0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Divizia C

Nicolina Iași – Victoria Roman 2-0 (1-0)

Pe un teren neomologabil (fără pistă de alergare, fără tribune, denivelat, cu smocuri de iarbă), fotbaliștii de la Victoria au fost înfrânţi de o echipă care n-a strălucit decât prin puterea de luptă continuă, pe parcursul celor 90 de minute. Nu se poate spune că echipa din Roman nu a muncit în această partidă, desfășurând chiar în unele perioade un joc superior localnicilor. Ce folos însă? O parte din jucători – și îi vom numi aici pe Otic, Sârcu 1, Capoianu – joacă timorat, alţii – Gabca, Decu și din nou Otic – ratează din poziţii clare, fundașii centrali Zavera și Monu nu aplică un marcaj corect la om, iar atacantul Ionel Ionică, debutant la echipă, driblează prea mult. Momentul psihologic al acestui meci a fost în minutul 44, când Decu a ratat un 11 metri pentru Victoria. Adăugăm la acestea și unele disensiuni existente între jucători și antrenor, neînţelegeri ce trebuie curmate cât mai repede. În minutul 26, Ionescu depășește prin dribling apărarea romașcană și înscrie primul gol al partidei. Ieșenii își măresc avantajul în minutul 60, prin Ioan Viorel. În finalul partidei cei care domină sunt oaspeţii, care încearcă să înscrie, dar obţin doar cornere. (George M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 24 septembrie 1969)

Textila Botoșani – Constructorul Piatra Neamţ 1-0 (0-0)

Cele două formaţii au oferit publicului spectator o partidă echilibrată, desfășurată într-o deplină notă de sportivitate. La reușita acestui spectacol fotbalistic, o contribuţie însemnată au adus și arbitrajul de foarte bună calitate, precum și comportarea obiectivă, în rigorile fair-play-ului, de care au dat dovadă spectatorii din tribune. Jucătorii oaspeţi, care considerăm că au realizat în această întâlnire cea mai frumoasă partidă desfășurată de ei în cadrul actualului campionat al diviziei C, au abordat cu mai mult curaj jocul și au fost la un pas de a-și fi văzut îndeplinită intenţia obţinerii unui punct pe terenul celor de la Botoșani. Pietrenii au expediat de două ori balonul în barele porţii apărate de Slave. Formaţia textiliștilor a căutat să străpungă apărarea sigură a oaspeţilor prin acţiuni purtate în viteză și bazate pe forţa de pătrundere a înaintașilor săi. Au reușit însă o singură dată să-i învingă pe Iencsi (care a avut câteva intervenţii spectaculoase) și pe colegii săi din linia apărare: în minutul 68, când, după ce a respins un șut din afara careului expediat de Lazăr, portarul pietrean n-a mai putut para balonul reluat din apropiere de jucătorul Mazga. (I. V. Şerban, Ceahlăul, miercuri, 24 septembrie 1969)

Clasament:

1. CFR Pașcani    4    3   1   0   11-1   7
…………………………………………..
7. Victoria Roman 5   2   1    2   9-4    5
…………………………………………..
13. Constructorul  5   1   1    3   6-11   3

Campionatul Judeţean

Autobuzul Piatra Neamţ – Unirea Roman 1-2 (1-1)

A fost o partidă cu multe faze confuze, cauzate de unele tendinţe spre joc dur manifestate mai ales după pauză, când scorul era egal și fiecare echipă forţa înscrierea golului. Oaspeţii au dovedit o mai bună orientare tactică, destrămând apărarea gazdă prin acţiuni purtate pe un câmp larg, în timp ce jucători Autobuzului au înghesuit jocul la centrul terenului, unde înaintașii centrali s-au dovedit total neinspiraţi. Scorul a avut o evoluţie dramatică: au înscris mai întâi oaspeţii prin Gheorghe Munteanu, dar gazdele au egalat prin Bogdan. În repriza a doua, Autobuzul a irosit o clară situaţie de gol, jucătorul Bogdan ratând transformarea unei lovituri de la 11 metri. Spre sfârșitul partidei, Unirea înscrie al doilea gol prin Tusz. Au fost eliminaţi Tătărășanu și Ungureanu de la Autobuzul pentru joc dur și insulte aduse arbitrului, iar Petrescu de la Unirea a primit avertisment. (V. Panait).

