0:00

 ”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

HANDBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Derbiul Campionatului Judeţean. Sănătatea Roman-Tractorul Târgu Neamţ 19-14

Frumoasa bază sportivă a Liceului nr. 2 din Roman, a găzduit (în prezenţa unei asistenţe de peste 200 de spectatori, care au luat loc în tribuna nou amenajată) derbiul campionatului judeţean de handbal masculin între Sănătatea Roman şi Tractorul Târgu Neamţ. Formaţia locală antrenată de profesorul Aurel Bacruban, având un atac poziţional bine pus la punct şi fiind foarte periculoasă pe contraatac, a avut majoritatea partidei iniţiativa de joc. Victoria a revenit romaşcanilor la 5 goluri diferenţă. Cu această ocazie ei au trecut pe primul loc, având mari şanse de a se clasa primii la sfârşitul turului.

Sănătatea: Gâtlan-Holban( 2 goluri – nr, actualul antrenor Ioan Holban de la LPS Roman), Moisii (2 goluri- nr, actualmente directorul tehnic al formaţiei HCM Roman), Leahu (8), Udrea (1), Runcianu (4), Sâmpetru (1). Au mai jucat Munteanu, Robănescu (1), Lăzărescu şi Tercauf. S-au remarcat de la gazde Holban, Runcianu şi Leahu. Cel mai productiv de la oaspeţi a fost Câtea (4). Conducerea AS Sănătatea ar trebui să acorde un sprijin mai susbstanţial acestei tinere echipe de handbal cu reale perspective. Ne referim în mod deosebit, la asigurarea deplasărilor în bune condiţii. (G.M. Groapă)

O parodie a noţiunii de sportivitate

M-am dus duminică dimineaţă în incinta Liceului nr. 2 din Roman. Am vrut să văd la lucru echipele Sănătatea din localitate şi Voinţa Piatra Neamţ, în ultima etapă a turului campionatului judeţean de handbal. Ştiam că handbalul e frumos şi că Sănătatea e o echipă care promite. Dar am văzut cu totul altceva. În primul rând, echipa din Piatra Neamţ a întârziat, sfidând regulamentul, o oră. Apoi arbitrul C. Nemţeanu, delegat de către  comisia de habdal a judeţului, este salariatul AS Voinţa şi după câte ştim se ocupă şi de pregătirea echipei de handbal. Între timp, romaşcanii au început un meci în familie. Când au venit oaspeţii (întârziaţi o oră) au contestat meciul, şi apoi s-au gândit combantanţii să facă un amical. Arbitrul delegat-instructorul-salariatul clubului (ce multe funcţii pe capul omului), scoate fluierul şi “ostilităţile” încep, era să zic “amicalul”. Şi-apoi ţine-te bădie tare, că ai avut ce vedea. Arbitrul (după mine) nu a fost vinovat. Fiindcă oricare ar fi fost dintre noi pus în situaţia lui (să-şi arbitreze singur echipa) n-ar fi putut avea simţul echităţii depline. Apoi îmbrânceli, lovituri discrete cu piciorul (credeam că numai la fotbal!), vociferări, încăierări, de-ţi era mai mare dragul să priveşti. Nu mai vorbesc de înjurături, palme, huu arbitru, cin-te-a pus să-ţi arbitrezi singur echipa, şamd… Epilog: ”Lasă că veniţi voi la Piatra, vă arătăm noi”… deci, cum s-ar spune: care pe care. Halal noţiune de sportivitate, n-am ce zice. De unde se vede că mult lăudatul campionat de handbal are si el chichiţele lui. Cine are de tras concluzii, să le tragă. La toamnă e returul. (Alexandru Iacob, Ceahlăul, miercuri, 26 iunie 1968)

