0:00

În urmă cu vreo cinci ani, primarul Laurențiu Leoreanu propunea ca, în fiecare lună august, când se întorc acasă cei ce lucrează în alte țări, să organizeze dezbateri cu aceștia care să ducă, eventual, și la crearea de parteneriate cu străinătatea. O singură astfel de dezbatere a avut loc, însă interesul romașcanilor față de astfel de discuții cu autoritățile locale a fost unul mic, la întâlniri participând cel mult 15 oameni.

“Eu am mai stat de vorbă cu aceștia, prin e-mail, când ne-am mai întâlnit pe stradă. Dacă voi fi solicitat, mă voi vedea ei să le ascult problemele, ideile”, a declarat primarul. În legătură cu ideea ca romașcanii să se implice în a lega relații cu patronii unde lucrează sau cunoscuții din străinătate și Roman, primarul spune că nu e așa de simplu.

“Am avut câteva tentative, dar nu s-au concretizat. Mulți au impresia că au fost înfiați de poporul străin, dar apropierea de autorități nu este simplă. Primarii nu dau audiențe ca noi, în România. Se lucrează mai puțin cu oamenii. Eu însumi am stat patru zile în Italia și un român a încercat să ne ajute cu un parteneriat. Nu am reușit în patru zile să intru la primar, cu atât mai greu îi este unui cetățean”, a mai precizat Laurențiu Leoreanu. De altfel, nici în relația directă dintre autorități, Romanul nu a reușit până acum să câștige foarte mult nici din înfrățirile cu diferite localități din UE și nu numai. Schimburile au fost doar interculturale și mai puțin economice. (C. MATEI)

Articolul precedentFrancezii vin să monteze turbinele la microhidrocentrală
Articolul următorPreședintele PMP, la Piatra Neamț