Joi, 4 octombrie, în ultima zi a Festivalului Naţional al Artiştilor Amatori din cadrul MAI din comuna Taşca, aflat la cea de-a IX-a ediţie, a adus pe scena căminului cultural din localitate voci de aur şi artişti celebri ai muzicii populare româneşti.

Dacă în celelalte zile ale festivalului, respectiv luni, marţi şi miercuri, pe scenă au urcat concurenţi de la secţiunile muzică uşoară şi folk, joi, muzica populară şi instrumentală a electrizat toată suflarea. Printre zecile de concurenţi şi spectatori, s-au aflat şi primarul Daniela Ursache, alături de viceprimarul Vasile Chiciu şi aleşi locali, Marius Coşerariu, Bogdan Gavrilescu, viceprimarul de Piatra Neamţ, precum şi nume sonore ale muzicii populare româneşti, cum ar fi Marius Zgâianu sau Lupu Rednic, de curând director adjunct al Centrului Cultural din Bucureşti al Ministerului Afacerilor Interne.

Rând pe rând, pe scenă, au urcat concurenţi din cadrul MAI, din mai multe judeţe ale ţării, cum ar fi: Mureş, Sibiu, Suceava, Timişoara, Braşov, Bucureşti, Galaţi, Buzău, Vaslui, Tulcea, Vâlcea, Iaşi şi Neamţ.

Voi pleca de la acest festival cu o impresie deosebit de frumoasă, deoarece Centrul Cultural al MAI, prin Biroul Marketing, Tradiţie şi Educaţie, are în componenţă oameni deosebiţi. Aduc mulţumiri gazdelor, respectiv primăriei Taşca, prin doamna primar Daniela Ursache, lui Marius Coşerariu, care s-au implicat foarte mult. Când vezi astfel de oameni care preţuiesc tot ce-i mai frumos şi mai bun lăsat de strămoşii noştri, îţi ridici pălăria şi te închini în faţa lor. De-a lungul celor nouă ediţii festivalul a adus artişti de o mare valoare care pot concura la orice concurs. Chiar şi o televiziune naţională care a participat la această ediţie a festivalului, respectiv PRO TV a rămas impresionată de concurenţi. Îi felicit pe toţi! Vin pentru a doua oară la Taşca, pentru că acum câţiva ani am cântat la ziua comunei. Cu siguranţă o să revin aici, dacă o să mai fim invitaţi. O să fim mereu alături de cei care promovează cultura şi tradiţiile populare româneşti”, ne-a declarat îndrăgitul artist de muzică populară, Lupu Rednic.

M-am implicat direct în organizarea acestui festival, la care participă colegi minunaţi din toată ţara: poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră. Sunt bucuros că Centrul Cultural al MAI a acceptat desfăşurarea acestui festival naţional într-o localitate pierdută din munţii României, Taşca. De la acest festival ar trebui să învăţăm că poliţistul nu este cel care doar loveşte, ci este acel minunat care în timpul liber are şi un suflet. De Taşca mă leagă totul. Sunt născut în comuna Tupilaţi şi am crescut pe lângă Piatra Neamţ, dar m-am căsătorit la Taşca şi aici stau. Doamna primar Daniela Ursache este un om care are toată deschiderea către artă şi frumos şi, în general, către binele comunităţii. Ori de câte ori se organizează o manifestare la Taşca, dânsa se alătură angajaţilor primăriei şi strânge frunzele, a greblat, a udat florile. Aceasta este doamna Daniela Ursache. Niciodată nu mi-a fost refuzată vreo activitate culturală”, ne-a declarat şi Marius Coşerariu.

Lista câştigătorilor acestei ediţii a festivalului o puteţi citi în ediţia tipărită a Mesagerului de Neamţ, de săptămâna viitoare. (C.T. STURZU)

GALERIE FOTO