BOX. Sportul nobil şi-a făcut din nou apariţia

Sâmbătă seara, în prezenţa unei asistenţe de peste 2.500 de spectatori a avut loc pe stadionul 1 Mai din oraşul Piatra Neamţ, prima gală amicală de box dintre reprezentativele municipiilor Piatra Neamţ şi Bacău. Antrenorul Constantin Maxim, ajutat de conducerea secţiei de box nou înfiinţată la clubul Ceahlăul, (preşedinte Dumitru Vrânceanu), a reluat cu puţin timp în urmă antrenamentele în mod organizat. La ele au ţinut să fie prezenţi boxeri care în anii din urmă au fost cunoscuţi prin rezultatele tehnice obţinute la nivelul finalelor: M. Rusu, I. Cotfas, I. Pancu, G. Madoto, F. Dragoş, N. Iovu pe care cronicarii i-au prezentat în ziarele noastre. În curând, condiţiile materiale pentru practicarea acestui sport vor creşte simţitor în municipiul nostru şi boxul va porni pe un drum bun, drumul performanţelor. Celor 10 reuniuni vizionate le-au fost date decizii juste de către juriu, consemnându-se la sfârsit, un rezultat de egalitate: 8-8 (două partide s-au disputat între pietreni). Iată rezultatele obţinute, pe categorii: M. Leşianu b.p. pe N. Smău, categoria pană; St. Dragoş şi M. Drângu: meci demonstrativ terminat la egalitate. Copiii C. Maxim (Piatra Neamţ ) şi I. Manole (Bacău) terminând la egalitate au făcut deliciul galeriei. C. Niţă (Piatra-Neamţ) b. p. R. Mărginean (Bacău), categoria muscă; Gh. Oancea (Bacău) b. p. pe Ion Baston (Piatra Neamţ), categoria pană; R. Ciubotaru (Piatra Neamţ) meci egal cu A. Grosu (Bacău), categoria semiuşoară; V. Petre (Piatra Neamţ) b. p. pe D. Tănase (Bacău) categoria semiuşoară; M. Bluj (Bacău) b. p. pe I. Cozma (Piatra Neamţ), categoria semimijlocie; G. Madoto (Piatra Neamţ) meci egal cu M. Lui (Bacău), categoria mijlocie mare; Gh. Bucrea (Bacău)  b.p. pe N. Iovu (Piatra Neamţ) la categoria semigrea. (C. Nemţeanu)

JUDO. Pregătiri intense ale judoiştilor din Roman

* convorbire cu dr. Vasile Şerban, membru în Comitetul Federal al FR de Judo

– Ştim că recent aţi participat în calitate de antrenor al secţiei de judo de la AS Metalul IM Roman la conferinţa de constituire a FR de Judo.

– Da. Venind ca o necesitate în vederea sprijinirii acestui sport, FRJ a fost constituită cu un statut propriu în luna mai. Ca preşedinte al acestui for a fost ales generalul maior Paul Marinescu.

– Ce compeţii interne va organiza federaţia?

– În luna august va începe la Bucureşti, Cupa de toamnă unde vom participa şi noi. În primelele luni ale anului 1969, se dă startul la Campionatul Naţional de judo, ce va deveni tradiţional.

– Ce măsuri se vor lua pe plan local?

– Chiar luna viitoare se va înfiinţa comisia municipală de judo, care va conduce întreaga muncă în acest domeniu, pe plan local.

– Ce ne puteţi spune nou în legătură cu cei 20 de judoişti pe care-i antrenaţi?

– Din ei 4 sunt consacraţi, 6 în pragul consacrării, iar restul în formare. Antrenamentele se desfăşoară regulat, de două ori pe săptămână (marţi si vineri), timp de trei ore. (Convorbire realizată de G.M. Groapă)

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

SSE Piatra Neamţ, campioană judeţeană la volei

Zilele trecute s-a încheiat campionatul judeţean de volei la băieţi. Întrecerile s-au desfăşurat după sistemul tur-retur care, din păcate, au avut o slabă participare din punct de vedere numeric, prezentându-se la startul competiţiei numai 4 echipe. Echipa care s-a impus de-a lungul campionatului a fost SSE Piatra Neamţ pregătită de profesorul Nicolae Teodorescu. Echipa campioană a demonstrat reale valenţe tehnice, condiţie fizică mulţumitoare şi mai ales o pregătire moral-volitivă care au ajutat-o să câştige unele meciuri ce păreau realmente pierdute. Dintre jucătorii cu o comportare constantă evidenţiem pe Bârlea, Balicov, Zvolinschi şi Cârligeanu de la SSE Piatra Neamţ, Avarvarei de la Viitorul Săvineşti şi Tătaru de la echipa oraşului Târgu Neamţ. O preocupare deosebită, pentru o participare bună a avut-o şi Viitorul Săvineşti, care s-a clasat pe locul al doilea. Cu sprijinul Comitetului Sindicatului şi a conducerii asociaţiei s-a construit aici un teren de volei cu tribune, care poate rivaliza cu orice teren din ţară. Asigurarea bazei materiale a fost făcută de inginerul Jan Dorobăţ, iar Ioan Bocancea a fost un neobosit organizator pentru desfăşurarea competiţiei în cele mai bune condiţii. (Traian Coman, Ceahlăul, vineri, 21 iunie 1968)

