0:00

Teama de eşec duce la… dezinteres pentru BAC, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* numărul candidaților înscriși la examenul de bacalaureat este în picaj: 2012 – 6.500; 2013 – 5.164; 2014 – 4.438
* cadrele didactice precizează că elevii slab pregătiți nu se mai înscriu la bacalaureat de teama unui eșec

Anul acesta, pentru sesiunea examenului de bacalaureat, care va începe săptămâna viitoare, numărul celor care își doresc una din cele mai importante diplome, a scăzut semnificativ, comparativ cu anii trecuți. Anul acesta s-au înscris pentru bacalaureat 4.438 de absolvenți de liceu. În acest număr, pe lângă absolvenții de anul acesta, sunt incluși și cei din seriile anterioare. Anul trecut au participat 5.164 de absolvenți, iar în urmă cu doi ani au fost aproximativ 6.500 de candidați. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț spun că, în parte, numărul scăzut al celor care se înscriu la examen este pus și pe seama claselor de seral, care, de la an la an, sunt tot mai puține. Cu toate acestea, potrivit inspectorilor școlari, lipsa de pregătire, dar și teama unui eșec sunt principalele motive pentru care absolvenții de liceu nu se înscriu la examen.

„Sunt mulți absolvenți din seriile anterioare care, pur și simplu, nu mai vor să dea BAC-ul. Nu se mai pregătesc pentru alte sesiuni și preferă să rămână fără diplomă. Pe de altă parte sunt și elevi care nu vor să intre în examen pentru că le este teamă de un eșec. Sunt conștienți de faptul că nu s-au pregătit suficient de bine și renunță. Un alt motiv prin care s-ar explica numărul mic, de anul acesta, la BAC este scăderea numărului elevilor care sunt în învățământul seral”, spus Gabriela Banu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț.

La licee, elevii interesați să-și consolideze cunoștințele la discipline de BAC pot veni la pregătiri gratuite. Profesorii le stau la dispoziție, chiar dacă pentru absolvenții de liceu anul școlar s-a încheiat.

„Sunt pregătiri gratuite pe care le facem cu toți elevii interesați să învețe pentru examenul de bacalaureat. Am stabilit un program care este valabil până la sfârșitul săptămânii”, a spus prof. Florin Irimia, directorul Colegiului Național ”Calistrat Hogaș”.

Potrivit directorilor de liceu, elevii care vin la pregătiri sunt puțini. Și mai puțini sunt cei care au luat decizia de a se prezenta la examenul de bacalaureat.

„Astăzi (2 iunie – n.r.), au fost 15 elevi la pregătire, numai la Matematică. Elevii care vor să facă ceva cu viitorul lor vin. Mai îngrijorător este faptul că sunt mulți care nu vor să mai dea examenul. Mulți dintre ei știu că nu sunt pregătiți și nu vor să se mai înscrie la BAC”, a spus prof. Mihai Pavăl, directorul Liceului Tehnic (Forestier).

Absolvenții de liceu mai au o săptămână până la bacalaureat. Prima probă, cea de Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, va avea loc marți, 10 iunie. (M. TEODOROF)

Articolul precedentConcurs naţional de descarcerare la Galeriile Olimp
Articolul următorOftalmologia se descurcă doar cu un „ochi”