0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL – Calificaţi în finală

Recent, Romanul a găzduit etapa zonală de fotbal a Şcolilor Profesionale Agricole. Echipa Şcolii Profesionale de mecanici agricoli Roman a reuşit un frumos succes, 8-1 cu Şcoala Profesională de mecanici agricoli din Miroslava-Iaşi şi s-a calificat la finala pe ţară de la Buzău. Cel mai bun jucător al învingătorilor a fost Raduc. Dacă pentru echipă avem cuvinte de laudă, nu la fel putem spune despre organizatori. Competiţia nu a fost anunţată nici măcar printr-un afiş. (Ceahlăul, miercuri, 8 mai 1868)

Unde joacă fotbal copiii noştri?

În ultimul timp se vorbeşte şi se scrie mult despre ”schimbul de mâine” al fotbalului nostru, dar, practic, nu se face mai nimic. La stadionul nostru există un teren cu zgură, tare şi plin de praf, ocupat tot timpul. Alături de acesta, există un spaţiu, cât un teren normal, care nivelat şi curăţat de pietre, ar putea fi folosit în condiţii optime de copii şi juniori. Dar cine să-l amenajeze? De doi ani, vreo 3-4 colective sportive se tot laudă că îl “aranjează”, dar nu s-a făcut nimic. Clubul Ceahlăul are în proiect înfiinţarea a două echipe de copii (12-14 ani) şi două de juniori (14-16 ani, 16-18 ani). Pe ce teren vor pătrunde aceşti copii în tainele fotbalului? Pe cel de zgură? Ar fi o crimă! (articol scris de antrenorul Mircea Creţu, Ceahlăul, joi, 9 mai 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B- Meci sub posibilităţi la Câmpina

Poiana Câmpina-Ceahlăul 2-0 (1-0)

Gazdele au atacat în trombă, furibund, căutând să-şi impună superioritatea chiar de la început. Pietrenii au încercat să contracareze acest torent de elan printr-o dispunere a jucătorilor care să dea mai multă siguranţă apărării, folosind varianta 4-3-3, în următoarea formaţie: Argeşanu – Iatan, Iencsi, Gheorghe, Zamfirescu, Onica, Zaharia, Seceleanu, Negustoru, Meder, Pătraşcu. În următoarele două etape echipa are de susţinut jocuri pe teren propriu cu adversari incomozi. Toţi jucătorii trebuie să se pregătească asiduu şi să se mobilizeze la maximum pentru a putea obţine rezultate corespunzătoare posibilităţilor. (Ceahlăul, marţi, 14 mai 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un meci al amintirilor… frumoase

Victoria Roman-CFR Paşcani 3-1

Iată cum s-au înscris golurile gazdelor:

1-0: În minutul 15, Creţu execută un corner, se crează învălmăşeală în careu şi Nestorovici înscrie.

2-0: În minutul 53, Nestorovici ia o acţiune pe cont propriu, pătrunde spre poartă, şutează şi lui Creţu nu-i rămâne decât să împingă mingea în gol.

3-0: În minutul 84, Tusz marchează un gol excepţional.

Victoria: Igna – Nicoară, Măţăoanu, Lungan, Şerban, Tusz, Halasz, Creţu (Tifirel), Bârgăoanu, Nestorovici, Colnic (n.r. – la CFR Paşcani evolua pe atunci Mario Contardo, în imagine, viitorul jucător al Ceahlăului).

Creţu: “Nu am dat randament pentru că în ziua jocului nu m-am odihnit”.

Nicoară: “Noul post de fundaş mi-a creat unele probleme dar, cu unele retuşuri, cred că pot da randament. (Alexandru Iacob – Ceahlăul, marţi, 14 mai 1968)

Clasament

  1. Poli Iaşi    23   12   4   7    29-19    28 puncte

…………………………………………………..

5. Ceahlăul   23    11   2   10   25-25   24 puncte

……………………………………………………

14. Victoria   23    7    3   13   21-30  17 puncte

Campionatul interjudeţean

Constructorul-Minerul Comănesti 4-2 (2-0)

Constructorul a reuşit să-şi concretizeze neta superioritate prin golurile marcate de Stoti în minutul 13 şi Ungureanu în minutul 37. În partea a doua, pietrenii atacă dezlănţuit şi Savin în minutul 48 realizează al treilea gol pentru echipa sa. Apoi Stoti este faultat clar în careu şi Măldăianu transformă, asigurând rezultatul de 4-2. Alte rezultate din etapa a 22-a: Ştiinţa IP Bacău-Unirea Roman 1-0; Cimentul Bicaz-Gloria Zemeş 4-0 şi Bradul Roznov-Celuloza 1-2.

