Dacă vrei să vorbești la telefon din casă pe rețeaua de telefonie mobilă Orange în comuna Timișești, trebuie să fii încăpățânat, să ai o legătură de afaceri cu cei din rețea care să-ți monteze un dispozitiv special de recepție. Chiar și atunci, nu poți vorbi decât din casă, că se poate pierde semnalul, ca la un fel de telefon fix. Cu această performanță se poate lăuda doar un singur cetățean, Constantin Harja. El s-a dedicat cu adevărat acestui obiectiv. Încă de la poarta casei sale ești anunțat că intri într-o casă Orange, și la propriu și la figurat. Până și pereții casei au o culoare oranje. Dar ceea ce atrage atenția este antena Orange montată pe acoperișul casei. Grație acesteia, Constantin Harja este singurul din comună care are semnal pe telefonul mobil, cel puțin în casă. Respectiva antenă i-a fost montată de către compania Orange, în urma zecilor de sesizări făcute atât la companie, cât și la alte instituții ale statului român. Lupta lui Constantin Harja de a-i convinge pe cei de la Orange să monteze o antenă în comună, astfel încât toți cetățenii să beneficieze de semnal la telefonul mobil a început de mulți ani de zile. Deocamdată, fără succes! Practic, comuna Timișești nu beneficiază de un semnal adecvat pe rețeaua mobilă Orange, fapt confirmat și de primarul Vasile Mărculeț, cât și de 270 de cetățeni ai comunei care au semnat o petiție adresată operatorului de telefonie mobilă.

“Antena a fost montată în vara anului 2011. Antena este pusă pentru mine special ca să am semnal la telefon. Semnal indoor. Am cerut o antenă pentru toată comuna. Să aibă toți cetățenii semnal la telefon. Dar, nici până acum nu a fost pus[ vreo antenă în comună. Din ce am înțeles, ar costa în jur de 100.000 de euro. Eu am semnal, doar în casă, dar foarte mulți cetățeni din comună au semnal foarte slab la telefon. Am făcut nenumărate demersuri la compania Orange pentru a fi semnal și în comuna noastră. Măcar 3G, nu 4G. Eu colaborez cu cei de la Orange, prin faptul că încarc cartele prepay la cetățeni din comună și nu numai. Din 2011 și până acum am avut încasări de 2 miliarde lei vechi. Deci, cei de la Orange au câștigat de la mine 2 miliarde lei vechi. Sunt un fel de dealer Orange. Am trimis sesizări la compania Orange, la Ministerul Telecomunicațiilor, la ANCOM și la OPC. Înainte să-mi pună antena și distribuitoarele nu aveam semnal în casă și trebuia să ies din curte ca să pot vorbi la telefon. Acum, am semnal mai bun în casă, decât în afara casei. Cetățenii din comuna noastră se mulțumesc cu semnalul slab pe care-l au. Nu au ce să facă. Din 2014 cei de la Orange îmi dau același răspuns: Timișești nu se află în aria de investiții pentru ei. Primăria Timișești s-a alăturat demersului meu, alături de alți cetățeni din comună. În 2015 a venit un reprezentant Orange și a măsurat semnalul telefonic. A făcut foarte puține îmbunătățiri. Cred că sunt singurul cetățean din România care are o antenă pentru semnal rețea telefonie mobilă din România. Astfel de antene mai au doar marile companii private. Degeaba am semnal în casă, dacă atunci când ies în curte nu am deloc semnal. E ca și cum aș intra într-o prăpastie. Eu nu pot trimite un mail sau un mesaj pe facebook dacă stau în curte. Soluția ar fi ca cei de la Orange să monteze o antenă în comuna noastră. Satul Dumbrava prinde semnal de la Târgu-Neamț, dar satul Plăieșu nu are deloc semnal. Vreau să ajung și la domnul Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, pentru a face dânsul demersuri în rezolvarea acestei probleme ale cetățenilor din comuna Timișești.”, spune Constantin Harja.

„Suntem solidari cu demersul domnului Harja, însă nu suntem optimiști în rezolvarea problemei. Primăria s-a mutat deja la altă companie de telefonie mobilă. Probabil, cei de la Orange și-au făcut niște calcule și au constatat că nu se merită investiția de 100.000 de euro, ca să monteze o antenă la Timișești”, ne spune și primarul Vasile Mărculeț.

C.T. STURZU

 

Articolul precedentAngajări la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
Articolul următorMoment de reculegere pentru poliţistul căzut la datorie în Suceava
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.