0:00

Târgu Neamţ: Ziua Internațională a Toleranței, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAstăzi, 16 noiembrie 2021, de Ziua Internațională a Toleranței, s-a desfășurat cea de-a doua activitate din cadrul proiectului Holocaustul – un drum fără întoarcere, coordonat de prof. dr. Elisabeta Pascu și finanțat de Fundația „Olga Lengyel” cu sediul la New York (SUA).

Cu acest prilej a avut loc o vizită la Sinagoga Meseriașilor din Târgu-Neamț, singurul lăcaș de cult, din cele opt sinagogi care existau în perioada interbelică, când o treime din populație era de etnie evreiască. Elevii și profesorii îndrumători au fost Târgu Neamţ: Ziua Internațională a Toleranței, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiprimiți cu multă căldură de domnul Marcel Grinberg, responsabilul Obștii Evreilor din Târgu-Neamț, care a prezentat arhitectura clădirii, principalele sărbători religioase și obiectele de cult specifice cultului mozaic. De asemenea, elevii implicați în proiect au avut mici intervenții referitoare la cultura, civilizația, istoria și spiritualitatea poporului evreu, extrem de apreciate pentru calitatea informațiilor sintetizate. Următorul popas a fost la fosta Școală israelită din Târgu-Neamț, aflată astăzi în patrimoniul Școlii Gimnaziale Domnești (fosta Școală nr. 2), unde a învățat cel mai important filosof și cercetător al Cabalei, Moshe Idel, născut în 1947 în orașul de la poalele Cetății Neamț. Conducerea școlii a evocat personalitatea marelui savant ale cărui studii sunt consacrate istoriei misticii iudaice, dar și operei lui Mircea Eliade, cel mai mare istoric al religiilor.

Târgu Neamţ: Ziua Internațională a Toleranței, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Activitatea complexă a celebrării Zilei Toleranței a realizat, printr-o abordare interdisciplinară, un îndemn statornic la cooperarea între culturi, între etnii și confesiuni diferite, printr-un dialog permanent între diverse convingeri spirituale, morale și religioase, pentru realizarea unei comunități în diversitate. Scopul activității a fost familiarizarea elevilor cu semnificația zilei de 16 noiembrie, marcată anual pentru a îndemna omenirea la înțelegere și respect reciproc, dialog și cooperare între culturi, civilizații și popoare, pentru a descuraja atitudinile extremiste dominate de violență și ură”, ne-a spus prof. Elisabeta Pascu.

C.T.S

Articolul precedentKituri cu adrenalină în așteptarea vaccinării copiilor
Articolul următorO bătrână a murit în incendiul ce a mistuit două case
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.