Clasament: 2. Cimentul Bicaz 29 puncte, 6. Unirea Roman 25 puncte, 8. Bradul Roznov 22 puncte, 9. Celuloza 22 puncte, 11. Constructorul 17 puncte.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Echipa naţională de juniori, găzduită de municipiul Piatra Neamţ

FRF a hotărât ca, în vara aceasta, echipa naţională de juniori la fotbal să fie găzduită de municipiul Piatra Neamţ, între 17 iulie şi 15 august. În acest scop au sosit la noi tovarăşii Ioan Alexandrescu (foto), secretar general adjunct al FRF, şi Gheorghe Ola, antrenor federal pentru echipa naţională de juniori. Ei ne-au declarat că sunt mulţumiţi de bazele sportive pe care le are oraşul nostru, de cadrul natural în care micii fotbalişti îşi vor desfăşura activitatea. În această echipă sunt admişi juniori născuţi după 1 septembrie 1950. Terminându-şi pregătirile în oraşul nostru, formaţia de bază va pleca în R.P. Ungară, unde va susţine cinci meciuri de verificare. Scopul este de a se prezenta cu cinste la turneul UEFA din 1969, din R.D.G. (Ceahlăul, duminică, 19 mai 1968)

JUDO – La Roman există primul centru de practicare a judo-ului din Moldova

Acum doi ani a luat fiinţă în oraşul Roman, primul centru de învăţare şi practicare a judo-ului pe lângă AS Metalul IMR. Ca antrenor al centrului a fost numit Vasile Şerban, fost judoist fruntaş la Ştiinţa-Agronomia Bucuresti, de două ori internaţional. La antrenamente participă 20 de sportivi care sunt elevi de liceu, elevi de la şcolile profesionale, muncitori. Iată-i pe cei mai buni: Dumitru Furdui, Gheorghe Bârzu, Gheorghe Mereu, Gheorghe Drăghia, Marcel Gutman, Albin Nemecec, Mihai Miaună, Petru Dure, Dan Mazilu, Dan Nichituş şi Vasile Cozma. Cel mai bun judoist romaşcan este muncitorul Gherorghe Mereu. Păcat că acest centru nu are materiale şi echipament îndeajuns şi nu ar trebui mai mult de 10 costume, 3 saltele şi o prelată, materiale ce se uzează mai greu. (Ceahlăul, joi, 9 mai 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

VOLEI – Din nou în prima categorie

S-au încheiat întrecerile din divizia B a Campionatului Republican de volei. De curând o bucurie pentru iubitorii acestui sport din judeţul nostru: echipa feminină de volei Ceahlăul a promovat din nou în prima divizie. E un succes al sportului pietrean obţinut cu eforturi susţinute ale unor tinere dintre care doar două-trei au împlinit vârsta majoratului. Gheorghe Ana, 23 ani, este căpitanul echipei. Împreună cu Nacu Leia, aceeaşi vârstă, au urmat cursurile Şcolii de Meserii din Piatra Neamţ. O contribuţie importantă la obţinerea succesului a avut jucătoarea Ana Zota, profesoară de educaţie fizică la Liceul nr. 2. Restul jucătoarelor sunt eleve: Dana Zăhăreanu, clasa a 10-a, Adriana Albiş, clasa a 10-a, Luiza Moraru (foto), Elisabeta Asavei, Angela Stote, toate din clasa a 11-a sunt jucătoare cu o activitate mai îndelungată. Anca Neamţu şi Cristina Munteanu, elevele din clasa a 9-a, au fost promovate de curând în echipa Ceahlăul. Din echipă mai fac parte Sonia Răileanu si Nicoleta Ilie. În prezent gândurile antrenoarei Maria Săvinescu, se îndreaptă spre viitorul campionat care va fi mult mai greu. (B. Emilian, Ceahlăul, vineri, 10 mai 1968)

ATLETISM – Campionatul diviziei B

Recent, pe stadionul din oraşul Roman a avut loc întrecerea echipelor de atletism ale reprezentativelor judeţelor Iaşi, Neamţ şi CS Progresul Bucureşti. Lotul de atletism al judeţului Neamţ, alcătuit din sportivi ai oraşului Roman, a reuşit să obţină unele rezultate tehnice deosebite: Mariana Filip, la 400 metri (58 secunde 8 sutimi); lungime şi înălţime-Rodica Ţarălungă (5,69 metri şi 1,50 metri); disc şi suliţă-Geta Morărescu (39,90 metri şi 44,94 metri), 400 m-Constantin Nemeş ( 51 secunde 2 sutimi); 1.500 metri plat şi 3.000 metri obstacole-Mihai Păduraru (4 minute 11 secunde 2 sutimi şi 9 minute 30 secunde 3 sutimi). (C. Nemţeanu, Ceahlăul, vineri ,10 mai 1968)

