tg arnautu stana 03Limitarea numărului de câini la stână și interzicerea pășunatului între 6 decembrie și 24 aprilie a declanșat un scandal național. Decizia are la bază un proiect de lege depus inițial în februarie 2013. Chiar dacă această lege a fost respinsă în 2013, anul acesta, pe 21 aprilie, Senatul a aprobat același act normativ. Parlamentarii au modificat o lege tocmai din 2006 și au introdus amenzi pentru ciobanii cu prea mulți câini. Culmea este că acest proiect din 2013 e făcut la presiunea vânătorilor, nemulțumiți că ciobanii și câinii le gonesc vânatul. Ce spun cele două categorii sociale (proprietarii de oi și vânătorii) din zona Târgu Neamț despre acest scandal în rândurile care urmează:

tg arnautu stana 01
Decebal Arnăutu

Decebal ARNĂUTU, fost primar și proprietar de ovine: „Sunt de acord ca legea vânătorilor să fie respectată și să se protejeze animalele sălbatice. Dar, trebuie făcută o lege în concordanță și cu interesele crescătorilor de animale. Atât la munte, cât și la șes pericolul ca animalele sălbatice să atace animalele noastre există. Iar pentru a ne apăra animalele trebuie să avem la stână un anumit număr de câini și, după părerea mea, acest număr de câini nu ar trebui limitat. Această lege care a apărut peste noapte a fost făcută fără consultarea structurilor asociative din agricultură, sindicate, ONG-uri și chiar asociații de fermieri. Prin această lege ne-am făcut de râsul curcii în Europa. Este o lege aberantă. Oricum, prin legea veche, ciobanii aveau niște obligații, cum ar fi ai lor câini să poarte jujău la gât, iar cei care nu respectau legea erau sancționați. La câte probleme are țara să mai scoți și fermierii în stradă e prea mult. Când aveam stână erau trei câini liberi și unul legat. Am avut și 500 de oi, și 800, și 1.200 de oi. Erau foarte necesari acești câini, mai ales pentru paza de noapte când nu de puține ori au venit și lupi pe pășunile noastre, dar și pentru paza împotriva lupilor în două picioare care veneau la furat. Sunt împotriva acestei legi. Se dau legi pentru câinii de la stână, dar nu se dau legi pentru câinii vagabonzi”.

tg boroianu_resize
Constantin Boroianu

Constantin BOROIANU, candidat la primărie și președintele Asociației Crescătorilor de Animale „Aerodrom”: „Sunt de acord ca la munte stânile să aibă mai mulți câini, pentru că lupii și urșii trăiesc în zonele montane și atacă. Dar, în zona noastră, aici, la Târgu-Neamț, nu cred că e nevoie de mulți câini, pentru că nu sunt animale de pradă. Am văzut chiar un cioban din Târgu-Neamț care are stână la marginea orașului cu 8 câini. Pentru ce îi trebuie atâția câini, nu știu. Iar legat de interzicerea pășunatului din decembrie până în aprilie, sunt de acord”.

tg nica hutanu vanatori
Eugen Nica şi Ion Huţanu

Eugen NICA, directorul executiv al Asociației Vânătorilor și Pescarilor „Zimbru” din Târgu-Neamț: „Prin modificarea legii se schimbă un singur aspect, respectiv acel articol care prevede interzicerea pășunatului din decembrie până în aprilie. Iar articolul care spune doi câini la munte și unul la șes există de când era bunica fată. Problema cu câinii există, dintotdeauna. Pe noi, vânătorii nu ne deranjează că sunt doi sau mai mulți câini, dar să aibă jujău la gât și să nu părăsească zona stânei. Nu s-a dus nimeni la stână să împuște câinii. Sunt stâni cu 8 sau 9 câini la câteva oi. Noi, ca asociație avem posibilitatea să-i sancționăm dacă intră cu oile în pădure”.

Ion HUȚANU, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor „Zimbru” din Târgu Neamț: „Noi am găsit câini la distanțe de km de stână. Noi nu vrem să împușcăm câinii, dar găsim câini la 2-3 km de stână fără jujău la gât. Legea spune că un câine se poate îndepărta la 200 de metri de stână, sat sau casă. Eu am găsit și am făcut și poză la 3 câini de la o stână, în pădure, când mâncau dintr-un ied de căprioară. Cum și la noi la vânători este interzis vânatul 6 luni și ei trebuie să nu pășuneze iarna cu animalele. Dacă intră oile în pădure mănâncă puietul și distrug vânatul. Consumă mâncarea vânatului”. (C.T. STURZU)