0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

ATLETISM

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Noi recorduri ale atleţilor din Roman

În zilele de 13 şi 14 septembrie se va desfăşura în Poiana Braşov un triunghiular de atletism pentru juniori, la care participă echipele RD Germane, Poloniei şi României. Aflat în plină perioadă de pregătire pentru întrecerile din cadrul acestei tradiţionale întâlniri, lotul nostru de juniori, din care fac parte şi câţiva atleţi din judeţul Neamţ, a susţinut recent pe stadionul din Ploieşti un concurs de verificare. Ca şi la ediţia din acest an a campionatului republican al juniorilor, tinerii atleţi din judeţul nostru, care au descifrat tainele atletismului în cadrul centrului de antrenament de la Roman, sub conducerea antrenorului emerit Olimpiu Constantinescu Nehoi, au demonstrat o formă bună, obţinând rezultate de valoare. În proba de 300 m Mariana Filip – performera nr. 1 a campionatelor de atletism ediţia 1969-a ocupat locul întâi egalând recordul de senioare şi junioare mari (38,8 secunde); tot la 300 m, Eleonora Monoranu a realizat un nou record de junioare mici (40,3 secunde). În întrecerea băieţilor, Constantin Nemeş şi-a adjudecat victoria în cadrul probelor de 100 m şi 300 m. Atletul romaşcan a fost şi component al ştafetei de 4×200 m, care a reuşit să realizeze un nou record de seniori şi juniori. Aşadar, din cele 6 noi recorduri naţionale înregistrate pe pista stadionului din Ploieşti (două la seniori, 3 la juniori mari şi unul la juniori mici) 3 au fost obţinute de tinerii noştri atleţi din Roman, iar la alte două au contribuit în mod direct (proba de ştafetă). (Ceahlăul, miercuri, 27 august 1969)

SPORT DE MASĂ

Cupa celei de-a 25-a aniversări a eliberării patriei

Organizată de CJEFS Neamţ în cinstea sărbătoririi în acest an a unui sfert de veac de la istoricul eveniment din august 1944, competiţia dotată cu “Trofeul celei de-a 25-a aniversări a eliberării patriei”, a luat sfârşit zilele trecute, odată cu desfăşurarea etapelor pe judeţ. Iată rezultatele înregistrate pe terenurile de sport din Bicaz, Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ, unde s-au desfăşurat aceste finale la atletism, fotbal, handbal, orientare turistică, popice şi volei:

Atletism (Roman): 1. Piatra Neamţ-60 de puncte; 2. Roman-48 puncte; 3. Târgu Neamţ-8 puncte; oraşul Bicaz nu a prezentat concurenţi.

Fotbal (Târgu Neamţ): trofeul a revenit reprezentativei locale, care a întrecut cu 3-0 echipa similară a municipiului Roman.

Handbal (Piatra Neamţ): cupa a intrat în posesia jucătorilor pietreni, care şi-au dominat partenerii de întrecere.

Orientare turistică (Piatra Neamţ): în lupta cu timpul şi dificultăţile traseului, mai bine pregătiţi s-au dovedit a fi reprezentanţii oraşului Târgu Neamţ.

Popice (Roman): după o dispută foarte dârză între reprezentativele municipiilor Piatra Neamţ şi Roman, prima formaţie a reuşit să intre în posesia cupei datorită unui avans de numai 6 popice doborâte. Nici la această probă oraşul Bicaz nu şi-a trimis reprezentanţi.

Volei (Bicaz): trofeul a revenit sportivilor din Târgu Neamţ. (Ceahlăul, joi, 28 august 1969)

ANALIZĂ

Sportivitatea nu-i o simplă… teorie!

