0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

POPICE

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Forestierului

Duminică a avut loc pe arena de popice a fabricii Comuna din Paris din Piatra Neamţ, etapa judeţeană a Cupei Forestierului, la popice. Această primă ediţie, organizată de Consiliul judeţean al sindicatelor în colaborare cu CJEFS Neamţ, a reunit la startul ei cinci echipe masculine care şi-au disputat întâietatea în cadrul unei singure probe: 100 bile mixt. Debutul acestei competiţii nu a fost  convingător, rezultatele tehnice înregistrate fiind modeste. S-au detaşat din acest cadru al mediocrităţii doar C. Călugăreanu şi I. Neamţu de la IF Târgu Neamţ, care, totalizând 730 p.d., au ocupat locul întâi. Pe următoarele locuri s-au situat: IF Bistriţa II, IF Bistriţa I, IF Roznov şi IF Tarcău. (Gheorghe Ciupercă, Ceahlăul, miercuri, 22 octombrie 1969)

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Vagonul Ploieşti – Viitorul Săvineşti 3-1 (12, -11, 3, 3)

Oaspeţii au avut o misiune foarte dificilă la Ploieşti şi, cu toate eforturile pe care le-au depus (în special în primele două seturi), nu au putut depăşi experimentata formaţie a ceferiştilor ploieşteni. Poate dacă jucau cu aceeaşi ambiţie cu care au evoluat în setul secund, reuşeau o surpriză. Le-au dăunat însă relaxarea prelungită şi automulţumirea nepermisă în asemenea confruntări. Echipa din Săvineşti a dovedit câteva sclipiri, care ne fac să bănuim un apropiat reviriment. Oferim cititorilor noştri lotul complet al Viitorului, pe care îl vor putea urmări duminică, în cadrul întâlnirii cu redutabila echipă Electroputere Craiova: Dan Avarvarei, C. Ardeleanu, V. Biţă, Traian Notaru, M. Iosub, Gheorghe Mărgineanu, Ilie Florin, Dan Blaha, Ovidiu Aman şi Nicu Florea (ultimii trei au fost recent legitimaţi de către  FRV pentru Asociaţia Viitorul). Echipa pietreană care se află la primul ei campionat în divizia secundă a ţării are nevoie în continuare de o serioasă pregătire fizică şi tehnică, care să-i asigure o evoluţie cât mai bună în cadrul actualei ediţii a campionatului republican. (Ioan Bocancea, Ceahlăul, joi, 23 octombrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia Naţională Şcolară

Şcoala Sportivă Buzău – Şcoala Sportivă Piatra Neamţ (f) 0-3 (-6, -11, -6)

Elevele pietrence confirmă forma bună arătată în etapele trecute, câştigând încă un joc în deplasare. Echipa din Buzău, deşi încurajată frenetic de un numeros public, a fost nevoită să cedeze la un scor categoric. S-au evidenţiat: Mihaela Ceauşu, Dana Zahareanu, Teodora Ciocârlan-Azoiţei şi, în mod deosebit, Anca Neamţu.

Şcoala Sportivă Piatra Neamţ – Şcoala Sportivă Bacău (m) 3-2 (-10, -11, 6, 8, 9)

Vechea dispută sportivă dintre voleibaliştii băcăuani şi cei pietreni a dat de această dată câştig de cauză echipei gazdă, la capătul unui joc de bună valoare tehnică. Ca şi în jocurile precedente, pietrenii încep mai slab şi pierd primele două seturi. Încurajaţi de public, îşi mobilizează forţele şi, printr-o puternică revenire, câştigă următoarele trei seturi. (Constantin Săvinescu, Ceahlăul, joi, 23 octombrie 1969)

Rezultatele etapei a 4-a din cadrul Campionatului judeţean

Constructorul Piatra Neamţ-Progresul Târgu Neamţ 0-3; Cimentul Bicaz-Voinţa Roman 3-0; Metalul IMS-Voinţa Târgu Neamţ 3-0. În clasament, primele două locuri sunt împărţite între echipele Progresul şi Cimentul, neînvinse până acum, cu câte 8 puncte fiecare (setaveraj identic:11-2).

