0:00

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a deschide această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectorile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. Vom scrie despre toate sporturile, vom încerca să facem analogii cu ce se întâmpla în acest moment. De exemplu, o știre despre inaugurarea pârtiei de pe… Cozla, la care participă membrii lotului național poate arăta că se făcea schi de înalt nivel fără telegondolă sau că exista și o pârtie interesantă pe Bahrin.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Schi pe Bahrini cu Doina Lașcu și Paul Chiribuță

Ideea unui centru în care să se facă o școală de schi la Piatra Neamț nu este nicidecum nouă. În 1968, în ziarul „Ceahlăul” avem două știri interesante despre ”pepiniera Școlii Sportive de elevi”, care se pregătea serios pentru concursuri regionale și naționale. Sufletul ”pepinierei” era cunoscutul profesor Dumitru Terbescu, iar printre tinerii schiori apar nume cunoscute publicului larg, cum ar fi Paul Chiribuță, actor de marcă la Teatrul Tineretului și apoi pe alte scene ale ţării şi Doina Lașcu, fiica cunoscutului profesor Vladimir Lașcu. Să remarcăm că atunci se găseau soluții pentru o grupă de schiori, se participa la competiții, iar la Piatra Neamț avea loc un campionat național de juniori, pe pârtia de la Bahrini! Pârtie care, spun unii, s-ar fi pretat mai bine pentru o amenajare costisitoare cum s-a petrecut pe Cozla și unde s-ar fi putut dezvolta mai în voie alte facilități specifice, în legătură cu ceea ce acum este Ștrandul municipal.

De pe pârtiile Cozlei

“Schiorii din pepiniera Școlii Sportive de elevi, antrenor profesorul Dumitru Terbescu, se pregătesc pentru viitoarele concursuri. Antrenamentele le-au început cu mult înainte de căderea primei zăpezi, când au mers în tabără la Poiana Brașov. La finala UGS de la Vatra Dornei s-au evidențiat Doina Lașcu (n.r – fiica regretatului profesor emerit de educație fizică Vladimir Lașcu), Dan Nacu și Paul Chiribuță (n.r. – viitorul actor al Teatrului Tineretului). La Campionatul Republican de copii de la Predeal, Doina Lașcu s-a situat pe locul al doilea, iar Camelia Munteanu a ieșit a șaptea. Grupa de schi este formată din 20 de copii, alături de Lașcu, Nacu, Chiribuță și Munteanu, se mai află Mihai Lăzărescu, Viliam Beșleagă, Gheorghiță Sima și Tudorel Radu”. (Ceahlăul – sâmbătă, 24 februarie 1968 )

Schi-concurs de verificare

“Pe pârtia de la Bahrini a avut loc un concurs de verificare pentru Campionatul Național Școlar și de juniori la care au participat schiori de la Școala Sportivă de Elevi din Piatra Neamț. Iată rezultatele: juniori, Paul Chiribuță și Doina Lașcu-slalom special, Dan Nacu și Doina Lașcu- slalom uriaș, Doina Lașcu și Dan Dascălu-proba de coborâre; copii, Camelia Munteanu și Cristian Olteanu”. (Ceahlăul – marți, 27 februarie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Organizarea administrativă și greutățile începutului

 Sub îndrumare de partid – cine și-l mai amintește pe Nicolae Acrâșmăriței? – se constituie în Neamț Consiliul Județean pentru Educație Fizică și Sport. Nume cunoscute în conducere, precum regretatul profesor  Radu Toma, Ion Balcâza, Constantin Săvinescu,directorul SSE Săvinești, Constantin Grigoriu etc. Apăreau în organigramă secții pe care astăzi le putem considera exotice: patinaj, schi, oină, popice, tenis de masă, turism, da turismul era considerat sport!, pe lângă fotbal, handbal, volei, atletism. Un interviu apărut la puțin timp după constituirea organismului de coordonare al sportului nemțean cu președintele ales arăta că mare era nevoia de profesori de sport, de terenuri și că la Piatra se va termina o frumoasă sală de sport!

Constituirea CJEFS

 “Sâmbătă, 24 februarie 1968, a avut loc ședința de constituire a CJEFS Neamț, în prezența tovarășilor Nicolae Acrâșmăriței, șef secție la Comitetul Județean Neamț al PCR și Gavril Barany, șef adjunct al secției de organizare și control al CN pentru educație fizică și sport. S-au ales în noul organ de conducere 30 de membri, sportivi fruntași, profesori și antrenori.