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cimentul Bicaz – Volanul Bicaz 4-0 (2-0)

Derby-ul local a satisfăcut, contrar așteptărilor, din punct de vedere al sportivităţii; dar jocul a fost de nivel tehnic scăzut, fiind influenţat de starea terenului (e timpul ca edilii orașului să-și aducă aminte și de datoriile faţă de stadionul din Bicaz). Chiar în primul minut, Cimentul deschide scorul prin Coandă, care a preluat frumos o minge venită de la Iurea. În minutul 35, Pintilie, la o acţiune pe contraatac, înscrie spectaculos cel de-al doilea gol.  Fosta divizionară C domină în continuare și-și impune superioritatea prin golurile marcate de tânărul debutant Voinischi II, în minutele 48 și 75. Deși înfrântă, Volanul a lăsat o frumoasă impresie și a arătat în câteva rânduri că putea realiza un scor mai strâns. O notă bună și pentru publicul spectator, care și-a încurajat frenetic, dar în limitele sportivităţii echipa favorită. Foarte corect arbitrajul lui Alexandru Duţu din Piatra Neamţ. (Ştefan Ghimpe)

Cetatea Târgu Neamţ – Relonul Săvinești 2-0 (1-0)

Partida a coincis cu prima victorie obţinută de Cetatea în actualul campionat. Dacă despre desfășurarea jocului în sine nu se pot spune prea multe lucruri bune (fotbalul s-a redus la cele două faze în care Moraru și Duţu au înscris golurile victoriei), în schimb pe parcursul celor 90 de minute, au abundat din plin durităţile, vociferările, protestele repetate le adresa arbitrilor și ieșirile huliganice ale unor spectatori. Spre finalul partidei, atât localnicii cât și oaspeţii s-au dedat la brutalităţi flagrante. La o asemena fază Ghidoarcă II de la Cetatea a fost eliminat de pe teren. (Marcel Ciubotaru).

Bradul Roznov – Metalul Piatra Neamţ 1-0 (0-0)

Bradul a greșit cedând cu ușurinţă mijlocul terenului, de unde oaspeţii au lansat atac după atac, respinse cu greutate de apărarea roznoveană, în frunte cu portarul Măraru, care a salvat poarta în multe situaţii critice. Bradul a avut de înfruntat în prima repriză doi adversari: echipa oaspete și propriul public, care, nemulţumit de jocul echipei locale, a fluierat cu multă… generozitate. După pauză, jocul echipei Bradul se înviorează. Golul a fost înscris în minutul 84 de Neamţu care a înscris cu largul concurs al portarului oaspeţilor care a plonjat defectuos. Rezultatul nedreptăţește pe oaspeţi deoarece ei au controlat mai bine jocul, dar au ratat ocazii clare prin Ciubotaru. Şi astfel, Bradul obţine victoria; o victorie mai mult norocoasă, decât muncită. (Marin Gh. Ioniţă, Ceahlăul, joi, 25 septembrie 1969)

Clasament: 1. Unirea Roman 6 puncte; 2. Cimentul Bicaz 6 puncte; 3. Celuloza Piatra Neamţ 5 puncte.

Cupa României

La mijlocul acestei săptămâni, a fost programată o nouă etapă în cadrul popularei competiţii Cupa României la fotbal. Reprezentantele judeţului nostru, calificate până acum în această competiţie, au înregistrat următoarele rezultate: Bradul Bacău – Victoria Roman 2-3 (1-2); Viitorul Săvinești – Chimia oraș Gheorghe Gheorghiu-Dej 0-1 (0-0) (Ceahlăul, vineri, 26 septembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cronică apocrifă

Cu toate că zilele însorite ne menţin într-un coltișor al sufletului nostalgii estivale…, toamna a venit pe furiș, strecurându-se cu nopţi reci și ruginind frunza în vii. Toamna a adus la Piatra Neamţ un pictor romașcan, Grigore Andreescu. Vizitându-i deunăzi expoziţia de la “Blocul turn”, i-am zis prietenului meu:

– Vezi, amice, cum mai seamănă “pastelurile” lui cu o natură lovită de toamnă… ?

