Platoul Curții Domnești – zona din fața Primăriei Piatra-Neamț -, a fost neîncăpător pentru sutele de oameni care au venit astăzi, 24 ianuarie, să marcheze aniversarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor. Manifestarea a început exact la ora 11, așa cum fusese programată, cu câteva minute mai devreme primarul Dragoș Chitic împărțind stegulețe tricolore pietrenilor prezenți și mai ales copiilor.

După intonarea imnului, Mihaela Verzea, directorul adjunct al Complexului Muzeal Neamț, a vorbit de spre unire și despre Alexandru Ioan Cuza. Aplicat, coerent și, mai ales, liber. După discursul ei, Ioan Asaftei, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, ar fi dat dovadă de inspirație dacă ar fi tăcut. Dar n-a fost inspirat.  A vorbit despre românii de peste Prut și despre ”atenția” cu care ar trebui înfăptuită o altă unire, dar a avut și un mesaj prudent, în stilul lui deja consacrat: ”Să nu cumva să ne umflăm pe partea aia și să scădem în dreapta!”.

Primarul a vorbit puțin și la obiect, prefectul George Lazăr a citit mesajul premierului Ludovic Orban, în general discursurile centrându-se pe ideea de unire și pe sentimentul patriotic, și încheindu-se cu urări pentru România și pentru români. Cu mici probleme de sonorizare și sincronizare, oamenii s-au prins în Hora Unirii, ținând stegulețe în mâini și cântând ”Hai să dăm mână cu mână”.

C.M.