ADMINISTRAŢIE.  Realităţi şi perspective în sportul nemţean

Însemnări pe marginea plenarei CJEFS Neamţ

În referatul ţinut, tovarăşul Radu Toma, vicepreşedinte al CJEFS Neamţ, a scos în evidenţă realizările obţinute de sportivii judeţului nostru. Atleţii Şcolii Sportive Roman, sub conducerea antrenorului Olimpiu Constantinescu Nehoi, au obţinut rezultate care au determinat includerea a şapte dintre ei în lotul republican de atletism (Mariana Filip, Rodica Ţarălungă, Constantin Nemeş ori Mihai Păduraru). În nota rezultatelor meritorii se află şi performanţa echipei feminine de volei a clubului Ceahlăul, care a reuşit, sub conducerea profesoarei Maria Săvinescu să promoveze în divizia naţională A. De asemenea, o performanţă bună a reuşit şi echipa de fotbal Ceahlăul, care s-a clasat pe locul 5 în campionatul diviziei B. Vorbitorul a mai reliefat buna desfăşurare a campionatului judeţean de handbal. Părerea noastră este că lipsurile care mai dăinuie în activitatea sportivă din judeţ, se datoresc faptului că nu se munceşte cu destulă râvnă şi tragere de inimă. Sunt mulţI antrenori şi profesori care lucrează formal, din birou şi care vin în mijlocul sportivilor şi elevilor în costum de stradă. Partidul nostru a hotărât ca la toate nivelele să se desfăşoare o muncă concretă. Ce fel de muncă concretă depun antrenorii din Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ care, plătiţi fiind, nu au dat niciun sportiv cu rezultate de performanţă? Câţi din antrenorii aceştia au fost traşi la răspundere, cum justifică salariul pe care-l primesc? Nedumerire stârneşte şi faptul că s-a aşternut o tăcere inexplicabilă asupra dedesuptului care a făcut ca fotbaliştii pietreni să se întoarcă cu rucsacurile lor de turişti pe malul Dunării, umplute cu 6 goluri. Nu s-a intervenit energic nici în problema procesului de instruire a echipei de fotbal Victoria Roman, care a terminat campionatul pe ultimul loc. (Alexandru Iacob,Ceahlăul, sâmbătă, 22 iunie 1968)

FOTBAL

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Viitorul Săvineşti, campioana municipiului Piatra Neamţ

Campionatul municipal-teritorial la fotbal, desfăşurat pe raza municipiului Piatra Neamţ a avut o prezenţă numerică mulţumitoare (11 echipe). Echipa Viitorul Săvineşti a ajuns campioană şi datorită aportului pe care l-a adus fiecare jucător şi pasiunii cu care a muncit în această direcţie Stavri Constantinescu, preşedintele secţiei de fotbal. În ultima etapă, Viitorul în prim plan cu jucătorul Cioată s-a impus cu 4-3 cu Industria Locală Piatra Neamţ. Pe locul al doilea s-a situat Relonul Săvineşti, iar locul al treilea a revenit echipei Volanul Bicaz. Comisia judeţeană de fotbal (preşedinte, magistrat Constantin Grigoriu) îşi exprimă mulţumirea faţă de cei care au sprijinit activitatea fotbalistică în municipiul nostru. (Traian Coman, Ceahlăul, sâmbătă, 22 iunie 1968)