Crosul Tineretului

Etapa judeţeană a Crosului Tineretului a adus la start circa 300 de tineri. Merită evidenţiată frumoasa iniţiativă ca imediat după festivitatea de deschidere, participanţii să străbată oraşul în ritmul marşului sportiv executat de fanfară, având în frunte 40 de tineri sportivi ce purtau cu mândrie steagurile patriei şi partidului. Cel mai mare număr de participanţi a fost înregistrat la junioare (96) şi juniori (108). 220 de sportivi au fost din mediul sătesc. În pauza meciului de fotbal Constructorul-Minerul Comăneşti, pe podiumul special amenajat, câştigătorilor le-au fost înmânate premii şi diplome din partea Comitetului Judeţean al UTC şi Consiliului Judeţean al sindicatelor. În încheiere, tovarăsul secretar al CJ al UTC, Ionel Socobeanu a rostit un scurt cuvânt de închidere. Iată-i pe câştigători: seniori, Sava Agapi (Trifeşti); senioare, Mujdei Elena (Borca); juniori Alexandru Baghiu (Piatra Neamţ); junioare Elena Apetrei (Piatra Neamţ). Tot din Piatra Neamţ, Mariana Popescu a ieşit a treia. (articol scris de prof. Ioan Balcâza, şef de secţie la CJ al UTC – Ceahlăul, duminică, 19 mai 1968)

OINĂ – Un debut competiţional promiţător

Faza judeţeană a Cupei României la oină pe anul 1968 s-a desfăşurat în comuna Bârgăoani, mutând astfel centrul de disputare din municipiul Roman, întrucât oina se practică mai mult de către tinerii de la sate. În prezenţa a peste 1.000 de spectatori, la startul întrecerilor s-au prezentat 9 echipe din judeţ. Merită să evidenţiem aici echipa de seniori din satul Gherăieşti, precum şi prezenţa unor echipe mai tinere (Războieni, Bălăneşti, Dragomireşti). E păcat că asociaţiile sportive din Săbăoani, Pildeşti, Ştefan cel Mare, Girov, Dochia, Tupilaţi-cu posibilităţi asemănătoare, n-au dat atenţie pregătirii şi prezentării unor echipe de oină la faza judeţeană. (Gheorghe Ciupercă-metodist  CJEFS Neamţ, Ceahlăul, vineri, 10 mai 1968)

HANDBAL – Victorioşi la handbal

Zilele trecute s-a desfăşurat la Roman etapa pe zonă a Şcolilor Profesionale Agricole. Au participat reprezentative ale unor judeţe din Moldova. Echipa Centrului Şcolar Agricol nr. 2 Roman (prof. Maria Udrea) a reuşit să-şi întreacă net colegele, obţinând următoarele rezultate: 32-9 cu Şcoala Profesională Agricolă Focşani, 25-8 cu Şcoala Profesională Agricolă Fălticeni şi 29-8 cu Şcoala Profesională Agricolă Miroslava-Iaşi. Datorită acestei comportări frumoase, reprezentanţii judeţului nostru, din rândul cărora s-au evidenţiat tinerii handbalişti Duzi Hristu, Adalbert Bencovici, Marin Mătură şi Traian Varduca, s-au calificat pentru etapa finală de la Craiova. (Ceahlăul, sâmbătă, 11mai 1968)

Campionatul judeţean de calificare pe anul 1968

Duminică s-a dat startul în campionatul masculin de calificare la handbal. Prima etapă a programat, la Piatra Neamţ, patru jocuri pe terenurile Şcolii Profesionale Auto şi Liceului nr. 2. Arbitrii întâlnirilor au fost Mircea Fleşeriu, Ana Muşat, Gheorghe Mihai şi Gheorghe Nemţeanu.

Relonul Săvineşti-Volinţa Piatra Neamţ 16-10 (8-9)

S-au evidenţiat: V. Zaharia (7), L. Puiţan (4) de la învingători şi N. Magdalena (4), I. Dumitriu (2) de la învinşi.