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia A

Ceahlăul – Penicilina Iaşi 1-3 (9, -5, -13, -1)

Cu părere de rău, gazdele au trebuit să se recunoască învinse duminică, deşi au luptat mare parte din timp de la egal la egal cu un adversar unanim recunoscut ca foarte puternic. Revelaţia produsă în primul set, când combinaţiile au decurs rapid şi au fost finalizate cu dezinvoltură, s-a estompat treptat în următoarele seturi, pentru ca spre final să revedem în memorie, comparând cu realul, vechile filme tragi-comice din sezonul trecut, presărate de deruta şi nepăsarea de rigoare. Ne-am obişnuit şi noi şi voleibalistele probabil să considerăm “trac”, delăsare inexplicabilă, lipsă de ambiţie sportivă etc momentele de maximă ineficienţă, deşi acestea sunt cauzate în mare măsură de greşeli absolut elementare, comise – şi aceasta deranjează cel mai mult – cu o seninătate ambiguă. Ce-ar fi fost duminică dacă Adriana Albiş s-ar fi aflat în forma bună cu care ne obişnuise în Cupa Semicentenarului? Sau dacă Mioara Fenechiu s-ar fi dedicat în exclusivitate jocului şi nu altor “funcţii” şi atribute care nu o avantajează? Sau dacă Iulia Popa ar fi profitat în continuare de sesizarea inteligentă a “secretelor” de dincolo de fileu, cum a făcut-o la început şi ar fi menţinut echipa în tensiunea cu care a luptat în primul set? Ar fi fost cu totul altceva şi asistam, fără îndoială la o surpriză de proporţii pe care numai martorii oculari ar fi putut-o aprecia şi explica la justa ei valoare. Ce li s-a oferit în schimb? Un prim set de mare luptă, în care Penicilina e surprinsă vădit de curajul partenerelor, care se mişcă în mod continuu pe teren şi folosesc blocajul aproape fără greşeală. Ana Gheorghe şi Tereza Viruzab au fost marele animatoare ale întrecerii şi ele singure au rămas în această fericită ipostază până la fluierul final. (Dacă nu ne înşelăm, acest 15-9 este primul set consemnat oficial în favoarea pietrencelor, din întâlnirile susţinute în ultimii ani cu Penicilina). A urmat un set fără istoric, presărat cu indiferenţe nemotivate în jocul voleibalistelor de la Ceahlăul, permiţând oaspetelor să profite prompt. Setul al treilea a fost aşa-numitul set psihologic, deosebit de palpitant şi echilibrat, în care tabela de marcaj a indicat în 7 rânduri egalitatea. La 13-13, două greşeli pe care Mioara Fenechiu are motive să şi le impute tot acest tur de campionat, fac ca ieşencele să obţină avantajul dorit: 15-13. Ultimul set a fost o simplă formalitate pentru ambele competitoare şi nici indicaţiile antrenorului Constantin Hîncu, nici semnele de nervozitate ale sălii, nu au putut evita dezastrul scorului: 15-1 pentru Penicilina. Trebuie să subliniem că oaspetele, conduse de mult controversatul antrenor Nicolae Roibescu, nu au lăsat o impresie măgulitoare, ca în alte dăţi, când am avut prilejul să le admirăm “freamătul” mişcării perpetue în teren. (Cristian Livescu, Ceahlăul, marţi, 28 octombrie 1969)

Divizia B

Viitorul Săvineşti – Electroputere Craiova 3-1 (-14, 12, 5, 14)

Viitorul a reuşit să obţină prima sa victorie în campionatul divizionar. Izbânda o onorează cu atât mai mult, cu cât tânăra echipă din Săvineşti a fost handicapată şi de această dată de lipsa propriului public de care, se ştie foarte bine, mai ales la volei este mare nevoie. Voleibaliştii noştri au jucat într-o sală goală, întrecând în efort şi stăpânire de sine un adversar valoros, venit la Piatra Neamţ cu intenţia să câştige cu orice preţ. Jocul a fost de bun nivel tehnic, presărat cu faze spectaculoase, la care au contribuit ambele echipe. S-a remarcat de-a lungul partidei în mod deosebit Gheorghe Mărgineanu de la Viitorul, admirabil jucător de echipă, foarte inventiv în atac, ca şi în apărare, care nemijlocit a condus echipa sa către victorie. În felul acesta, săvineştenii depăşesc perioada critică a insucceselor şi aspiră deschis la reabilitate. Sugerăm comisiei judeţene de volei să facă din timp demersurile de rigoare pentru programarea viitoarelor întâlniri pe teren propriu, sâmbătă după-amiaza, pentru a-i oferi echipei din Săvineşti posibilitatea să fie încurajată de animatorii săi, aşa cum se cuvine. (N. H. Sorin, Ceahlăul, marţi, 28 octombrie 1969)

BASCHET

Divizia Naţională Şcolară

Şcoala Sportivă Piatra Neamţ – CSM Iaşi (m) 73-70 (29-34)

