0:00

În ședința de miercuri, 29 martie, a guvernului a fost aprobat proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, act normativ care „permite emiterea de autorizații de construcție în numai 65 de zile și cu mai puțină birocrație”, potrivit MDLPA. Acum emiterea acestora poate dura şi un an. Alte modificări importante aduse de acest act normativ privesc simplificarea procedurilor legate de construirea caselor, doar cu parter şi fără subsol, de până în 150 de mp, care pot fi realizate doar cu notificarea primăriei şi pe baza unor proiecte tip puse la dispoziţie de serviciile de specialitate din primării. De asemenea, fără autorizaţie de construire şi doar cu simpla notificare a administraţiei publice locale, se vor putea realiza închiderile de balcoane în blocuri, garajele, terasele acoperite, bucătării de vară ş.a.

Termen redus pentru autorizaţiile de construire, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor și PUZ-urilor, precum și termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate, și se creează o platformă digitală națională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și a autorizațiilor de construire, prin ghișeul unic național al construcțiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicții între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituții, facilitând și simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiții. Prin Cod, se propune și crearea unui Registru național al clădirilor, un sistem informatic care va conține datele despre toate construcțiile autorizate, indiferent de finanțare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor. Sistematizarea legislației și fundamentarea unor noi concepte, sub forma unui cadru legislativ complex, coerent și stabil, vor conduce la îmbunătățirea calității mediului construit, asigurarea dreptului constituțional la un mediu sănătos, echilibru între interesul general și cel individual, dezvoltare echilibrată și sustenabilă, stabilitatea și predictibilitatea mediului investițional și, implicit, competitivitate economică”, precizează un comunicat de presă de astăzi, 30 martie, al Ministerului dezvoltării, iniţiatorul proiectului.

Termen redus pentru autorizaţiile de construire, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPentru descurajarea lucrărilor fără autorizație de construire, se introduce o autorizație de regularizare, care impune conformarea construcției la toate normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației. Procedura de regularizare este supusă unei taxări mai mari de zece ori decât cea existentă, devenind o sursă de bani pentru bugetul local. Legat de calitatea lucrărilor în construcţii se instituie obligativitatea pentru firmele de construcții să fie certificate, iar cele care nu dovedesc că satisfac cerințele tehnice și administrative necesare nu pot participa la licitațiile la care nu sunt certificate. „O firmă care nu are specialiștii necesari pentru certificare de lucrări în domeniul sanitar nu va putea participa la licitații pentru reabilitări sau construire de spitale”, precizează sursa citată. Se introduce o taxă de echipare edilitară pentru dezvoltările mari, cu peste 500 de unități locative, care se va plăti către bugetul local, cu destinația clar definită pentru infrastructură edilitară, rutieră, sanitară, educațională.

Angela Croitoru, Sursă foto: spatiulconstruit.ro

Articolul precedentIonel Arsene plasat în arest la domiciliu în Italia
Articolul următorAsociaţia Ţinutul Răzeşilor recunoscută de guvern ca fiind de utilitate publică
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.