Rusu Costică-președinte

Radu Toma-vicepreședinte (n.r. – viitorul director al CSSF Olimpia – în imagine)

Nicolae Arhire (n.r. – regretatul director al CS Ceahlăul), Constantin Săvinescu (n.r. – directorul SSE Piatra Neamț),Chiril Cricopol (n.r. – întemeietorul handbalului masculin pietrean), Ion Balcâza (viitorul președinte al CJEFS Neamț), Constantin Dascălu, Eugen Ghiurea, Vitalie Dumitriu – membri.

Președinți ai comisiilor județene pe ramuri de sport au fost aleși: Nicolae Arhire-atletism, Nicolae Teodorescu – volei (n.r. – făuritor de mari voleibaliști medaliați în întrecerile interne și internaționale), Constantin Săvinescu-baschet, Constantin Grigoriu-fotbal (n.r. – reputatul magistrat a făcut parte ca jucător din prima echipă a Ceahlăului, constituită la 20 octombrie 1919), Eugen Ghiurea-gimnastică, Chiril Cricopol-handbal, Eugen Cocuț-oină, Eugen Himeș-popice, Dumitru Terbescu-schi, patinaj, Aurel Florescu-șah, Gheorghe Bucșă-tenis de masă, Corneliu Nemțeanu-turism”. (Ceahlăul – duminică, 25 februarie 1968)

Imperative stringente ale mișcării sportive din județ. Ne vorbește Costică Rusu, președintele CJEFS Neamț

“- În sportul de masă sunt angrenați mii și mii de tineri și tinere din mediul urban și rural. Nu există localitate în care să nu se practice diferite discipline sportive.

– Dar în sportul de performanță cum stăm?

– În județul nostru există 179 de asociații sportive, un club teritorial, Ceahlăul, o școală sportivă la Piatra Neamț și o puternică secție de atletism la Roman. În asociațiile sportive există 311 secții pe ramură de sport afiliate la federațiile de specialitate în care activează 3.251 de sportivi legitimați. Dispunem de 5 terenuri de fotbal cu pistă de atletism, iar 6 fără, 2 terenuri de baschet, 6 terenuri de handbal cu zgură, 3 bazine de înot. Există, de asemenea, o sală de sport pentru competiții, 6 săli de sport pentru gimnastică și una pentru lupte, 5 popicării acoperite, iar, în curând, la Piatra Neamț, se va termina construirea unei frumoase săli de sport. Activitatea sportivă în școli este șubrezită de insuficientul număr de profesori. Avem doar 74 de cadre, din care numai 22 au absolvit ICF-ul”. (Ceahlăul – marți, 5 martie 1968 – articol scris de Tudor Stanciu)

Fotbalul, în căutarea promovării

Din colajul nostru nu putea lipsi sportul rege. În 1968, Ceahlăul se afla în divizia B, în căutarea promovării. Presa relata despre meciuri de pregătire, despre celelalte echipe din județ, precum Victoria Roman, obligată să joace fără a avea vestiare și dușuri, despre echipe precum Constructorul, Cimentul Bicaz, Celuloza. Recitind articolele concise, reîntâlnim nume cunoscute, dar putem face şi o comparație cu condițiile de acum. Nu știm dacă o asemenea comparație, raportată la investiții, ar fi pozitivă pentru coordonatorii fotbalului actual.

Stadiu actual al pregătirii 11-lui pietrean

 “Antrenorul Ceahlăului, Mircea Crețu spune că în planul de perspectivă a clubului este prevăzută și atacarea promovării în categoria A, însă pentru anul 1969. După desfășurarea turului, galben negrii se află pe locul al doilea în divizia B, realizând cea mai bună performanță de până acum. În ultimul meci de verificare, înainte de reluarea campionatului, Ceahlăul a bătut cu 2-1 pe Textila Buhuși”. (Ceahlăul – joi, 22 februarie 1968)

Vestiare construite în ritm de melc

“Victoria Roman a învins pe Unirea Roman cu 6-3 și 6-2, a pierdut și a remizat cu Politehnica Iași (1-2, 0-0) și a făcut două rezultate de egalitate cu Institutul Pedagogic Bacău (2-2, 0-0). În gospodăria stadionului 23 August, pe care se dispută partidele divizionara B de la Roman se fac simțite unele nereguli. Vestiarele sunt în dezordine, jucători nu pot face duș după meciurile de verificare, iar noile vestiare la care se lucrează în ritm de melc nu vor putea fi folosite atât de repede”. (Ceahlăul – joi, 29 februarie 1968)