Petre Steinbach, antrenor la Ceahlăul

La 1 iulie, echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamţ îsi începe pregătirile în vedera noului campionat. Antrenamentele vor fi conduse de cunoscutul antrenor Petre Steinbach, care s-a întors recent din RF Germania, unde a activat tot ca antrenor al unei formaţii de seniori. Expirându-i contractul în RFG, Petre Steinbach a semnat un nou contract pentru Ceahlăul. Lotul formaţiei Ceahlăul va fi completat cu câteva elemente noi. (Ceahlăul, marţi, 23 iunie 1968)

Romaşcanii au trecut pe lângă victorie

Chimia Rm. Vâlcea-Victoria Roman 1-0 (0-0)

(prin telefon de la trimisul nostru, G.M. Groapă)

Stadionul Tineretului din Braşov a găzduit prima partidă a echipei Victoria Roman la baraj. Au învins chimiştii vâlceni la limită, dar Victoria putea reveni la fel de bine echipei romaşcane şi nu ar fi contestat-o nimeni. Romaşcanii s-au întrecut în a rata ocazii favorabile de gol, cât în două meciuri la un loc. Etapa viitoare, miercuri, este hotărâtoare pentru Victoria. În celălalt meci al barajului, Progresul Brăila a învins Gloria Bârlad. (Ceahlăul, marţi, 23 iunie 1968)

Un meci decisiv pierdut în ultimele minute…

Gloria Bârlad-Victoria Roman 3-1(0-0)

(prin telefon, G.M. Groapă)

La sfârşitul partidei fotbaliştii romaşcani aveau lacrimi în ochi. Ce folos însă, erau regrete târzii, pentru că în acest meci a ieşit cel mai mult în evidenţă valoarea scăzută a echipei, lipsa ei de experienţă în menţinerea unui rezultat. Dar cauzele înfrângerii sunt şi mai adânci: ele rezidă din procesul de instruire, din alcăturirea echipei, din slaba pregătire moral-volitivă a jucătorilor. La acest meci fundaşii “de meserie” Măţăoanu şi Cocoş se aflau în tribună ca spectatori, în loc să fie trecuţi pe foaia de arbitraj ca rezerve. Toate astea, au dus la retrogradarea în divizia C.

Victoria Roman a retrogradat în divizia C. Progresul Brăila-Victoria Roman 2-1

Care sunt cauzele care au dus echipa în divizia C? Ele rezidă în procesul de instruire, în instabilitatea formaţiilor aliniate de la un joc la altul, în slaba pregătire moral-volitivă a jucătorilor, în faptul că imediat ce a primit un gol, echipa a căzut sub toate aspectele, în improvizarea formaţiei care a ieşit clar în evidenţă în jocul cu Gloria Bârlad, când datorită accidentării lui Arnăutu şi faptului că Măţăoanu şi Cocoş nu mai erau trecuţi pe foaia de arbitraj, fundaş central a jucat mijlocaşul Halasz (!!?), din a cărui greşeală bârlădenii au egalat…Ori se ştie prea bine că o echipă nu joacă niciodată fără să aibă rezervă un fundaş şi un atacant. O altă cauză este şi aceea că o serie de jucători nu au muncit cu tragere de inimă pentru culorile echipei şi nu au ascultat indicaţiile de joc date de antrenor. Atmosfera nu a fost întotdeauna calmă, plină de colegialitate etc. Considerăm binevenită o analiză amănunţită urmată de măsurile ce se cuvin. (G.M. Groapă, Ceahlăul, marţi, 2 iulie 1968)

Prima etapă din Cupa României, ediţia1968-1969. Recolta Horia-Volanul Bicaz 1-4 (1-0)

Am asistat la un joc plin de durităţi în care a tronat nesportivitatea mai ales în final, tonul dându-l gazdele. În sprijinul acestei afirmaţii vine faptul că arbitrul întâlnirii a eliminat din joc pe Ghimici şi Onu de la gazde şi pe Rigo de la Volanul. De asemenea, slaba organizare a partidei, lipsa legitimaţiilor sau măcar a unui tabel cu numele jucătorilor din Horia, pe baza cărora să poată participa la joc, au împietat asupra corectitudinii acestei partide. A marcat pentru Recolta, Onu, iar pentru Volanul au înscris Hilbert, Costea (cel mai bun de pe teren), Rusu şi Stângă. (G.M. Groapă)