La unele competiţii, din rândurile spectatorilor se aud apostrofări jignitoare adresate învinşilor, totul culminând cu formula “aţi mâncat bătaie” şi alte manifestări neconcordante cu un spectacol sportiv. Este cunoscută atitudinea unei părţi a publicului din Bicaz care a lovit o brigadă de arbitri de fotbal, faptă care a condus la condamnarea judiciară a unui grup de spectatori şi suspendarea terenului pe 6 etape, lucru care a determinat şi retrogradarea echipei în campionatul judeţean. Aceeaşi atitudine şi lipsă de respect au avut-o unii spectatori din Bicaz, la faza pe ţară a Cupei UGSR la oină, adresându-se cu diferite epitete ireverenţioase oaspeţilor din Bucureşti sau din alte localităţi. Cu diferite prilejuri oferite de desfăşurarea campionatelor noastre judeţene şi locale, am constatat că şi în alte localităţi o parte din public este pus pe gâlceavă şi aprecieri subiective mai puţin onorabile. Am întâlnit asemenea cazuri la Târgu Neamţ (la jocurile de handbal şi fotbal), la Roman (de asemenea, la jocurile de handbal şi fotbal). O problemă aparte consider că o face publicul din Piatra Neamţ. Din totdeauna publicul pietrean a fost un aliat sincer şi obiectiv al sportivilor, un susţinător cald şi entuziast al formaţiilor mai bine pregătite, un bun cunoscător al sportului. De la o vreme însă, am putut constata că publicul din capitala judeţului a suferit o metamorfoză neînţeleasă şi nejustificată. În primul rând, se pare că publicul nu mai este atât de dornic să asiste la competiţii, deşi organizatorii s-au străduit să facă din oraşul Piatra Neamţ, reşedinţa unor întâlniri de mare anvergură. Prin această neparticipare supărătoare a publicului spectator, scade valoarea spectacolului sportiv, participanţii la întreceri, impresionaţi neplăcut de absenţele din tribune, nu-şi pot etala întreaga gamă a posibilităţilor lor. Apoi, nu ne putem explica de ce sunt aşa de neiertat pentru greşelile de ordin tehnic sau tactic fetele din echipa de volei a clubului, sau fotbaliştii care, în situaţii grele, sunt apostrofaţi, jigniţi, în loc să fie încurajaţi. Câtă diferenţă între publicul din anul promovării Ceahlăului în B şi cel de acum! La diferite jocuri de volei care s-au disputat în ultimul timp la Piatra Neamţ, echipelor învinse li s-au scandat “aţi mâncat bătaie”, au fost huiduiţi arbitrii şi jucătorii şi uneori antrenorii care cereau timpul regulamentar de odihnă. Consider că este necesar să se facă un front comun între public – sportiv – antrenor – conducător de joc, pentru a fi înlăturate toate manifestările nesportive. (prof. Radu Toma, vicepreşedinte al CJEFS Neamţ, Ceahlăul)

FOTBAL

Divizia C

Letea Bacău-Victoria Roman 1-0

Ne-am propus să urmărim partidele echipei romaşcane atât acasă, cât şi în deplasare. Iată-ne, aşadar, însoţind echipa, alături de aproximativ 300 de suporteri romaşcani, pe stadionul echipei Letea din Bacău. Ne aflam acolo cu speranţa mărturisită de a asista la victoria echipei din Roman. Pledau pentru aceasta valoarea ei superioară şi… prezenţa unei galerii mai numeroase chiar decât a echipei gazdă!… După 90 de minute de joc, am plecat însă cu un gust amar, lăsat mai ales de jucătorii în care ne puneam mari speranţe la capitolul finalizare: Gabca (unde erai ”uriaşule” cu poftă de gol?), Apostol – de la care aşteptam, de asemenea golul şi experimentatul Otic, revenit de la Gloria Bârlad. Pentru că “în câmp” echipa romaşcană nu a jucat chiar aşa rău, iar tehnica sa superioară i-a pus de cele mai multe ori în poziţii favorabile. Unicul gol (înscris cu 5 minute înainte de final) se datorează şi greşeli portarului Bădici, care a ieşit neinspirat în afara careului mare, unde a atins mingea cu mâna. Lovitura liberă a fost executată, s-a produs învălmăşeală în faţa porţii şi Ursache a înscris din plonjon, cu capul, unicul gol. Sperăm ca acest rezultat să fie un avertisment pentru fotbaliştii echipei Victoria! (G. M. Groapă, Ceahlăul, joi, 28 august 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Meci amical

Ieri după-amiază, pe stadionul Ceahlăul, s-au întâlnit într-un meci amical de fotbal formaţiile Ceahlăul şi Minerul Bălan (divizia C, seria a 7-a). Partida, care a avut o desfăşurare plăcută în cea de-a doua repriză, a luat sfârşit cu scorul de 2-0 (0-0). Au înscris Negustoru şi Niţă. Zaharia a ratat transformarea unui penalti. Formaţia pietreană a a jucat în formula: Mitrofan – Diaconu, Nicoară, Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Niţă, Seceleanu, Pătraşcu, Enache, Mangalagiu, Meder, Renţea, Stănculescu. În echipa oaspete am remarcat prezenţa “veteranului” Public, fostul dinamovist băcăuan. (Ceahlăul, vineri, 29 august 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un debut nu tocmai convingător

