Aflat sub control judiciar, după eliberarea din arestul preventiv de 30 de zile, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a intrat din nou în vizorul DNA. Procurorii anticorupție au cerut Tribunalului Neamț să-l aresteze pe Arsene, care este deja trimis în judecată pentru două infracțiuni de trafic de influență. Motivele DNA constau în nerespectarea condițiilor impuse de instanță lui Ionel Arsene (detalii aici). Printre aceste condiții, se află interdicția de a lua legătura cu persoane cu care, de altfel, prin prisma funcției, președintele CJ Neamț era nevoit să colaboreze. Până acum, au dispărut din decorul administrativ dr. Valeriu Andrița, care îi era consilier personal, și prefectul Vasile Panaite, care îi era martor în dosar. A rămas doar Iulian Jugan, în dubla sa calitate, de martor și subprefect.

Tot printre condițiile impuse de instanță se află interdicția de a desfășura ”activități politice în exercitarea cărora a săvârşit fapta”. Probabil aici este problema de bază care i-a determinat pe procurorii DNA să ceară înlocuirea controlului judiciar cu arestul.

Cererea DNA a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Neamț în după-amiaza de 19 martie și a primit termen pentru 26 martie. Între timp, se va judeca, la Curtea de Apel, plecarea la Bruxelles a șefului CJ Neamț, călătorie în interes de serviciu, motivată de o conferință pe teme economice. (C.M.)