0:00

SUCEAVA: Război contra delictelor silvice, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFondul forestier ocupă aproximativ 50% din suprafața județului , reprezentând cca. 7% din întregul potențial silvic al României.

Județul Suceava ocupă din acest punct de vedere locul I pe țară.

În ansamblul infracțiunilor contra patrimoniului un loc aparte îl ocupă infracțiunile la regimul silvic care, datorită specificului lor sunt prevăzute în legi speciale și în Codul Silvic. Efectele infracțiunilor silvice se pot resimți și peste 100 de ani. Aceste infracțiuni pot fi considerate atentate la viața unor colectivități, mai ales că tăierile ilegale din păduri, defrișările, pot provoca schimbări climatice sau catastrofe naturale.

Având în vedere aceste considerente, prevenirea infracțiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru polițiștii suceveni, periodic fiind organizate acțiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societățile de prelucrare dar și pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

Astfel, în perioada 11—13.03.2015, echipele mixte de control constituite din polițiști ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul de Ordine Publică — Biroul de Combatere a Delictelor Silvice și specialiști silvici din cadrul I.T.R.S.V. Suceava și Direcția Silvică Suceava, la care au fost angrenate și forțe de jandarmi, au desfășurat o acțiune de verificare a unor agenți economici din județul Suceava, care desfășoară activități de exploatare, transport, debitare și comercializare a materialului lemnos și care se sustrag de la plata taxelor și impozitelor, precum și pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori.

Au fost verificate 34 de instalații de debitat material lemnos, fiind efectuate 51 de controale în fondul forestier și fiind verificate 251 de vehicule folosite la transportul materialului lemnos.

În cadrul acțiunii au fost constatate 14 infracțiuni.

Au fost aplicate 325 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 104.183 lei.

De asemenea, au fost confiscați 128,56 metri cubi material lemnos în valoare de peste 27.000 lei.

Exemple:

În urma verificărilor efectuate în comuna Șaru Dornei, pe raza Cantonului Silvic Băuca, la terenul forestier proprietatea unei localnice, au fost identificate 31 cioate specia molid provenite din tăieri ilegale de arbori, cu un volum total de 17,05 m.c. și o valoare de 3.632 lei.

În cauză s-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tăiere fără drept de arbori, ce va fi soluționat procedural.

Polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava au procedat la oprirea autoutilitarei condusă de un bărbat din comuna Ostra și în urma controlului efectuat s-a constatat faptul că acesta nu deține documente de proveniență și transport pentru cantitatea de 3,04 metri cubi cherestea rășinoase, în valoare de 1530 lei, dispunându-se confiscarea acesteia și sancționarea contravențională a conducătorului auto, pentru încălcarea prevederilor Lg. 171/2010.

COMPARTIMENTUL DE RELAȚII PUBLICE AL IPJ SUCEAVA

Articolul precedentSUCEAVA: „Naş” condamnat pentru 30 de lei!
Articolul următorConferință: ”Cu ce ne umplem libertatea?”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.