Două fete, cu probleme, provenite dintr-o familie amărâtă și cu multe necazuri, trăiesc de șase ani într-un WC public din piața Dărmănești, care este administrată de Compania Municipală de Investiții Urban SA, aflată sub tutela explicită a Consiliului Local Piatra Neamț. Timp de șase ani, NIMENI nu a făcut nimic pentru ele, în afara faptului că erau tolerate să trăiască în respectivul WC european. Pentru asta, prestau diverse servicii de curățenie, pe care, acum, nimeni de la Urban nu le recunoaște.
După publicarea poveștii lor, am încercat să vedem ce se știe despre fete, cine știe despre ele, dintre cei care ar fi avut responsabilități directe într-o astfel de situație.
Șeful Urban se jură că nu știa nimic. De vină ar fi administratorul pieței, care a dat dovadă de milostenie și le-a lăsat să stea înăuntru. Primăria a găsit scăparea instituțională – că, dacă sunt de la Roman, să intre sub pulpana lui Leoreanu, că-s ale lui. DGASPC Neamț e prea ocupată cu ședințe ca să se ocupe cu asistența socială. Sănătatea Publică e prea ocupată cu Consilii de Administrație și mese de protocol la Roman (sic!), dar a promis că se va ocupa de verificări luni. Cu dl. Ulea, de la DSVSA, a rămas cum am stabilit, adică intră la cauze pierdute.
A apărut articolul. Ei, și?
Dimineață, singurul care a sunat la ziarul nostru a fost viceprimarul Grigoraș. S-a declarat uimit, a cerut amănunte și a plecat, înarmat cu angajați de la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Piatra Neamț, la fața locului. Pe traseu, s-a intersectat cu șeful pieței Dărmănești, care fusese chemat la sediul CMI Urban pentru note explicative pe bază de articol. Viceprimarul Grigoraș și cei de la DAS au făcut o anchetă socială rapidă și la locul faptei, în baza căreia Lăcrămioara și Gicuța Jitaru au fost duse la adăpostul de noapte din cartierul Speranța. Ceea ce a fost în măsură să le sperie pe cele două tinere, la care ajunsese bunul renume al cartierului: ”Îmi este frică în Speranța, pentru că acolo sunt fel de fel de oameni. Noi suntem curate, nu avem ce să căutăm acolo. Prefer să rămân pe străzi decât să merg în Speranța”, a spus Lăcrămioara.
”Poate dacă ne-ar fi sesizat cineva știam și întreprindeam demersurile pentru a rezolva această problemă. Însă nu putem ști despre toate cazurile din oraș și sunt foarte multe. Cele două fete sunt din Roman, potrivt actelor de identitate, care nu mai sunt valabile, expirate. Ar trebui să meargă în localitatea unde au avut ultimul domiciliu, la Roman, pentru a-și reînnoi actele de identitate și pentru a putea beneficia de serviciile unui centru de asistență. Și chiar de ajutor social, dat fiind faptul că trăiesc din mila oamenilor, iar una dintre ele așteaptă și un copil. Din punctul nostru de vedere, întreprindem demersurile legale necesare pentru a le ajuta să ajungă la Roman. Doar acolo își pot rezolva problemele, pentru că ele nu sunt din Piatra Neamț”, a spus Geanina Cloșcă de la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Piatra Neamț.
”Noi nu am știut despre acest caz și am mers să vedem despre ce este vorba. Administratorul pieței le-a tolerat acolo, din milă pentru că știa că nu au unde să locuiască. Acum am decis să fie eliberată acea cămăruță, să se facă curățenie și să se pună lacăt pe acea ușă. Deși fetele au refuzat să meargă la adăpostul din Speranța, noi, totuși, cu ajutorul Poliției Locale, le-am însoțit până acolo, iar luni vom relua demersurile, astfel încât să le ajutăm să ajungă la Roman pentru a-și face măcar buletin. S-a luat legătura cu direcția de Asistență Socială a Primăriei Roman, iar dumnealor au recunoscut că acest caz este vechi. Mai mult, am fost acuzați că lucrăm neprofesionist, pentru că am cerut să ne ajute cu o mașină să trimitem fetele la Roman. Cei din Primăria Roman cunosc cazul, le-au făcut și documentele necesare, pentru a le putea oferi câte un loc într-un centru social, dar tot cei de la Roman spun că cele două surori au fugit și nu au ce să le facă, pentru că sunt majore și nu pot fi ținute cu forța. Luni, noi vom relua legătura cu Primăria Roman pentru a rezolva problema”, a declarat și viceprimarul Adrian Grigoraș.
