tg scoala humulesti 01La cea mai recentă vizită a inspectorului şcolar general Viorel Stan la Târgu-Neamţ, în cadrul unei întâlniri cu directorii de şcoli, s-a pus în discuţie ideea înfiinţării unui al patrulea liceu cu profil comercial la Şcoala Humuleşti. Propunerea a venit, se pare, chiar din partea directorului Şcolii Humuleşti, prof. Constantin Roşu şi are şi susţinerea primarului Daniel Harpa. Nu şi a mediului profesoral din urbea de sub Cetatea sau a „generalului” Stan. Părerile celor implicaţi:

„Am discutat cu dl. general Stan și s-a luat în calcul înființarea unui liceu comercial pentru anul școlar 2017-2018. După ce vom termina investițiile la Școala Humulești vom chema ARACIP-ul, dar a rămas să mai discut cu dl. general după finalizarea investițiilor. Dacă e să înființăm un liceu la școala din Humulești ar trebui să înființăm clase noi. Dacă o să avem un studiu bine pus la punct nu ar fi nicio problemă. Dar nu putem chema ARACIP-ul până nu terminăm lucrările de la școala din Humulești” – primarul Daniel Harpa, în cea mai recentă şedinţă de consiliu local.

tg scoala humulesti 02„Am avut o întâlnire cu dl. inspector general Stan şi dânsul a îmbrăţişat propunerea noastră şi ne-a acordat tot sprijinul. Eu am făcut un memoriu către primărie, dar, din păcate, în una din comisiile de consiliu local nu a primit aviz. Dl. primar mi-a dat asigurări că proiectul rămâne valabil, dar după ce se termină acest obiectiv ce constă în finalizarea lucrărilor de la corpul central al şcolii din Humuleşti. Noi ne-am gândit la un liceu sanitar, dar dl. general a venit cu ideea de a face un liceu comercial, cu nişte calificări interesante: servicii comerţ, calificare profesională în achiziţii şi contractări (o specializare care mai există doar la Liceul Spiru Haret din Piatra-Neamţ); tehnic cu pregătire de bază electronică-automatizări calificare profesională tehnician operator tehnică de calcul. În liceele din oraş sunt 35 de clase de a IX-a, iar dacă se mai fac două clase vor fi 37” – prof. Constantin Roşu, directorul Şcolii Humuleşti.

„Să se facă mai întâi o analiză privind evoluţia demografică a oraşului Târgu-Neamţ, dar şi a zonei limitrofe pe următorii 10 de ani, pentru a vedea dacă avem o creştere sau o descreştere a populaţiei. Aş vrea şi o dezbatere între mediul de afaceri, mediul educaţional şi administraţie privind o strategie educaţională a oraşului pe următorii 10 ani. După aceea putem vorbi dacă e oportună ideea înfiinţării unui al patrulea liceu în zonă” – prof. Emanuel Bălan, director adjunct Liceul „Vasile Conta”.

tg liceu conta
Liceul “Vasile Conta”

„Înfiinţarea unui liceu implică nişte paşi premergători şi este nevoie de foarte multe studii de impact şi analize. Trebuie să avem o populaţie şcolară foarte bine delimitată prin nişte studii, dar până nu avem aceste documente care să ne convingă cred că este doar o propunere şi atât. Până nu ştim situaţia demografică şi şcolară a oraşului nu putem vorbi de alt liceu. La acest moment sunt trei clase la Liceul „Vasile Conta” , două clase la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” cu profil comercial. Cinci clase pe servicii este suficient” – prof. Karina Cojocariu, directorul Liceului „Vasile Conta”.

„Nu mai există intenţia de a se înfiinţa alt liceu. A fost iniţiativa cuiva, dar ISJ Neamţ nu validează propunerea de a înfiinţa un alt liceu, deoarece în zonă sunt multe licee. Avem liceu la Vânători, avem la Pipirig, avem la Petricani, la Oglinzi, plus trei licee la Târgu-Neamţ” – prof. Viorel Stan, inspector şcolar general al ISJ Neamţ. (C.T. STURZU)