Optimism la Constructorul

“Instructorul echipei Constructorul Piatra Neamț, Ștefan Vasile speră într-o urcare substanțială de pe locul 11 pe locul 5 în returul campionatului teritorial. S-au evidențiat jucătorii Măldăianu, Ungureanu și Ștote, iar rezultatele din meciurile de verificare sunt mulțumitoare”. (Ceahlăul – duminică, 3 martie 1968)

Fotbal

“Programul primei etape din returul campionatului teritorial de fotbal, retur care va începe pe 17 martie 1968 și se va încheia pe 9 iunie, după disputarea a 13 etape:

Știința I.P. Bacău-Locomotiva Adjud

Cimentul Bicaz-Mecanizatorul Hemeiuși

Bradul Roznov-Petrolistul Dărmănești

Celuloza Piatra Neamț-Constructorul Piatra Neamț

Gloria Zemeș-Unirea Roman

Progresul Gheorghe Gheorghiu Dej-Trotușul Comănești

Victoria Bacău-Steaua Roșie Bacău”. (Ceahlăul – duminică, 3 martie 1968)

Fotbal

 “Cimentul Bicaz (antrenor Vasile Chelaru) a susținut o serie de meciuri de verificare cu Minerul Bălan (scor 2-1) și cu Flamura Roșie Gheorgheni (scor 2-0). În clasament, Cimentul ocupă locul al treilea, la distanță de 2 puncte față de prima clasată și la 4 puncte față de a 4-a, după terminarea turului campionatului teritorial de fotbal. Obiectivul următor este promovarea într-o categorie superioară, respectiv divizia C”. (Ceahlăul – duminică, 3 martie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Volei, mândria nemțenilor

Dacă a existat un sport care să crească, să aducă performanțe și să se mențină la un nivel înalt în Neamț, acesta este volei-ul, în special cel feminin. Nume de referință pentru acest sport, precum Maria Săvinescu, Ana Gheorghe, Adriana Albiș, după căsătorie Bobeanu, apar în știrile vremii și vor rămâne în prim plan multă vreme. Până la câștigarea titlului de campioane naționale a fetelor de la Unic, la Piatra Neamț a fost creată o școală de volei în adevăratul sens al cuvântului, s-au format antrenori, au crescut sportive de înalt nivel, multe uitate astăzi, precum Carmen Cuejeanu. Ce-ar fi ca undeva, pe lângă vechea sală de sport, să avem o stradă cu numele Maria Săvinescu, care ar suna mult mai bine în urechile iubitorilor de sport decât… Uranus? Sau dacă, chiar în restaurantul Unic, am avea anual o reuniune a tuturor sportivelor, care au menținut voleiul nemțean în atenție? Poate anul viitor, cu ocazia a 50 de ani de volei atestat la Piatra Neamț?

Cupa Ceahlăul

“Sala de sport a Liceului Petru Rareș a fost gazda unei interesante competiții sportive Cupa Ceahlăul la volei feminin. Au participat 4 echipe, ICF București, Ceahlăul Piatra Neamț, Voința Miercurea Ciuc și Universitatea Iași. Trofeul a revenit formației bucureștene care a obținut trei victorii, iar pe următoarele locuri s-au situat echipele din Piatra Neamț, Miercurea Ciuc și Iași”. (Ceahlăul – luni, 26 februarie 1968)

Pregătiri pentru retur

 “Cele 12 voleibaliste de la Ceahlăul își desfășoară antrenamentele marțea și joia în sala de sport a Liceului Petru Rareș. Mingile circulă cu repeziciune, se lucrează cu atenție și seriozitate. Lotul este format din Ana Gheorghe, Leia Nacu, Nicoleta Ilie, Ana Zota (n.r. – Burduja, viitoarea profesoară de educație fizică de la Școala nr. 4), Adriana Albiș (n.r. – Bobeanu), Dana Zăhăreanu, Anca Neamțu, Luiza Moraru (n.r. – Zaharia, viitoarea profesoară de la LPS Piatra Neamț), Elisabeta Asavei și Angela State. Profesoara Maria Săvinescu ne informează că au mai fost promovate Cristina Munteanu și Sonia Răileanu. Voleibalistele de la Ceahlăul încep duminică returul diviziei B, acasă, când vor primi vizita Școlii Sportive din Bacău”. (Ceahlăul – luni, 26 februarie 1968)

