elevi examen

Ministerul Educației a publicat o serie de teste suplimentare de pregătire la Matematică pentru elevi, în vederea susținerii Evaluării Naționale 2014. Pe lângă modelele de subiecte la toate disciplinele de examen, elevii de clasa a VIII-a au la dispoziție și 5 teste suplimentare de pregătire la Matematica, care sunt însoțite de baremele de rezolvare a acestora.

Măsura vine după ce doar 30,4% dintre elevii de clasa a VIII-a, care au participat la simularea Evaluării Naționale, au reușit să ia note peste 5 la simularea examenului de Matematică. Spre deosebire, la simularea examenului de Limba română, 66,95% dintre elevi au luat note de trecere. La afișarea rezultatelor simulărilor, Ministerul Educației Naționale avertiza că notele obținute la Matematică “indica un nivel scăzut de pregătire a elevilor, în condiţiile în care subiectele au fost concepute pentru un nivel mediu, tipic oricărei evaluări de masă”.

La examenul de Evaluare Naţională de anul trecut, 75,89% dintre absolvenţii de gimnaziu au luat note peste 5. Numeroşi profesori şi părinţi au spus atunci că subiectele au fost foarte uşoare în comparaţie cu alţi ani. Începând din acest an, în admiterea la liceu – media de la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75% (faţă de 50% cât a fost până acum), iar media generală de absolvire a gimnaziului va fi în proporţie de 25%.

Decizia a fost luată în urma rezultatelor de la Evaluarea Naţională 2013, care “au relevat diferenţe notabile între mediile, mai mari, obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile, mai mici, obţinute de aceştia la Evaluarea Naţională”, a explicat Ministerul Educaţiei.

Calendar Evaluarea Naţională 2014

13 iunie Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
16 – 18 iunie Înscrierea la Evaluarea Naţională
23 iunie Limba şi literatura română – proba scrisă
24 iunie Limba şi literatura maternă – proba scrisă
25 iunie Matematică – proba scrisă
27 iunie Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00)
27 iunie Depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00)
28 iunie – 30 iunie Rezolvarea contestaţiilor
1 iulie Afişarea rezultatelor finale după contestaţii. (M.C.)