Un joc decisiv pentru stabilirea echipei fruntaşe în clasamentul seriei. Miza mare a făcut ca emoţiile şi nervozitatea să-şi pună amprenta pe desfăşurarea jocului. S-au remarcat din echipa pietreană Strejerel Spiridonescu (26 puncte) şi Mircea Dascălu (20 de puncte). Au jucat sub posibilităţi Adrian Vornicu şi Sorin Mătase. De la ieşeni s-au evidenţiat Vasile Mustaţă (29 de puncte) şi Florin Apraloe (12 puncte). (Ceahlăul, joi, 23 octombrie 1969)

HANDBAL

Divizia Naţională Şcolară

Şcoala Sportivă Piatra Neam        -Textila Buhuşi (f) 11-4 (5-2)

Disputată în prezenţa unui public numeros, partida a fost foarte atractivă, datorită, în special, ardoarei cu care elevele profesorului Ovidiu Ţoc au ţinut să-şi impună superioritatea. Acţiunile echipei pietrene s-au bazat, în general, pe scheme tactice bine gândite, soldate cu aruncări spectaculoase sau goluri. Am remarcat jocul foarte bun practicat de mezina echipei – Cireşica Smeu. Iată formaţia de bază utilizată: Viorica Marin, Lorina Moscovici (1), Angela Ivaşcu (4), Ruxandra Bobu (1), Elena Drob (2), Estera Simion (1), Cireşica Smeu (1) şi Elena Mihai.

Liceul nr. 2 Iaşi – Şcoala Sportivă Piatra Neamţ (m) 24-10 (8-5)

Pietrenii au încercat realizarea unui scor cât mai strâns în compania unei echipe foarte puternice, care după cum se ştie, a obţinut anul trecut titlul de campioană republicană şcolară. Au reuşit acest lucru doar în prima repriză. (prof. Chiril Cricopol, Ceahlăul, joi, 23 octombrie 1969)

CANOTAJ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Invitaţie la canotaj

Recent înfiinţata secţie de canotaj academic de pe lângă Clubul Sportiv Ceahlăul a început antrenamentele sub conducerea maestrei  sportului, Garoafa Cantemir. Pentru sportivele care lucrează sub îndrumarea sa, cât şi pentru admiratorii acestui sport, menţionăm programul de desfăşurare a antrenamentului pe lacul de la Bâtca Doamnei: zilnic între orele 16-18, sâmbăta între 10,30 şi 12,30, iar duminica de la ora 10 la ora 15.

FOTBAL

Campionatul judeţean

Metalul Piatra Neamţ – Unirea Roman 1-1 (1-0)

Jocul a fost frumos, presărat cu faze de gol la ambele porţi. Metalul a dorit mult să câştige, dar n-a reuşit, având în faţă un adversar mai rutinat şi mai bine pregătit din toate punctele de vedere. Au marcat Cenuşe pentru Metalul şi Munteanu pentru Unirea. (N. H. Sorin, Ceahlăul, joi, 23 octombrie 1969)

Bradul Roznov – Celuloza Piatra Neamţ 1-1 (0-0)

Spectatorii au plecat de la stadion nemulţumiţi de evoluţia echipei gazdă, care a făcut cel mai slab joc din actualul campionat: fundaşii au fost nesiguri în intervenţii, dând posibilitatea oaspeţilor să atace periculos, linia de mijloc a fost aproape inexistentă, iar atacul, desosebit de fragil, a acţionat izolat în cea mai mare parte a jocului. Rezultatul de egalitate poate să mulţumească gazdele, care au scăpat – datorită formei bune a portarului Măraru – de la o înfrângere ce părea inevitabilă. Oaspeţii au jucat bine în prima repriză, având în vârful de atac Barbu un înaintaş percutant, semănând panică în careul gazdelor. De altfel, el a şi deschis scorul, în minutul 68, la o gravă greşeală a fundaşului Ponici. Bradul egalează peste trei minute, la o acţiune personală a jucătorului Luca. De remarcat şi jocul foarte dur al lui Solovăstru de la Celuloza. (Marin Gh. Ioniţă, Ceahlăul, joi, 23 octombrie 1969)

Clasament: 1. Cimentul Bicaz 10 puncte; 2. Viitorul 10 puncte; 3. Unirea 9 puncte.

