0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia C: Cimentul Bicaz-Textila Buhuși 4-2 (3-1)

Aflându-se în luptă directă pentru evitarea retrogradării, cimentiștii bicăzeni au reușit de data aceasta să întreacă o echipă cotată ca bună în divizia C, seria întâi. Cu toate că oaspeții au deschis scorul prin Barbu, în minutul 5, Cimentul revine imediat în atac, reușind printr-o furtunoasă ofensivă să înscrie prin Niculescu de trei ori. După pauză, deși echipa gazdă domină net, oaspeții sunt cei care reușesc să reducă din handicap, prin Stoichițoiu. În minutul 79, Șerban înscrie din nou, stabilind în felul acesta scorul și rezultatul final. Au asistat aproximativ 1.000 de spectatori, iar alți 600-700 au vizionat partida de pe… dealurile din împrejurimi. (Ștefan Ghimpe, Ceahlăul, miercuri, 30 aprilie 1969)

Campionatul școlar

În comuna Borca s-a disputat cea de-a doua ediție a campionatului de fotbal rezervat școlilor generale. După cele două zile de întreceri (26 și 27 aprilie), clasamentul arată în felul următor: 1. Școala nr. 7 Roman; 2. Școala nr. 8 Piatra Neamț; 3. Școala Bistrița; 4. Școala nr. 5 Tg. Neamț.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa 1 Mai la fotbal: Celuloza Piatra Neamț-Autobuzul Piatra Neamț 2-1 (0-0); (0-0)

În cinstea zilei de 1 Mai, Comisia județeană de fotbal a organizat o competiție de fotbal dotată cu Cupa 1 Mai. La aceste întreceri, în municipiul Piatra Neamț au participat un număr de 6 echipe, în finală, calificându-se echipele Celuloza (din campionatul județean) și Autobuzul (din campionatul municipal). După un joc viu disputat la capătul celor 90 de minute de joc nicio formație nu reușise să înscrie. Conform regulamentului acestei competiții, fiecare echipă a beneficiat de 5 lovituri de la 11 metri, formația Celuloza a reușit să înscrie două goluri, iar Autobuzul numai unul!… Celuloza a câștigat astfel trofeul pus în joc, obținând și diploma acordată cu acest prilej. În deschiderea jocului de seniori, a avut loc finala Cupei 1 Mai la copii, între echipele școlilor nr. 8 și 2. Mai bine pregătiți și îndrumați de profesorul Eugen Munteanu, elevii Școlii nr. 8 au câștigat trofeele acordate: o frumoasă cupă și o diplomă din partea Comisiei județene de fotbal. (T. Coman, Ceahlăul, marți, 6 mai 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B: Poiana Câmpina-Ceahlăul 0-0

Cum a fost la Câmpina, Pătrașcule?

L-am căutat pe inginerul Pătrașcu, extremul bătăios al Ceahlăului, modest și muncitor, convinși fiind că părerile lui asupra meciului de la Câmpina întrunesc toate sufragiile; nu numai ale celor care s-au aflat în încleștarea pentru balonul rotund în dreptunghiul verde, ci și ale oricărui spectator neutru…

– Cred că iubitorii de fotbal, care simpatizează Ceahlăul, ar dori câteva cuvinte despre evoluția tactică…V-ați apărat strașnic?

– Ne-am apărat sanșele, dar nu printr-un joc distructiv, închis (deci urât!); încă din primul minut jocul nostru a purtat amprenta ofensivei, abordând partida într-un 4-2-4 elastic; la înaintare: Enache, Negustoru, subsemnatul-Stănculescu. Din nefericire, s-au accidentat, trebuind să părăsească terenul ambii mijlocași: Dragu și Seceleanu.

– Accidentările sunt grave? Gazdele au jucat dur?

– Dragu are entorsă la picior, Seceleanu la umăr; le consider accidente de joc, neintenționate.

– În această situație dificilă, cum ați continuat să acționați în teren?

– Eu am trecut half alături de Niță, iar la înaintare a intrat Rențea. În ultimele minute – conform indicațiilor date de maestrul Steinbach – am închis spațiile de acces spre poarta lui Argeșanu… apoi am inițiat niște cotraatacuri…

– Ocazii de gol au fost?

– Câmpinenii au avut o ocazie mai serioasă în minutul 10, când au expediat balonul în bară, de la 20 de metri, prin Baboie. Ocazii clare de gol nu au mai avut însă. Noi ne-am creat două ocazii în repriza a doua, dar au fost ratate de Stănculescu și Rențea.

– De ce evoluați mai slab acasă?

– Jucăm mai lejer în deplasare, fiincă acasă …ne temem de public (!), aceasta înseamnă că…

– Înțeleg că publicul nostru încă nu-i sportiv. Se mai aud voci din public, când greșești o pasă (și Pele greșește): “Pătrașcule, ieși afară!!”, huiduieli, “ați fost la Colibele Haiducilor” etc. Nu te iau pe tine drept etalon, am dat un exemplu, nu-i așa?

