0:00

Târgu Neamț: pseudo-dezbatere pe taxe și impozite locale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Începând de anul viitor, târgnemțenii vor avea taxele și impozitele majorate cu 4%, conform celor deja preconizate în ”Raportul de specialitate” la ”Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2015”, al Primăriei.

Luni, pe 24 noiembrie, la orele 16, în Sala de ședințe a Consiliului Local ar fi trebuit să aibă loc o dezbatere publică a respectivului proiect. Din păcate, așa cum s-a mai întâmplat și la alte dezbateri publice de interes local, s-au prezentat mai mulți oameni de presă, decât cetățeni ai orașului Târgu Neamț. Practic, la dezbatere au fost prezenți cinci pensionari, un reprezentant al Asociației Pro Democrația și un singur consilier local, respectiv Maria Vrânceanu, de la PNL, aripa PDL. Din partea administrației locale, au fost prezenți viceprimarul Traian Humulescu, ec. Elena Pupăzan, șefa Serviciului Taxe și Impozite din cadrul primăriei, și alți doi angajați ai instituției publice locale.

Dezinteres din partea mediului de afaceri și al aleșilor locali

La dezbaterea publică de luni nu a participat niciun reprezentant al mediului de afaceri local și, cum aminteam, un singur consilier local, fapt care a stârnit mai multe dezaprobări din partea unor pensionari prezenți la dezbatere. „Era normal să participe și oameni de afaceri, dar și consilieri locali. Doar ei or să aprobe în ședință aceste taxe și impozite. Trebuia să vină și ei, ca să aibă habar ce votează”, a intervenit Luca Verginica, președintele Sindicatului Pensionarilor Solidaritatea. Și vicele Humulescu a sancționat absența oamenilor de afaceri de la dezbatere: „

Îmi pare rău că la această dezbatere nu au participat mai mulți cetățeni și chiar aleși locali, mai ales că miercuri acest proiect va fi discutat în Comisiile de specialitate a Consiliului Local, după care , joi, va fi supus spre aprobare în ședința legislativului târgnemțean”, a spus viceprimarul de Târgu neamț.

În altă ordine de idei, chiar dacă proiectul de hotărâre a putut fi studiat atât la sediul primăriei, pe site-ul instituției, dar și în mass-media locală, nu s-a primit nicio recomandare de la cetățeni sau agenți economici.

 Impozitul pe terenul arabil nu se majorează

Categoriile de impozite care se vor majora cu 4% sunt următoarele: impozit clădiri persoane fizice, impozit teren persoane fizice și juridice și impozit mijloace de transport persoane fizice și juridice.

Astfel, dacă, pentru anul 2014, impozitul pe un apartament cu 3 camere, cu o suprafață de 65 mp, era de 144 lei, în 2015 acesta se va majora cu 6 lei, rezultând, deci, 150 lei.

La impozitul pe teren intravilan, cu o curte de 100 mp, zona A, majorarea va fi de 3 lei, respectiv un impozit de 70 lei. În zona D, impozitul pe teren cu aceeași suprafață va fi de 14 lei, cu o majorare de doar un leu. Impozitele la teren intravilan arabil cu o suprafață de 1.000 mp nu se vor majora.

La impozitul pe teren extravilan arabil A, cu o suprafață de 1 hectar, majorarea va fi de 5 lei, cu un impozit de 123 lei.

La impozitul pe fânaț/ pășune cu o suprafață de 1 hectar în zona A, majorarea va fi de 3 lei, cu un impozit pe anul 2015 de 69 lei.

La impozitul pe autoturisme, majorarea se va face în funcție de capacitatea cilindrică: la un autoturism cu o capacitate de 1600 cmc, impozitul va fi de 67 lei, cu o majorare de 3 lei; la 1800 cmc – impozitul va crește de la 171 lei la 178 lei; la 2400 cmc impozitul va crește de la 888 lei la 924 lei; la 2800 cmc impozitul va crește de la 2.072 lei la 2.155 lei; la 3200 cmc impozitul va crește de la 4.784 lei la 4.975 lei.

La impozitul pe clădiri la persoane juridice, situația arată astfel: pentru clădiri reevaluate, se va aplica o cotă de 1% la valoarea de inventar; pentru clădirile nereevaluate în ultimii 3 ani, se va aplica o cotă de 10% la valoarea de inventar; pentru clădiri neerevaluate în ultimii 5 ani ,se va aplica 30% cotă la valoarea de inventar.

Toate aceste majorări de taxe și impozite vor suplimenta bugetul local pe 2015 cu suma de 142.458,52 lei. Estimat, desigur. Care va fi gradul de încasare rămâne de văzut și dezbătut cu altă ocazie, anul viitor.

C.T. STURZU

Articolul precedent… pe scurt …
Articolul următorDeci se poate! Tâlhari minori trimişi la reeducare