De curând, pe stadionul Ceahlăul din Piatra Neamţ s-a consumat ultimul act al unei competiţii rezervată copiilor; primul campionat de fotbal inter-străzi din localitate. În pauza meciului dintre Ceahlăul şi Politehnica Galaţi, a avut loc o frumoasă festivitate de premiere, menită să stimuleze ambiţiile celor mici şi să-i răsplătească pe învingători. Iată clasamentul final: 1. Apollo (echipa străzii Dragoş Vodă; căpitan: Relu Croitoru); 2. Saturn (str. 23 august; căpitan: Ioan Aguşoaiei); 3. Peco (Bulevardul Dacia; căpitan: Gheorghe Juncu). Au mai primit premii: cel mai eficace jucător: Mihai Giroveanu de la Apollo cu 8 goluri; cel mai tehnic şi mai tânăr jucător: Mihai Ciontea (Apollo) şi cel mai disciplinat jucător (Gheorghe Lupu-Saturn). Fără îndoială, iniţiativa organizării acestui campionat de fotbal pentru copii, iniţiativă care a aparţinut CMEFS Neamţ şi Consiliului  municipal al organizaţiei pionierilor, este demnă de toată lauda, înscriindu-se în mod organic pe linia depistării în perspectivă a unor foarte tinere elemente talentate. Considerăm însă că la o eventuală ediţie a doua a acestei competiţii, organizatorii trebuie să acorde mai multă atenţie şi competiţiei în sine, nu numai momentului festiv al premierii. Este regretabil, de exemplu, faptul că unele deficienţe de organizare au început încă din start, când echipele au fost trimise acasă pentru a reveni peste câteva zile, terenul de joc fiind ocupat pentru altă competiţie!… De asemenea, cu excepţia ultimei etape, meciurile acestui campionat s-au desfăşurat într-un quasi anonimat, regretabil pentru o asemenea competiţie care trebuie să polarizeze cel puţin interesul copiilor. (Constantin Bostan, Ceahlăul, sâmbătă, 30 august 1969)

A fost constituită secţia de fotbal a clubului Ceahlăul

Recent, în cadrul unor şedinţe de lucru la care au participat reprezentanţi ai organelor locale de partid, ai CS Ceahlăul şi ai spectatorilor pietreni, a fost analizată organizarea şi activitatea la nivelul echipei de fotbal. Cu acest prilej a fost reînfiinţată secţia de fotbal a clubului, care este formată din următorii tovarăşi: colonel Ioan Popa (preşedinte); Grigore Gregorian şi Mihai Lazăr (vicepreşedinţi); Edy Bălan, Valerie Chele, Petre Furtună, Dumitru Palade şi Ilie Paşcu. (Ceahlăul, marţi, 2 septembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Ceahlăul-Sportul Studenţesc 2-0 (0-0)

Fiind vorba de un joc plăcut în care formaţia pietreană şi-a depăşit partenerii de întrecere printr-un admirabil efort colectiv închinat victoriei, vă prezentăm componenţa formaţiei câştigătoare, Ceahlăul: Mitrofan – Nicoară, Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Niţă, Pătraşcu (Seceleanu), Enache (Negustoru), Mangalagiu, Meder, Stănculescu. După acest “omagiu” făcut învingătorilor, să reconstituim desfăşurarea partidei, care a oferit puţinilor ei spectatori (1.800) nu numai satisfacţia victoriei, ci – mai ales – un joc spectaculos, răsplătit deseori cu aplauze. Partida a început în nota unei ofensive insistente a gazdelor, care şi-au creat o primă ocazie favorabilă în minutul 14, când centrarera lui Stănculescu a fost boxată de portarul studenţilor “de sub nasul” lui Meder şi Enache veniţi puternic din urmă. În primele 45 de minute ale jocului, oaspeţii au fost şi ei de câteva ori în situaţii periculoase pentru spaţiul porţii noastre. Pietrenii au deschis scorul în minutul 61: Pătraşcu, lansat pe extrema dreaptă, este oprit din acţiune fiind ţinut de tricou; lovitura liberă este executată periculos de Negustoru, de la aproximativ 35 de metri lateral şi mingea ricoşează în plasa porţii din fundaşul central Sârbu. Peste 4 minute, gazdele marchează al doilea gol: fază de toată frumuseţea realizată de Negustoru, Meder şi Mangalagiu; aflat pe extemă, în jumătatea proprie de teren, Negustoru trimite lui Meder, demarcat la centrul terenului; acesta îl deschide în adâncime pe Mangalagiu, care-şi trece mingea pe lângă fundaşul advers ieşit în întâmpinare şi trimite în poarta lui Plopeanu, venit şi el în faţa atacantului pietrean. Partida scade vizibil în intensitate după stabilirea acestui rezultat, jucătorii resimţindu-se de pe urma efortului depus şi din cauza căldurii puternice; în plus Mangalagiu se accidentează, face… doar act de prezenţă, Ceahlăul rămânând practic în 10 oameni. (Constantin Bostan, Ceahlăul, marţi, 2 septembrie 1969)

