tirg toamna 01

Sâmbătă, 11 octombrie, la Piatra Neamț, a fost inaugurat oficial Târgul Agricol de Toamnă, manifestare care a adus în fața pietrenilor și nu numai câteva zeci de firme care au făcut performanță în agricultura din Neamț și care au demonstrat de-a lungul anilor că județul Neamț poate deveni un brand în ceea ce privește producția agricolă și zootehnia. Organizatorii, Consiliul Județean Neamț, Camera de Comerț și Industrie a Județului Neamț și una dintre cele mai mari firme de profil, Grupul TCE 3 Brazi, au încercat, ca la fiecare ediție, să aducă în prim plan o sărbătoare a agriculturii nemțene care a meritat să fie adusă în atenția unei întregi comunități.

A XI-a ediție

Târgul Agricol de Toamnă a strâns, de-a lungul a trei zile, deopotrivă, zeci de firme expozante și sute de vizitatori, cei din urmă veniți, fie să-și cumpere produse ecologice românești, fie să vadă animale de rasă pură, producătoare de carne și lapte, sau utilaje agricole aflate în parcul unora dintre cele mai mari firme de profil din Neamț și din țară. Grupul de Firme TCE Trei Brazi a expus, ca în fiecare an, cele mai frumoase exemplare.

”Salut organizarea acestui târg, devenit deja tradiție pentru că ne aflăm la cea de a XI-a ediție. TCE Trei Brazi reprezintă un grup de societăți private cu domeniu de activitate agricol, cea mai importantă verigă, încă din 1996. Am expus utilaje cu care desfășurăm activitatea și animale. Grupul TCE Trei Brazi este specializat și în zootehnie, avem circa 20.000 de capete de porcine într-un complex care a intrat într-un puternic concept de modernizare și mă refer inclusiv la producția de furaje, și 2.800 de ovine, rasă curată, autohtonă plus rase de carne și lapte, și taurine. Câteva dintre aceste exemplare au fost expuse în standurile special amenajate la târgul agricol”, a precizat ing. Radu Bălău, director general TCE Trei Brazi.

Expozanţi

”Nu este pentru prima dată când am expus produsele noastre la Piatra Neamț. Pentru noi este foarte important faptul că ne facem cunoscuți, am avut foarte mulți vizitatori în cele trei zile cât a durat târgul. Am expus utilaje cu care se exploateză direct în câmp, atât pentru pregătirea solului, cât și pentru recoltat”, a explicat reprezentantul Farm Tech, județul Ilfov.

Brânzeturile și preparatele din carne, produse ecologic, au fost și ele la mare căutare la această ediție a Târgului Agricol. Comercianții veniți din toate colțurile țării s-au putut lăuda cu vânzări record. Pastrama de oaie, pălinca și cârnații au fost pe primul loc în topul vânzărilor.

”Noi venim cu produse eco, preparate din carne de porc, oaie și vită și să știți că am avut vânzare. Am fost la Piatra Neamț și acum o lună de zile, suntem căutați și cunoscuți pentru calitatea produselor noastre”, a declarat un producător din Curtea de Argeș.

”Am mai fost la altfel de manifestări, în general când venim la Piatra Neamț, fie în Piața Centrală, fie la astfel de târguri, avem clienții noștri care ne cunosc produsele. E un lucru bun când ai ocazia să vii la astfel de manifestări, în afara faptului că vinzi rodul muncii tale și al animalului de care te îngrijești, ai ocazia să cunoști oameni și să te faci cunoscut prin calitate și preț competitiv”, a explicat un producător din Bistrița Năsăud.

Târgul Agricol s-a încheiat duminică seara, iar pe parcursul celor trei zile de desfășurare, pe lângă animalele și produsele expuse, vizitatorii au fost recompensați cu spectacole de muzică populară și dansuri tradiționale oferite de artiști locali, colaboratori și angajați ai Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Piatra Neamț.

”Este un motiv de sărbătoare pentru toți cei care lucrează în agricultura din Neamț și a scos în evidență județul Neamț ca fiind un brand în domeniu. Lucrătorii agricoli merită respectul nostru al tuturor și trebuie aduși în atenția comunității prin astfel de manifestări. Această sărbătoare a agriculturii nemțene nu se putea realiza decât prin contribuția unor firme private și a Consiliului Județean Neamț. Vreau să remarc aici contribuția deosebită a grupului de firme TCE Trei Brazi care a fost dintotdeauna și este suportul principal al organizării Târgului Agricol de Toamnă. De asemenea, nu mai puțin importantă a fost susținerea morală venită din partea președintelui Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, care este un împătimit al agriculturii nemțene și nu numai”, a spus Mihai Apopei, președinte CCI Neamț.

”Este de bun augur organizarea unei astfel de manifestări pentru cei care se ocupă de agricultura din Neamț, oameni care pot arăta roadele muncii de peste an. Acest an agricol a fost, în final, unul bun deși a avut și bune și rele, dar noi cei care desfășurăm activități în agricultură suntem obișnuiți cu greutățile. La doctor mergi doar când te îmbolnăvești, însă de mâncare avem nevoie tot timpul, de trei ori pe zi. În funcție de eforturile noastre așa vom obține o producție sănătoasă, cu prețuri accesibile tuturor celor care existăm pe acest pământ românesc. Aducem în țară toate produsele altora, de slabă calitate, iar produsele românești, care sunt atât de sănătoase, sunt lăsate deoparte. Trebuie să știm că avem produse agricole de o calitate deosebită și mai mult, trebuie să știm să le comercializăm la prețuri accesibile tuturor. Cartoful de exemplu este a doua pâine a românilor, iar noi importăm cartofi din Egipt, pe post de cartofi ecologici care sunt plini de îngrășăminte. Noi agricultorii și cei care vremelnic conducem acest județ trebuie să arătăm calitatea produselor noastre și să ne aplecăm asupra brazdei de pământ. În calitate de președinte al Consiliului Județean am obligația morală să susțin pe fiecare gospodar în parte. În acest județ, jumătate din suprafețele agricole sunt lucrate ca la carte și puține suprafețe au rămas neexploatate și am satisfacția, că am contribuit și eu ușor la acest lucru încă din 1992. Agricultura din județul Neamț nu trebuie abandonată pentru că agricultura este motorul care dintotdeauna a pus în funcțiune întreaga economie. Avem cu ce ne mândri. Pe viitor toți fermierii trebuie să se gândească la programele europene și la accesarea de fonduri, trebuie să găsim soluții pentru a atrage fonduri pentru fermieri și agricultori. Ne putem implica mai mult și m-aș bucura să lăsăm vorbele deoparte și să lăsăm faptele să vorbească”, a declarat Culiță Tărâță.

”Felicit organizatorii și nu cred că trebuie să mai vorbim despre valoarea acestor oameni, pentru că aceasta a fost expusă aici, în fața dv. Am avut trei motive pentru care m-am decis să particip la deschiderea acestui târg, iar unul dintre acestea este acela că am venit să întâlnesc oamenii de valoare din domeniul agriculturii, oameni care au contribuit la pregătirea mea profesională”, a declarat deputatul Ioan Munteanu, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

tirg toamna 02

tirg toamna 03

tirg toamna 04

tirg toamna 05

tirg toamna 06

tirg toamna 07

tirg toamna 08

tirg toamna 09

tirg toamna 10

tirg toamna 11

Irina CĂLIN