Start în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAstăzi, 24 martie, de la ora 10 a fost deschisă prima sesiune din 2023 pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Persoanele fizice trebuie să se adreseze producătorilor validați pentru înscriere, în vreme ce persoanele juridice trebuie să încarce în platformă documentele cerute pentru cele două programe, după ce ieri și-au făcut cont. Administrația Fondului de Mediu precizează că cei care au deja conturi, acestea sunt valabile și pot fi utilizate în ambele programe, cel destinat înnoirii parcului auto (Clasic) și cel destinat achiziției de autovehicule nepoluante (Plus)

Noutăți la Rabla Clasic

Fondul disponibil la Rabla Clasic este de 130 milioane lei pentru persoanele juridice, de 235 milioane lei pentru persoane fizice și de 27 milioane lei pentru primării și instituții publice. În acest an sunt o serie de noutăți în derularea programului Rabla Clasic. Prima de casare a fost majorată la 7.000 lei și 10.000 lei dacă se predau două mașini uzate.

În ce privește ecobonusurile, cuantumul este de 1.500 lei pentru autovehiculul nou (cu excepția motocicletelor), de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou echipat cu sistem de propulsie hibrid, de 1.500 lei la casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziționarea de motociclete noi, cu sistem de propulsie ce generează

maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a

unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga un ecobonus de 1.500 lei – pentru autovehiculul nou motocicletă

al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC – și tot de 1.500 lei la casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

„Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de primade casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În situația în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei”, potrivit AFM.

Valabilitatea notei de înscriere la Rabla Clasic este de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

Rabla Plus

La Rabla Plus finanțarea este de 200 milioane lei pentru persoane juridice, de 300 milioane lei pentru persoane fizice și de 46 milioane lei pentru primării și instituții publice.  La programul Rabla Plus solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat și maxim două. Cuantumul finanțării este de:

– 51.000 lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul

nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul

nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum

80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;

– 54.000 lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul

nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul

electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem

WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două

autovehicule uzate;

– pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau care are norma de

poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui

valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de

ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi

obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la

care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui

autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care

are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus este tot de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile

specifice de achiziție a autovehiculului nou.

C.I.

Articolul precedentFoto. Atmosferă relaxată la Ziua Poliției în Piatra Neamț
Articolul următorIncendiu provocat la Săbăoani
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.