zi virstnic 2014 roznov 05

Cu mâinile și frunțile încrețite de trecerea anilor, dar cu privirile la fel de senine ca în primii ani ai tinereții, aproximativ 50 de persoane de la Căminul de persoane vârstnice din Roznov au avut parte de o surpiză plăcută. Ieri, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, la căminul din Roznov a fost pregătită o surpriză muzicală „acompaniată” de o masă festivă cu bucate tradiționale. Cei care locuiesc acolo au primit vizita Ansamblului folcloric „Codrii Neamțului” pentru sărbătorirea uneia dintre cele mai importante zile ale persoanelor care trăiesc vârsta înțelepciunii. Au fost „complici” și s-au implicat în organizarea acestui eveniment: Ionel Ciubotaru, primarul orașului Roznov; psihologul Dumitru-Radu Nastasă, directorul Căminului de persoane vârstnice și personalul medical care se îngrijește de cei ce locuiesc acolo.

zi virstnic 2014 roznov 01 ciubotaru

“Tot ce este construit în România vi se datorează”

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru noi toți românii, dar cea mai importantă zi este sărbătoarea persoanelor vârstnice din România și din Comunitatea Europeană. Dumneavoastră, cei care sunteți de față, aici, persoane vârstnice, sunteţi cei care au muncit pentru ca noi, astăzi, să putem beneficia de munca dumneavoastră. Tot ce este construit în România este datorită persoanelor vârstnice de la această oră din țara noastră. Vă doresc zile îndelungate, fericite, cu multă sănătate și bucurii. La mulți ani de ziua dumneavoastră!”, a spus primarul Ionel Ciubotaru.

zi virstnic 2014 roznov 02 nastasa

Extinderea căminului

Așa cum ne-a spus directorul Radu Nastasă, oamenii care locuiesc aici vor avea parte de condiții mai bune începând de anul viitor, deoarece în această perioadă se lucrează la extinderea căminului. Dacă acum, la cămin locuiesc 50 de persoane, prin noile construcțiile, care vor fi gata în prima parte a anului următor, capacitatea de cazare va crește până la 90 de persoane.

„Prin construirea noilor spații vom putea crește gradul de confort al vârstnicilor care locuiesc aici și, în același timp, vom putea onora și alte solicitări venite din partea celor care doresc să vină încoace. Mulțumim primarului și autorităților locale pentru că se implică în susținerea acestui cămin, necesar comunității de aici”, a spus Nastasă.

zi virstnic 2014 roznov 06

Suflete tinere, dornice de voie bună

La petrecere, vârstnicii au demonstrat că, indiferent de poveștile pe care le poartă în spate, sufletele le-au rămas tinere și dornice de cântec, joc și voie bună. Mai mulți oameni ne-au mărturisit că dincolo de conjucturile în care au ajuns la acest cămin, acolo găsesc întotdeauna ceea ce au nevoie: asistență medicală, acoperiș deasupra capului, o masă caldă și, mai mult decât atât, o vorbă bună și un zâmbet care să le aline singurătatea, venite din partea celor ce îi îngrijesc zi de zi. Căminul s-a înfiinţat pe 1 aprilie 2011, după ce a fost desființat Spitalul Orășenesc. Instituția are 4 pavilioane și cuprinde 21 de camere, cu o capacitate totală de 50 locuri. Organizarea și structurarea pavilioanelor este în concordanța cu gradul de dependență al persoanelor asistate, existând astfel, în prezent, 3 pavilioane cu beneficiari independenți si unul cu beneficiari semidependenții și dependenți (din punct de vedere al stării psiho-somatice).

Marian TEODOROF