Cetatea Târgu Neamţ-Viitorul Săvineşti 2-6 (1-5)

Jocul a stârnit un viu interes în rândul iubitorilor de fotbal din localitate care s-au deplasat să asiste la acest joc. De la început s-a putut observa că formaţia locală, nu este la zi cu pregătirea. Nu-i mai puţin adevărat că Viitorul a slăbit motoarele când a văzut că scorul îi este favorabil cu 6-2. (Traian Coman)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sub conducerea noului antrenor, Petre Steinbach, echipa de fotbal Ceahlăul şi-a reluat antrenamentele

Noul campionat va începe în prima decadă din luna august. Din acest motiv, pregătirile sunt în centrul atenţiei conducerii CS Ceahlăul. Se are în vedere asigurarea bunelor condiţii de joc şi de vizionare privind baza sportivă, prin punerea la punct a cabinelor, vestiarelor, tribunei a doua şi gazonarea prin brăzduire a suprafeţelor de poartă. După efectuarea măsurilor de ordin medical, după o şedinţă în care noul antrenor, Petre Steinbach a prezentat programul de lucru pe etape, la 3 iulie am putut asista la primul antrenament în aer liber. Am solicitat noului antrenor al echipei Ceahlăul, Petre Steinbach, câteva gânduri pentru iubitorii fotbalului pietrean:

– În afară de jucătorii cunoscuţi şi pe care i-am urmărit la pregătire, pe cine mai contaţi?

– Consider că pe parcurs vom mai putea descoperi şi câteva elemente tinere, locale, cu perspective. Am convingerea că toţi jucătorii îmi vor acorda atenţia cuvenită la pregătire şi că vom închega un bun colectiv de muncă, pentu a ne atrage simpatia miilor de iubitori ai fotbalului din municipiul Piatra Neamţ.

– V-aş mai ruga să-mi spuneţi câteva cuvinte despre perioada de pregătire pe care o conduceţi.

– Începând cu 8 iulie, efectuăm zilnic câte două antrenamente, punând accentul pe cele două laturi de pregătire fizică şi tehnică, până la perioada precompetiţională, când vom începe să atacăm şi latura tactică a jocului, în funcţie de adversare şi pentru formarea unei concepţii tactice proprii de joc. (C. Nemţeanu, Ceahlăul, miercuri, 10 iulie 1968)

Jocuri de verificare pentru lotul naţional de juniori

Azi, 11 iulie, iubitorii de fotbal din Piatra Neamţ au prilejul să asiste la jocurile de verificare susţinute de lotul naţional de juniori în compania unor adversari divizionari: lot B-Textila Buhuşi, ora16 şi lot A-CFR Paşcani, ora 17,30. Antrenorul federal Gheoghe Ola va utiliza în aceste meciuri pe cei mai buni juniori pe care-i are fotbalul nostru la ora actuală. (Ceahlăul, joi, 11 iulie 1968)

TINERET

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Tineretului de la sate

Una din competiţiile de mare amploare organizate de UTC, este Cupa Tineretului de la sate. La aceste întreceri au dreptul de participare toţi tinerii din mediul sătesc, care au împlinit vârsta de 14 ani, pe două categorii de vârstă: 14-19 ani şi peste 20 de ani. Ediţia de vară se organizează la următoarele ramuri de sport: atletism, ciclism, fotbal, volei, handbal, oină, trântă. Etapele se desfăşoară astfel: prima etapă pe comună, până la 15 iulie; etapa a doua pe centre de comune, 15 iulie-15 august; etapa a treia pe judeţ, 23-24 august. Pentru a da posibilitatea celor care nu participă efectiv la întreceri să-şi pregătească în mod plăcut timpul liber, concomitent cu întrecerile sportive se vor organiza şi manifestări cultural-artistice, contribuind în acest fel, la mobilizarea sătenilor la acţiuni recreative. (prof. Ion Balcâza, şef de secţie la Comitetul Judeţean al UTC)

Articolul precedentCUVÂNT DE ÎNVĂŢĂTURĂ SPIRITUALĂ AL ZILEI
Articolul următorPRIMIM LA REDACŢIE: IJSU „PETRODAVA” NEAMŢ – COMUNICAT DE PRESĂ