La finalul lunii februarie, Hidroelectrica anunța într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției că va aplica începând de la 1 aprilie 2025 „o ajustare a prețului energiei electrice active pentru energia furnizată clienților săi”.
Cu alte cuvinte, compania listată la Bursa de București anunța că urma să majoreze tarifele, dând însă asigurări că va oferi „în continuare cel mai mic preț al energiei electrice active pe piață, păstrând un preț competitiv și adaptat condițiilor actuale ale pieței”.
Motivația pentru scumpire a fost dată de directorul financiar al companiei, Marian Fetița, citat de Libertatea: „La momentul acesta, am ajuns la aproximativ 500.000 de consumatori casnici, la care se adaugă și un portofoliu semnificativ cantitativ de clienți non-casnici. Am decis, din cauza problemelor pe care Hidroelectrica le-a avut în linie de hidrologie în anul 2024, precum și a inflației generale a României, care între 2022 și 2025 a fost într-o continuă creștere, că trebuie să ajustăm aceste prețuri, menținând în continuare cea mai bună ofertă din România”.
Majorarea de preț pentru energia activă este semnificativă, de 60%, de la 0,28329 lei/kWh la 0,45329 lei/kWh, conform profit.ro. Acest lucru va duce și la majorarea semnificativă a prețului final plătit de consumatori. În regiunea Nord Est, conform informațiilor date publicității de Libertatea, prin Delgaz Grid, în regiunea de Nord Est a țării, prețul final va fi de 1,11 lei per KWh.
Vestea bună este că, cel puțin deocamdată, majorarea de preț nu va fi resimțită de către consumatori, deoarece a fost prelungită plafonarea prețurilor la energie electrică până la sfârșitul lunii iunie 2025. Până la jumătatea anului prețul la energie electrică va fi de 0,68 lei/kWh, cu tva inclus, pentru clienții casnici care consumă până la 100 kWh inclusiv și maximum 0,80 lei/kWh, pentru cei care consumă lunar între 100,01 și 255 kWh. Ce depășește acest consum va fi taxat cu o valoare de 1,3 lei/kWh. Din păcate însă, este probabil ca aceasta să fie ultima dată când se aplică plafonarea prețului, urmând ca apoi facturile să crească substanțial.
Z.C.