– Ai dreptate, vino la margine de codru, să înnăbușim o pulpă de batal în coajă de cetină și s-o stropim cu must dulce, să privim frunza cum moare, soarele neputincios și să plângem…

– Iar ai început să calci strâmb, stăpâne! Şi zicându-mi acestea, balonul rotund mă șfichiui cu șiretul și continuă: uiţi că acuma este vremea marilor meciuri, uiţi că gazonu-i încă verde, uiţi că se apropie meciul cu Portugalia și “Perla din Mozambic” descinde la “Lido”, uiţi că lui Pătrașcu i-a jumulit tibia Apostol de la Metalul, fără ca șeful luptei și zeii fotbalului, să se supere…, uiţi că din formaţia Victoria Roman învingătoare în cupă (cu HCC la Bacău), a lipsit numele lui Decu, uiţi că-ţi sunt și eu prieten, uiţi că…

– Ajunge! Mi-i de-ajuns ca să mă gândesc la marile meciuri. Chiar dacă mai “calc strâmb”, precum zici, eu nu te uit. Ba din când în când, printre preocupările mele, deschid o carte și mă uit la umerii largi ai lui Platon – îi zâmbesc și-i șoptesc precum i-ar șopti Constantin Noica: “înţeleptule, tu ai trăit timpuri când spiritul se împăca de minune cu trupul, tu ai luptat la lumina flăcării sacre”… și câte altele nu-i spun…

– Iar mă uiţi…

– Vreau doar să subliniez o idee, și grecii și romanii te-au cunoscut, la timpul lor, iar acum chiar că mă gândesc la marile meciuri. Vine Rangers Glasgow, vin “toreadorii” din Setubal…, Dinamo Bacău a plecat în Malta, Ceahlăul spre Moreni, Rarăul Câmpulung spre Roman și… ceferiștii ieșeni spre Piatra Neamţ. Da! Constructorul, echipa pe care am ignorat-o în “celebrele” noaste dialoguri a făcut un meci mare la Botoșani… În curând scoţienii vor tremura pe Republicii, “toreadorii” spanioli pe Giulești și… ieșenii lângă Cozla.

– Uiţi că avem echipe și-n deplasare?

– Nu-mi lua vorba din gură, maltezii vor tremura în cetatea lor numai la auzul numelui marelui Dembrovschi, iar cei din Moreni vor fi cuprinși de furie… numai când le va șopti cineva: Meder. (Alexandru Iacob, Ceahlăul, duminică, 28 septembrie 1969)

HANDBAL

Divizia școlară și de juniori

Şcoala Sportivă Piatra Neamţ – CSDM Iași (f)  9-6 (3-2)

Întâlnind un adversar mai bun decât se așteptau, elevele din Piatra Neamţ au fost surprinse de atacul viguros al ieșencelor, care a dus la înscrierea unui gol chiar din primul minut. În continuare jocul se arată echilibrat și doar spre sfârșitul primei reprize gazdele se impun prin câteva aruncări inspirate ale jucătoarei Lorinela Moscovici. În repriza secundă oaspetele iau conducerea și de-abia în ultimele 8 minute, printr-un efort deosebit, Şcoala Sportivă pietreană se detașează ca învingătoare, datorită golurilor înscrise de Ivașcu, Drob și Moscovici.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Şcoala Sportivă Iași – Şcoala Sportivă Piatra Neamţ (b) 26-16 (9-10)

Spre sfârșitul partidei, vârsta competitorilor a avut un cuvânt greu de spus. Jucând combinativ și în viteză, băieţii de la Şcoala Sportivă Piatra Neamţ au reușit să termine repriza întâi în avantaj. Repriza a  doua i-a impus pe ieșeni, mult mai proaspeţi și mai bine orientaţi tactic. Dându-și seama de necesitatea anihilării lui Aurel Tololoi (realizator a 12 goluri) și forţând atacul prin aruncări variate de la 9 metri sau plecări rapide pe contraatac, ieșenii înscriu gol după gol și reușesc să depășească net tânăra formaţie pietreană. (prof. C. Cricopol, Ceahlăul, joi, 25 septembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul judeţean

Relonul Săvinești – Cetatea Târgu Neamţ 60-14 (29-3)

Hotărâţi să reediteze comportarea bună înregistrată în campionatul de calificare trecut și având ca obiectiv pentru anul 1970 promovarea în divizia B, jucători de la Relonul s-au pregătit cu asiduitate în lunile de vară, punând un accent deosebit pe pregătirea tehnică și fizică. După un joc în care acţiunile s-au desfășurat aproape numai la o singură poartă, pusă în permanent pericol de către aruncările necruţătoare ale lui A. Ciocan și V. Ştefan, precum și de contraatacurile rapide și eficace întreprinse de M. Dandu și M. Samson, reloniștii au reușit să-și rotunjească destul de frumos golaverajul și să demonstreze publicului pietrean că formează o echipă demnă de încredere.

