Sute de pacienți au luat cu asalt, în primele două zile ale săptămânii, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț.

PEDIATRIE

Cei mai mulți bolnavi sunt copiii, afectați de fluctuațiile vremii din ultima perioadă. „Peste 120 de consultații de ieri până azi, la amiază, în secția Pediatrie, copii cu viroze și pneumonii, mai puțin enteroviroze, sunt și internări, dar părinții trebuie să înțeleagă că mai întâi trebuie să se adreseze medicului de familie”, ne-a declarat dr. Daniela Burghelea, directorul medical interimar al SJU Piatra-Neamț.

INFECŢIOASE

Șefă a secției de Boli Infecțioase, medicul Daniela Burghelea mai spune că secția era deja aglomerată încă de săptămâna trecută, iar din cei 64 de bolnavi care s-au prezentat doar ieri, au fost internați doar 9 pacienți, cei mai grav, cu alte boli asociate, restul primind tratament și recomandarea să revină la consult. Cei care au fost internați au și simptome de gripă, dar numărul lor este cel obișnuit sezonului, fără a se pune problema declarării carantinei, mai spune directorul medical.

PEDIATRIE

Problema la Pediatrie este că valul de prezentări a dus la un val de internări, circa 100 de copilași de până la 6 ani trebuind să rămână în secție, în cele două zile ale săptămânii. Iar, spațiul este doar la jumătate disponibil, din cauza lucrărilor de reabilitare care se fac în celelalte două corpuri mari (A și B) ale secției. „Sunt sute de prezentări, zilnic, pe majoritatea secțiilor spitalului, zilele acestea. La UPU, de pildă, au fost 184 de consultații ieri, în week-end au fost 505 pacienți, dintre care 139 de internări. Este imposibil să facem față, în condițiile în care mai bine de jumătate dintre cei care vin la UPU sunt bolnavi cronic! Acești oameni trebuie să meargă la medicul de familie, la medicul specialist mai întâi. Cum să ne descurcăm, dacă luna aceasta medicamentele și materialele sanitare sunt cu 10% reduse, conform legii, iar buget încă nu avem?! Rog insistent pacienții să apeleze la Urgență doar dacă sunt cazuri urgente, iar în rest să nu mai ocolească medicul de familie”, spune dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar al SJU Piatra-Neamț.

UPU

Pe lângă bolnavii cronic care ajung la spital, mai mult sau mai puțin justificat, mai sunt cei răniți în urma bătăilor și încăierărilor, cei răniți din accidente rutiere, cei care au consumat alcool în exces, la rândul lor consumatori de resurse umane, de medicamente și de materiale sanitare. Numai în week-end au fost 10 persoane cu etilism acut, 13 victime din accidente rutiere, 5 victime din agresiuni, două persoane care au încercat să se sinucidă, patru mușcați de câine, trei cazuri sociale. Bilanțul în UPU este de 505 prezentări, din care 139 de internări, adică același procent de 25-30% cazuri într-adevăr urgente. (C.I.)

Articolul precedentIonel Arsene a fost arestat cu respectarea prezumției de nevinovăție
Articolul următorProbleme cu apa la Piatra Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.