Poziția CMI Urban – poziția struțului
Urbanul se spală pe mâini în acest caz. Șeful pieței Dărmănești spune că ”așa a preluat piața” și le-a lăsat acolo ”pentru că sunt amărâte”. Cam asta a spus și când a dat cu subsemnatul la șefimea Urban. ”Da, știu că stau acolo, dar ce să le fac? Nu au unde să stea, trăiesc din mila oamenilor din cartier. Mai spală câte un geam, mai mătură pe la câte o scară din bloc și primesc în schimb o lingură de mâncare”, spune administratorul Ovidiu Popa.
Pe Neculai Timaru, conducătorul en-titre al Urbanului, îl doare mai tare partea de ”muncă la negru” prestată la WC: ”Am aflat că stau acolo din 2006. Dar ele nu fac curățenie acolo, sub nicio formă! Nu este atributul Urbanului să le ia de acolo, dar eu am chemat șeful de la piață și am discutat cu conducerea primăriei, să se găsească o soluție pe asistență socială. Vreau, însă, să precizez că cele două fete nu fac și nu au făcut niciodată curățenie acolo. Noi avem o femeie de serviciu angajată care se ocupă de curățenie pieței și a toaletelor. Au fost lăsate să stea acolo, pentru că nici în drum nu putem să le scoatem peste noapte”, a spus Neculai Timaru.
Având în vedere că dlui. Timaru nu i s-au spus foarte multe lucruri de la Urban, poate a fost mințit (prin omisiune) și în privința curățeniei de acolo.
DGASPC e mic și nu știe nimic
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț are o poziție clară și tranșantă, prin ambele voci autorizate.
”Nu știu despre ce este vorba, eu sunt la o acțiune și putem discuta abia luni”, a declarat Cristina Păvăluță, director DGASPC Neamț.
”Sunt la o ședință. Sunați, vă rog, peste o oră, pentru că nu cunosc cazul”, a spus și Dan Marian Lospa, adjunctul DAGSPC Neamț, cel care, o oră mai târziu, a evitat, desigur, să mai răspundă.
Noi i-am deranjat doar pentru că fetele au trecut prin sistemul patronat, cu mulți bani, de DGASPC. În rest, știm că totul rămâne cum s-a stabilit.
La Consiliul Județean, am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt Dan Ailinicăi, căruia i-am solicitat un punct de vedere din partea instituției județene care, printre altele, asigură finanțarea DGASPC Neamț. Lămuriri au venit și din partea lui Mihai Hanganu, consilierul președintelui pe probleme de asistență socială, și, cumulând, am obținut un punct de vedere care zice că e treaba Romanului. Mai ales că acolo, la dl. Leoreanu, există un centru pentru mame fără casă, fără venituri, care le ajută până când se pot reintegra social. Asta având în vedere că Gicuța așteaptă un bebeluș.
Prefectul se informează
Cazul a ajuns inclusiv la urechile prefectului județului Neamț, Vlad Angheluță: ”Am solicitat informaţii suplimentare de la conducerea Primăriei Piatra Neamţ referitor la cazul semnalat de publicaţia dv. În cursul zilei de astăzi (vineri – n.r.), celor două persoane li s-a oferit posibilitatea cazării într-un spaţiu destinat în acest scop, situat în cartierul Speranţa. De altfel, autorităţile pietrene cunosc şi s-au implicat în soluţionarea problemei celor două persoane, de fiecare dată oferta fiind refuzată categoric din diverse motive. De asemenea, a existat o colaborare şi cu autorităţile romaşcane, tot în sensul oferirii unui sprijin, în condiţiile legii, având în vedere că domiciliul celor două persoane este în Roman”.