Voinţa Piatra Neamţ – Energia Săbăoani

Dintr-o neglijenţă a comisiei judeţene de handbal, jucători de la Energia au fost anunţaţi să se prezinte la baza sportivă de la ștrand, în timp ce jocul era programat pe terenul Ceahlăul. Sosind cu întârziere, echipa din Săbăoani a disputat cu Voinţa un joc al cărui rezultat nu a fost consemnat pe foaia de arbitraj, dar care trebuie să fie stabilit fără întârziere de comisia judeţeană. (prof. Chiril Cricopol, Ceahlăul, vineri, 26 septembrie 1969)

ANALIZĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O formă competiţională de mare eficienţă: divizia naţională școlară

Înfiinţarea anul trecut a diviziei naţionale școlare constituie – după părerea noastră – una dintre cele mai bune iniţiative luate în ultimul timp de către forurile de specialitate în privinţa îmbunătăţirii sportului de performanţă din ţara noastră. Prin organizarea acestui campionat republican, a fost realizat unul din marile deziderate – și condiţii sine qua non, totodată, ale dezvoltării și stimulării activităţii sportive în rândul tineretului școlar, pepinieră insuficient valorificată până acum datorită ariei înguste și a deficienţelor organizatorice manifestate de regulă în cadrul competiţiilor rezervate elevilor și juniorilor. Reprezentat în prima ediţie a diviziei naţionale școlare rezervată elevilor și juniorilor de către 5 echipe ale Şcolii Sportive din Piatra Neamţ, municipiul nostru a înregistrat succese îmbucurătoare la finele ediţiei 1968-1969: handbalistele antrenate de profesorul Ovidiu Ţoc și baschetbaliștii pietreni (antrenaţi de prof. Constantin Săvinescu – nr) au ocupat locurile întâi în serie, calificându-se în finale; formaţiile de volei, antrenate de profesorii Maria Săvinescu (fete) și Nicolae Teodorescu (băieţi) au terminat campionatul pe locul al doilea. În cadrul acestei prime ediţii, atmosfera de emulaţie creată în cele două faze ale bogatului sezon competitiv a permis remarcarea și evidenţierea unor sportivi-elevi cu reale posibilităţi individuale: Adrian Vornicu, Strejerel Spiridonescu, Benone Domnu, Cornel Lututovici (baschet), Georgeta Tănase, Mihaela Ceaușu, Angela Stote, Dan Bârlea, Traian Notaru, Adrian Zvolinschi (volei). Desfășurarea finalelor a demonstrat utilitatea organizării acestei competiţii pentru elevi și juniori: calitatea disputelor pentru stabilirea  ierarhiei pe scară naţională a celor mai valoroase loturi a depășit cu mult nivelul partidelor de divizia B, iar în cazul unor jocuri comparaţia se poate extinde și în ceea ce privește divizia A, analogia făcându-se – evident din punctul nostru de vedere – în favoarea diviziei școlare. Cu ocazia acestor dispute finale au putut fi remarcaţi și selecţionaţi în loturile republicane de juniori și tineret o parte dintre sportivii care au dovedit aptitudini deosebite în practicarea ramurii de sport favorite; dintre acești sportivi intraţi în atenţia federaţiilor de specialitate, amintim pe elevi pietreni Adrian Zvolinschi (volei), Strejerel Spiridonescu și Adrian Vornicu (baschet). Şi în acest an școlar, în cadrul ediţiei a doua a diviziei naţionale școlare, municipiul Piatra Neamţ va fi reprezentat de 5 echipe ale Şcolii Sportive: volei fete și băieţi, handbal fete și băieţi, baschet băieţi. Pregătirile au început din timp, pe la jumătatea lunii august, când au fost reluate antrenamentele în vederea actualului sezon competiţional. În timp ce handbaliștii au intrat deja în plină activitate, odată cu începerea întrecerilor pe data de 14 septembrie, voleibaliștii își vor relua disputele pe 5 octombrie, iar baschetbaliștii o săptămână mai târziu, în ziua de 12 octombrie. După foarte bunele rezultate obţinute în ediţia precedentă a acestei competiţii, este de așteptat ca, în fiecare ramură de activitate sportivă, loturile de jucători să valorifice experienţa competiţională acumulată, precum și munca de pregătire desfășurată cu seriozitate sub îndrumarea profesorilor antrenori. În felul acesta vom continua în mod organizat tradiţia sportului școlar în municipiul Piatra Neamţ, activitate ce se pregătește să aniverseze în acest an semicentenarul primelor sale forme de manifestare. (prof. Constantin Săvinescu, Ceahlăul, vineri, 26 septembrie 1969)

Articolul precedentCeahlăul caută atacanţi
Articolul următorBACALAUREAT 2014 / Înscrieri pentru sesiunea „tomnatică”