Primul meci, prima victorie a fetelor de la Ceahlăul 3-0 (4, 4, 6) cu SSE Bacău

 “Returul a început cu o victorie. Jocul l-au început pietrencele (prin Albiș) care și obțin puncte.După 15 minute, setul ia sfârșit cu 15-4 în favoarea gazdelor. Și celelalte două seturi au aceeași desfășurare, meciul terminându-se în 42 de minute. Adversarele au opus o rezistență foarte slabă, fiind depășite în toate compartimentele.

Aurel Dascălu, antrenor SSE Bacău: Știam dinainte că avem un meci greu. Pietrencele s-au pregătit bine. Zota a avut o apariție plăcută. Albiș face mereu progrese.

Maria Săvinescu, antrenoare Ceahlăul: Fetele s-au mișcat bine, chiar dacă se ia în considerație că am avut un adversar mai slab. După primul set, fiind sigură de victorie, am folosit aproape toate jucătoarele pentru a le verifica potențialul”.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Atletism – 7 titluri naționale la Roman și participări la Olimpiadă

Școala de atletism din Roman era și atunci cunoscută la nivel național. Dacă astăzi Bianca Perie este o performeră consacrată, în 1968 Romanul dădea 7 campioni naționali și trimitea sportivi la Olimpiada din Mexic.  Existau antrenori cunoscuți, așa cum există și astăzi în Neamț, exista o emulație în rândul copiilor, care veneau la atletism și veneau și rezultatele. Astăzi antrenorii sunt prost plătiți, banii merg doar spre sporturile care aduc, când mai aduc, rezultate imediate, copiii nu mai au exemple, iar media nu mai promovează acest sport decât cu ocazia unor evenimente ieșite din comun.

Gazde bune pe malul Moldovei

“Cunoscutul antrenor Olimpiu Constantinescu Nehoi ne informează că un număr de 6 atleți romașcani sunt campioni sau dubli campioni naționali: Mariana Filip-15 ani, la 400 m; Rodica Țarălungă la100 m; Geta Morănescu la greutate; Mircea Ionescu la 1.500 și 3.000 m; Victoria Peleanu și Cornelia Neagu la cros, ele făcând parte din echipa campioană republicană. 5 atleți romașcani au fost promovați în anul 1967 în lotul național (Monica Cocuț, Constantin Nemeș, Victoria Peleanu, Cornelia Neagu și Gheorghe Păduraru). Astfel, Romanul dă lotului țării 10 sportivi. Ca o încununare a acestei activități ar fi plecarea în Mexic, la JO a Rodicăi Țarălungă la pentatlon sau a Marianei Filip la 400 m”.

Tenis de masă-concurs eliminatoriu la nivel de oraș

O sală, o competiție, câteva mese, câteva palete și prilejul unei competiții pentru un sport astăzi uitat din punctul de vedere al autorităților sportive locale. De ce astăzi Direcția pentru tineret și sport nu mai organizează așa ceva, de la nivelul copiilor până la cel al seniorilor? Mai avem secții organizate, cluburile sportive mai pregătesc sportivi? Probabil că activitățile politice sunt mult mai importante iar banii aruncați pe tot felul de programe aiuristice (la nivel de primării sau consiliul județean) ar ajunge măcar pentru o competiție la nivel de amatori.

Etapă orășenescă la Piatra Neamț,

 “Sala mare de festivități a fabricii Reconstrucția a găzduit etapa orășenească a Cupei României, individual feminin și masculin, la tenis de masă la care au participat 34 de concurenți care au jucat în sistem eliminatoriu. Iată rezultatele din finale:

Gheorghe Bucșă (Celuloza Piatra Neamț)-Eugen Nacu (Relonul Săvinești) 2-1

Ecaterina Popa (Voința Piatra Neamț)-Lucica Bălan (Voința Piatra Neamț) 2-0” (articol scris de Corneliu Nemțeanu)

Articolul precedentGaură oficială de 3,8 miliarde la Primărie
Articolul următorAfter-School la Poiana Teiului