Răspunsul dlui. prefect destramă misterul: nu e adevărat că Primăria Piatra Neamț nu a știut de cele două fete, din moment ce le-au făcut oferte de-a lungul timpului. Iar dacă au refuzat ofertele – pentru că a sta în cartierul Speranța, la un loc cu alți ”asistați social” ai primăriei, de care știe toată lumea și de care se ferește toată lumea, mai puțin strategii de campanie în perioadele propice electoral, poate fi un coșmar -, s-a considerat că este normal, firesc și la standarde europene să fie lăsate să trăiască într-un WC. Ne mirăm doar că nu le-a făcut nimeni un buletin de Piatra Neamț, că, în definitiv, două voturi contează.
DSP va face verificări
Singura persoană de la DSP care s-a arătat deschisă la dialog a fost dr. Maria Căescu, adjunctul instituției. Supărată pe articol, ne-a precizat totuși că directorul Morenciu a întrebat-o dacă a citit ziarul și dacă știe ceva despre caz sau dacă există procese verbale ale doctorilor care răspund de zonă. Doamna Căescu ne-a promis că până luni se vor verifica arhivele și că va fi trimisă o echipă la fața locului. După câteva minute, a revenit cu telefonul și a adăugat că ”e posibil ca situația să fie cunoscută, dar date concrete vom avea luni”.
Directorul Sorin Ulea, de la DSVSA, altă instituție cu atribuții de control în piețe, a dat următoarea declarație: ”Habar nu aveam de această situație și nu am niciun fel de atribuții și responsabilități față de aceste două fete. Nu vreau să mai comentez nimic în plus. Vă mulțumesc, la revedere”.
Irina CĂLIN
Dana OSTAHIE
ROMÂNIA
MUNICIPIUL PIATRA NEAMŢ
PRIMĂRIA
Str. Ştefan cel Mare nr.6-8, Piatra Neamt 610101
Tel: 0040 233 218991
Fax: 0040 233 215374
E-mail: [email protected]
Către: Redacţia ziarului Ceahlăul
Vă rugăm să publicaţi în virtutea dreptului la replică, în ediţia din 22.03.2014 a ziarului dumneavoastră următorul drept la replică la articolul “Viaţă într-un WC public”, publicat în ziarul dumneavoastră în data de 21 martie a.c.
DREPT LA REPLICĂ
21 martie 2014
Ref: Articolul “Viaţă într-un WC public”, publicat în ziarul dvs. din data de 21 martie a.c
Ne rezervăm dreptul de a face următoarele clarificări:
Conform prevederilor legale în vigoare, beneficiile de asistenţă socială se pot acorda de către primăria localităţii în care persoanele au domiciliul legal.
Cazurile prezentate în articolul dumneavoastră ar trebui să se regăsească în evidenţa departamentului de asistenţă socială din cadrul Primăriei municipiului Roman.
Situaţia mamei a fost analizată şi evaluată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ care dispune măsurile în privinţa copilului.
Până la clarificarea situaţiei, cele două persoane sunt găzduite de către Centrul de primire a persoanelor fără adăpost din cartierul Speranţa.
Primăria municipiului Piatra Neamţ se preocupă permanent de situaţia tinerilor cu domiciliul în Piatra Neamţ proveniţi din centrele de plasament oferind în mod constant locuinţe si sprijin în găsirea unui loc de muncă prin programele de integrare sociale. De asemenea, menţionăm că această categorie de tineri beneficiază de servicii de cazare şi servicii sociale specializate în cadrul Centrului Social Împreună.
Biroul Comunicare şi Management Integrat
Adevarul e ca jud neamt e cam cel mai sarac jud din tara De ce? pentru ca e condus de grupari interloppe si asta se vede .Bravo ziarului Ceahlaul pt vigilanza continuati asa fara nici o frica sunteti lumina in intuneric…..