Clasament

1. Portul Constanţa  3    3   0  0   9-1   6
………………………………………………………
15. Ceahlăul             3   1   0   2  2-6    2

Divizia C

Minerul Gura Humorului-Victoria Roman 0-1 (0-0)

După cea de-a doua deplasare consecutivă, Victoria s-a întors la Roman cu ambele puncte puse în joc, lucru ce nu constituie totuşi o surpriză pentru noi; pentru că odată propus un ţel (promovarea în divizia B), el poate fi atins numai câştigând cât mai multe puncte în deplasare. Despre acest succes (ce urmează după o înfrângere nescontată) am avut o discuţie cu Tiberiu Căpăţână, antrenorul formaţiei. Din cele spuse de antrenor, am aflat că partida a constituit un joc de luptă, în care formaţia romaşcană, cu un plus de tehnicitate, s-a angrenat cu toate forţele, punând deseori în pericol poarta gazdelor. Ocaziile favorabile au abundat la poarta echipei Minerul, dar Apostol a ratat 3 mari situaţii de gol. Jucători din Roman, care ar fi putut obţine o victorie mai substanţială, au trebuit să se mulţumească în cele din urmă cu un avantaj minim de goluri. Pe reprize, jocul a avut o desfăşurare gradată. În primele 20 de minute, gazdele au avut iniţiativa, aflându-se în atac. Pe parcurs însă “li se termină benzina” şi-până la sfârşitul reprizei-oaspeţii domină în joc. Repriza secundă este calmă; canicula îşi spune cuvântul şi oaspeţii, cu o pregătire fizică mai bună, reuşesc să înscrie unicul gol al partidei prin Decu în minutul 78, la capătul unei acţiuni personale. De la Victoria s-au remarcat: Zavera, Zăloagă, Botez şi Decu. (George M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 3 septembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia C

Letea Bacău-Constructorul Piatra Neamţ 7-1 (4-0)

Cu o apărare foarte penetrabilă, formatia pietreană a suferit o înfrângere de proporţii în faţa echipei băcăuane, care a fost în mare formă şi vervă de joc. Pentru Constructorul, golul de onoare a fost înscris de Bogdan. (Ceahlăul, miercuri, 3 septembrie 1969)

Clasament:

1.Textila Botoşani 6 puncte… 4. Victoria Roman 4 puncte… 13. Constructorul 1 punct.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Carnet de spectator

Duminică, în tribunele stadionului Ceahlăul, la meciul formaţiei pietrene cu echipa studenţilor bucureşteni, ne-am însemnat în carnet câteva comentarii ”gândite cu voce tare” de unii spectatorii; de asemenea, am notat fapte şi gesturi, de pe teren şi din tribună.

* Cineva, constatând cu regret goliciunea tribunelor, remarca făcând haz de necaz: “Astăzi au venit la meci numai cei într-adevăr bolnavi-incurabili”.

* Şi altcineva, răspunzând în aceeaşi notă: “Măcar de-am bate astăzi, ca să le pară rău celor care n-au venit!”

* O reflecţie care ni s-a părut a spune multe (şi nu numai pentru publicul pietrean): “Jucători de fotbal trebuie şi încurajaţi, nu numai huiduiţi; doar nu-i ca la volei, să faci punct în 3 minute!”…

* Mulţi spectatori au fost plăcut impresionaţi de evoluţia foarte tânărului Niţă. Şi mulţi nu se puteau opri să nu exclame: “Domnule, da joacă puştiul!”.

* Un gest al tribunelor care ni s-a părut îmbucurător: deşi a ratat (de puţin) la o fază de finalizare, Meder (proaspăt revenit în joc) a fost răsplătit cu aplauze şi încurajat astfel pe mai departe, pentru frumuseţea fazei create.

* La fel de salutară ni se pare intervenţia hotărâtă a unor spectatori care au sancţionat cu promptitudine, temperându-i pe cei câţiva ”nervoşi”, care – într-o “criză de isterie” – au aruncat cu mere spre terenul de joc. (Ceahlăul, joi, 4 septembrie 1969)

Articolul precedentJucătorii consacraţi au părăsit Ceahlăul
Articolul următor“Fabrica” pietreană de talente fotbalistice