Victoria Piatra Neamţ-Sănătatea Roman 10-10 (4-9)

S-au remarcat Balint (6), Duceag (2) şi Palaghia (2) de la Victoria, respectiv Runceanu (4), Leahu (3) şi Holban (3) de la Sănătatea.

SSE 2 Piatra Neamţ-Tractorul Târgu Neamţ 16-18 (8-9)

Am remarcat de la învingători pe Câtea (9) şi Avârvarei (4), respectiv Pitaru (7) şi Laiu (5).

SSE 1 Piatra Neamţ-Energia Săbăoani 46-9 (23-2)

Am remarcat de la învingători întreaga echipă din rândurile căreia s-au detaşat Drăgan (10), Afrinţoaiei (8), Ciucanu (8) şi Anghel (7), respectiv Diac (3), Turcan (2) şi Ichim (2). Considerăm că este necesar a se da în folosinţă terenul de handbal de la complexul sportiv din lunca Bistriţei, întrucât echipele înscrise în acest campionat, din partea municipiului Piatra Neamţ, nu au condiţii de pregătire impuse de pretenţiile actuale ale handbalului. (Ceahlăul, vineri, 17 mai 1968)

Au obţinut locul doi pe ţară

Echipa Centrului Şcolar Agricol din Roman, condusă de prof. Maria Udrea, a reuşit să ocupe locul doi la turneul final al şcolilor agricole (profesionale şi tehnice), unde a întrecut cu 25-22 echipa similară din Alexandria şi cu 33-14, formaţia din Roşiori. În meciul cheie, când îi trebuia doar un rezultat nul pentru a ocupa locul întâi a pierdut la limită cu 27-28 cu echipa din Timişoara. ( prof. Alexandru Udrea, Ceahlăul, miercuri, 22 mai 1968)

OPINII

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bazele sportive-obiectiv al unor preocupări majore

În municipiul Piatra Neamţ, experienţa pozitivă pe care o oferă ştrandul de Peste Vale a creat un stimulent pentru a continua munca de amenajare a altor baze sportive simple sau complexe. AS Viitorul Săvineşti finisează lucrările unei cochete arene pentru volei, handbal şi baschet cu tribune şi vestiare şi continuă lucrările de reamenajare a terenului de fotbal şi a vestiarelor acestuia. Relonul Săvineşti se preocupă în schimb de amenajarea unei baze proprii, complexe, cu terenuri de volei, handbal, fotbal, cu vestiare încăpătoare şi împrejmuire corespunzătoare. Celuloza Piatra Neamţ a reînviat o veche tradiţie reconstruind pentru cartierul Mărăţei un teren de fotbal aşezat într-o poziţie splendidă şi accesibilă pentru un număr mare de acţiuni. Tot la Piatra Neamţ în cartierul Zorile Noi, AS Victoria a amenajat o bază complexă cu instalaţii multiple şi terenuri cu zgură roşie. Baze simple sau complexe, cu terenuri de volei, handbal si baschet mai sunt la Grupul Şcolar de Chimie, Şcoala Profesională Auto, Grupul Şcolar Forestier, Asociaţia CFR. Toate acestea însă trebuie reamenajate şi îngrijite. (prof. Radu Toma, în imagine, vicepreşedinte CJEFS Neamţ, Ceahlăul, joi, 23 mai 1968)

PRIMIM LA REDACŢIE

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Motto: ”Istoria! Nimic nu se poate înţelege sau explica fără ea”. (Pierre de Coubertin)

Cultivarea deopotrivă a trupului, a minţii (intelectului) şi a spiritului cu sentimente şi o morală puternică, înseamnă afirmarea francă şi plenară a omului. Visul său de aur, de frumuseţe şi dumnezeire. Acesta este idealul Greciei Antice (secolul V î.e.n.) transmis peste veacuri, cu mare actualitate şi în vremurile noastre, înglobând conceptul de perfecţiune a fiinţei umane. Unul din marii învăţaţi ai Romei, Juvenal, a preluat această idee grecească şi a îmbrăcat-o în haine latine. Ca profesori, să ne amintim acest dicton transmis peste veacuri (“Minte sănătoasă în corp sănătos”), şi de care, în zilele noastre avem mare nevoie să ni-l reamintim, să-l studiem şi să-l aplicăm în orice moment, în orice împrejurare a activităţii educativ-didactice, indiferent de obiectul de învăţământ pe care-l predăm în şcoală. (prof. Constantin Săvinescu – în imagine)

Articolul precedentPăsările protejate prin Natura 2000
Articolul următorMiriuţă l-a ironizat pe Zougala