Știre actualizată. Scandal în coaliția de guvernare pe Legea Pensiilor, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiActualizare: Proiectul pentru noua Lege a Pensiilor a fost avizat, în cele din urmă de către Guvern. ”Astăzi avem pe masa Guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat, care aduce două majorări de pensii în 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, reparând nedreptăţi majore”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Actualizare. Surse citate de economedia.ro susțin că s-a ajuns la o înțegere în coaliția și că va fi dat un aviz astăzi. Tot pe surse, a apărut informația că Marcel Boloș ar fi refuzat să semneze pentru noua Lege a Pensiilor cât și pentru modificările la legea privind limitarea tranzacțiilor cash.

G4Media anunță că premierul Marcel Ciolacu ar fi fost cel care ar fi dat un ultimatum: „Boloș ori avizează, ori pleacă”, reacția ministrului Finanțelor fiind că va da un aviz cu observații.

Știre inițială. Situație tensionată în coaliția de guvernare PSD-PNL, subiectul de controversă fiind, de această dată, proiectul pentru Legea Pensiilor care ar trebui să se aplice în 2024.

Conform proiectului anunțat, pensiile ar trebui să crească de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie și o dată la 1 septembrie, cu obiectivul ca, de la aceată din urmă dată, să se înregistreze o majorare de aproximativ 40% față de cuantumul actual. Proiectul prevede că impactul acestei măsuri ar fi o creștere a cheltuielilor cu pensiile de 30 de miliarde de lei în 2024, notează economedia.ro.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat că ar fi nevoie de „clarificări” pentru legea pensiilor, după ce ar fi apărut informații că impactul bugetar ar putea fi mai mare: „Tocmai de aceea dorim ca în faţa electoratului să nu venim cu promisiuni nesusţinute financiar şi oamenii într-adevăr să poată să resimtă această decizie, într-un buget care să aibă colectarea necesară pentru a putea să finanţeze anvelopa de la Ministerul Muncii (…) Categoric că vom da un aviz, cu toţii ne dorim ca aşa cum ne-am asumat prin aceast nouă lege să eliminăm disparităţile, inechităţile şi în felul acesta să echilibrăm sistemul de pensii din ţara noastră, sunt foarte mulţi pensionari care aşteaptă de foarte mulţi ani această decizie, ca atare vom clarifica şi legea va fi adoptată. Categoric la cifrele anunţate aseară de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3 % din PIB ceea ce este enorm de mult şi trebuie să identificăm sursele de finanţare, nu putem să venim să promitem oamenilor ceva şi să nu avem sustenabilitate”.

Ședința de Guvern în care ar trebui să se ia decizia pe acest proiect ar fi trebuit să înceapă la ora 12.00 dar a fost amânată până la ora 13.00 pentru a se putea rezolva situația.

Z.C.

Articolul precedentPreavize pentru directorii de la Drupo SA
Articolul următorJudețul Neamț la Târgul de Turism cu multe fotografii, fără Ion Asaftei
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.