Divizia B

După o evolutie care a dezamăgit spectatorii,

Ceahlăul – Progresul Bucureşti 0-1 (0-1)

Trebuie să precizăm de la bun început că încă nu ne-a fost dat în actualul campionat să asistăm la o comportare atât de slabă a formaţiei pietrene, ca în meciul disputat duminică dimineaţa în compania echipei bucureştene Progresul. Nu vrem să fim acuzaţi de “nihilism”, dar credem că nu vom exagera deloc dacă vom spune că aproape niciunul dintre jucătorii Ceahlăului nu a evoluat la nivelul său obişnuit. Poate doar Mitrofan, care a boxat spectaculos două mingi periculoase, ar putea căpăta o notă mai bună, dar trebuie să ţinem seama şi de faptul că el nu a fost solicitat de înaintaşii adverşi. Golul  realizat de Pavlovici în minutul 20 al primei reprize a accentuat deruta şi a provocat un adevărat coşmar la gândul unei înfrângeri pe teren propriu, acest sumbru spectru nepermiţându-le nici chiar după pauză să-şi ordoneze şi – mai ales – să-şi finalizeze acţiunile purtate spre poarta lui Manta. Jocul gazdelor nu a câştigat în cursivitate şi incisivitate nici după introducerea lui Mangalagiu şi a lui Niţă, luaţi repede de şuvoiul dramei din teren. Comportarea pietrenilor a uşurat misiunea bucureştenilor, care au câştigat mai ales datorită plusului de luciditate şi mai bune organizări a jocului. Numeroasele pase greşite au transformat jocul Ceahlăului într-o luptă continuă, de mare uzură fizică şi nervoasă, pentru recuperarea mingilor pierdute şi stăvilirea acţiunilor ofensive ale adversarilor. Pietrenii nu au reuşit să găsească resursele psihice necesare depăşirii “punctului mort” şi au căzut pradă unei periculoase stări de excesivă nervozitate, manifestată din păcate şi prin tot felul de reproşuri şi comentarii la adresa colegilor.

Ceahlăul: Mitrofan – Nicoară, Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Dragu, Seceleanu, Pătraşcu, Negustoru, Meder, Stănculescu. (Constantin Bostan, Ceahlăul, marţi, 28 octombrie 1969)

Clasament:

1. Progresul Bucureşti  10   6    2    2  17-5   14
……………………………………………………..
13. Ceahlăul                  10   4    0   6    9-15   8

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Schimb de experienţă

La sfârşitul săptămânii trecute s-au desfăşurat la Iaşi lucrările unui rodnic schimb de experienţă între colegiile antrenorilor de fotbal din judeţele Neamţ şi Iaşi. Mihai Bârzan, coordonatorul centrului de antrenament pentru copii Iaşi, a prezentat comunicarea intitulată “Particularităţile muncii de pregătire a copiilor şi juniorilor”, pe marginea căreia s-au desfăşurat apoi discuţiile. Din judeţul nostru au participat antrenorii: T. Căpăţână, N. Culcer, C. Ţapu, Traian Coman, Gheorghe Ţipţer. Sâmbătă, 1 noiembrie, la Piatra Neamţ cele două colegii se vor întruni din nou, pentru a asculta şi comenta comunicarea susţinută de prof. Constantin Ţapu, coordonatorul centrului de antrenament pentru copii al FRF de la Piatra Neamţ: “Principii de selecţie a copiilor şi juniorilor”. (Ceahlăul, miercuri, 29 octombrie 1969)

Cupa României

Singura participantă din judeţul nostru în Cupa României – divizionara C, Victoria Roman, întâlneşte astăzi, pe stadionul municipal 23 august echipa Gloria Bârlad, locul 14, după 10 etape în campionatul seriei întâi a diviziei B la fotbal. Partida va începe la ora 14, 30 şi va fi arbitrată de o brigadă delegată de Colegiul central al arbitrilor. (Ceahlăul, miercuri, 29 octombrie 1969)

Divizia C

Rarăul Câmpulung – Constructorul Piatra Neamţ 1-0 (0-0)

Desfăşurată în faţa a aproximativ 500 de spectatori, întâlnirea celor două echipe a oferit o dispută aprigă, gazdele depăşind chiar limitele sportivităţii în dorinţa lor de a obţine cu orice preţ victoria. Constructorul, care la rândul său, a încercat să obţină un rezultat favorabil, a calmat acţiunile gazdelor printr-un joc foarte bun la mijlocul terenului, unde a acţionat cu trei jucători. Cea mai mare ocazie a oaspeţilor a ratat-o Joiţoiu, care de la numai 6 metri de poartă, a expediat balonul “pe lângă”. Alte acţiuni de acest gen au realizat Hanganu, Scurtu şi Bogdan. Jucători de la Rarăul au reuşit să înscrie pe finalul partidei prin extrema stângă Strungaru, zădărnicind astfel speranţele oaspeţilor într-un meci nul. (Constantin Aldea, Ceahlăul, miercuri, 29 octombrie 1969)

Constructorul: Iencsi – Ştefan, Ghegheşan, Cojocaru, Aprofirei, Bogdan, Panţâru, Nistor, Hanganu (Scurtu), Ciocan, Joiţoiu.

Articolul precedentDubla din Cupa Cupelor la Roman
Articolul următorPrimul căpitan al galben-negrilor: Ionel Mîță

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.