pietricica turism

afis handalOrganizarea unui turneu de calificare pentru un campionat european, chiar de junioare fiind, este onorantă pentru municipiul Roman. Dincolo de aspectul financiar și de problemele normale ale unui asemenea turneu, au apărut și unele specifice, mult mai greu de gestionat și care pot duce chiar la incidente diplomatice. Din rațiuni greu de înțeles, deoarece lucrurile puteau fi evitate destul de ușor, Federația Internațională de Handbal a hotărât că reprezentativa Serbiei poată să facă parte din aceeași grupă de calificare cu cea din Kosovo, entitate statală nerecunoscută de multe țări europene, inclusiv de România. Din acest motiv, la nivel de organizare, au apărut tot felul de probleme. De exemplu, la meciul dintre cele două echipe nu se vor arbora drapele cu însemne naționale. Teoretic, nici imnurile de stat nu vor fi intonate, din aceleași rațiuni, mai ales că, după cum spuneam, România nu recunoaște statul Kosovo. Apoi, pentru ca lucrurile să fie și mai tensionate, și-a anunțat participarea la meci un oficial al Ambasadei Serbiei, care probabil vrea să vegheze asupra aspectelor de formă în organizarea acestui meci.

Dincolo de aceste lucruri, care nu au comun nimic cu sportul, nu ne rămâne decât să sperăm ca jocul în sine și fair-play-ul tinerelor handbaliste să pună capăt oricăror speculații politico-strategice.

Din punctul de vedere al forțelor de ordine, s-au luat măsuri speciale de prevenire a oricăror incidente: ”Deşi galeriile nu şi-au anunţat prezenţa, am considerat că este mai bine să luăm măsuri speciale de ordine”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. „Am suplimentat dispozitivele de ordine publică şi cele de poliţie rutieră, am cerut sprijin de la jandarmi şi, în plus, vor fi în zonă luptătorii de la Serviciul de Acţiuni Speciale”.