiectivelor culturale, de la construcția de locuințe până la reabilitarea și repararea unor unități de învățământ, de la construirea unui cămin de bătrâni până la prelungirea traseelor de troleibuz și o Casă a Căsătoriilor în plină Curte Domnească.

Însumate, aceste proiecte au o valoare considerabilă, de 62,5 milioane de euro, dar consider că este realistă, fiindcă, dacă ne uităm la perioada 2007-2013, primăria a accesat proiecte în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Proiectele au fost centralizate și le prezentăm public, dar fac precizarea că ele pot suferi modificări, în plus sau în minus, în funcție de prevederile finale ale ghidurilor de finanțare, care, la acest moment, nu sunt încă apărute. Lista cuprinde, deci, tot ce ne propunem să facem și le-am menționat doar pe cele care considerăm noi că au șanse la finanțare, bazându-ne pe actualele condiții impuse pe programele operaționale. Sunt și alte proiecte pe care le avem în vedere. Sunt câteva luni de zile de când lucrăm la aceste proiecte, aflate acum în stadii diferite de pregătire, s-au constituit grupuri de lucru care se întâlnesc periodic și dorim să avem pregătite documentele preliminare până la demararea procedurilor de depunere. Consider că avem o experiență, noi, ca instituție, în atragerea fondurilor europene și, personal, consider prioritară atragerea banilor europeni în municipiul Piatra Neamț”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Acesta a precizat că bugetul municipiului Piatra Neamț poate suporta cota de 2% (contribuția proprie a solicitantului), precum și cheltuielile cu documentația, care vor deveni eligibile odată cu aprobarea proiectului. Abia în chestiunea concretă a proiectelor și a contractelor de finanțare apare o problemă, fiindcă ghidurile de finanțare vor apărea cel mai probabil la începutul lui 2016 – ”Ceea ce este destul de târziu, dacă mă întrebați pe mine”, a spus Dragoș Chitic -, ceea ce înseamnă că proiectele vor putea fi depuse, probabil, în a doua jumătate a anului viitor și abia prin 2017 dacă se vor semna contractele de finanțare pentru cele aprobate. Cât va dura efectiv până când pietrenii vor vedea cu ochii lor ce le face primăria? ”Perioada de implementare depinde de amploarea lucrărilor prevăzute în proiect, care poate fi de la câteva luni până la câțiva ani”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Lista propunerilor pentru care Primăria Piatra Neamț intenționează atragerea fondurilor europene o puteți citi aici.

centralizator proiecte 2014-2020(D. OSTAHIE)

 

 

 

Articolul precedentCamera de Comerţ şi Industrie Neamţ: TOP-ul FIRMELOR ediția a XXII-a
Articolul următorBăut la volanul unui microbuz de persoane
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.