– Întocmai. (I. Alexandru, Ceahlăul, marți, 6 mai 1969)

Clasament:

1. Poli Galați  24   14    5    5     32-17   33
………………………………………………………..
5. Ceahlăul    24   11    6    7     30-23   28

Campionatul județean de seniori: Unirea Roman-Constructorul Piatra Neamț 0-1 (0-0)

Derby-ul campionatului județean s-a terminat cu victoria neașteptată a formației Constructorul. La această surpriză și-au adus o contribuție importantă mai mulți factori de joc: jocul nesatisfăcător al unor fotbaliști de la Unirea, arbitrajul părtinitor asigurat de pietreanul C. Corbu, jocul dur al fotbaliștilor celor două echipe, precum și faptul că meciul nu s-a disputat pe terenul formației gazdă (teren FZR), ci pe un teren cu care romașcanii nu sunt deloc obișnuiți. Jocul începe cu obișnuitele tatonări, după care Bogdan, de la Constructorul șutează în bară. Apoi, la un fault clar, în careu, asupra lui Crețu, arbitrul lasă jocul să continue… Din minutul 22 Unirea joacă în 10 oameni, fiindcă a fost eliminat Petrescu (pentru lovirea adversarului). După pauză, în minutul 57, oaspeții înscriu unicul gol prin Scurtu, după ce, în prima fază fusese un ofsaid nesancționat de arbitru. În sfârșit, în minutul 61, Ștefan Gheorghe de la Constructorul este eliminat pentru injurii și provocări… Romașcanii trag în bară în minutul 89, irosind ultima șansă de a rămâne în lupta pentru titlul județean. (G. M. Groapă, Ceahlăul, marți, 6 mai 1969)

Viitorul Săvinești-Bradul Roznov 5-0 (2-0)

Disputat pe un timp splendid, jocul dintre Viitorul și Bradul a atras un număr foarte mare de spectatori. Cei mai mulți au fost roznovenii, care și-au încurajat echipa chiar și la scorul de… 4-0! Este adevărat că formația Bradul e formată din jucătorii de până în 18 ani, și instructorul Gheorghe Magdalena mai are de lucrat cu ei. Formația Viitorul are în componența sa foarte mulți jucători care au activat în categoria B și experiența, rutina competițională și-au spus cuvântul în cele din urmă. Cuplul de înaintași centrali, format din Cioată și Smeu, a constituit punctul forte al echipei. Prin această victorie, formația Viitorul Săvinești s-a instalat în fruntea clasamentului. Golurile au fost marcate de Cioată (2), Smeu (2) și Apetrei. (Traian Coman, Ceahlăul, marți, 6 mai 1969)

Clasament: 1. Viitorul Săvinești-26 puncte;  2.Constructorul Piatra Neamț-26 puncte; 3. Unirea Roman-22 puncte

Divizia C: Victoria Roman-Petrolul Moinești 3-1 (2-0)

Un timp excelent pentru fotbal, un public numeros (aproximativ 2.500 de spectatori), iată ambianța în care s-a desfășurat pe stadionul 23 August din Roman partida câștigată cu 3-1 de formația locală Victoria, în dauna echipei moineștene. Jocul a debutat prin acțiuni ofensive inițiate de gazde, oaspeții rezumându-se numai la o apărare strictă, cu rare cotraatacuri!… În minutul 17, Panciu centrează excelent la Colnic, care înscrie cu capul, sub bară, declanșând ropote de aplauze în tribună. În minutul 42 se înscrie golul al doilea: o pasă a lui Panciu la Tifirel îl angajează pe ultimul la un sprint prelungit; o centrare de kinogramă, o zvâcnire a lui Konig, urmată de o lovitură cu capul și… 2-0. În minutul 67, la o acțiune a fraților Sârcu, Sârcu 2 șutează și înscrie al treilea gol. În minutul 71, Ifrim de la Petrolul, lăsat liber în careul romașcan, înscrie, reducând din scor. Finalul partidei găsește echipa gazdă în atac, dar nu mai poate majora scorul. Am remarcat de la gazde pe Colnic, Tifirel și Panciu. (G. M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 7 mai 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B – De n-ar fi greșelile…

Politehnica București-Ceahlăul 2-0 (1-0)

(București, prin telefon): Meciul celor două divizionare B, ferite deopotrivă – atât de emoțiile retrogradării, cât și de cele ale… promovării în A, a atras pe terenul de la Regie un public numeros, format în majoritate din “locatarii” marelului complex bucureștean. Ambele garnituri au practicat un fotbal deschis, cu multe acțiuni ofensive, vădindu-se intenția de a realiza un joc combinativ de bună calitate. Comparativ cu echipa studenților, Ceahlăul a dat dovadă de mai multă clarviziune în câmp, practicând un joc mai bine organizat cu acțiuni purtate în continuă mișcare și apropiindu-se periculos de careul Politehnicii. Din păcate, șansa nu a ținut deloc cu pietrenii și fluierul final a venit să consființească o victorie neconvingătoare. După o combinație Ciornoavă-Duțan, Păiș a trimis defectuos balonul spre poartă, pe lângă Argeșanu, care ezită să blocheze; mingea s-a îndreptat spre colțul porții, Nicoară a încercat s-o rețină, dar a intrat cu mingea în poartă! La 1-0 pentru gazde Ceahlăul preia inițiativa și atacă tot mai insistent, surprinzând apărarea adversă pe cotraatac. Așa s-a creat, în minutul 38, cea mai mare ocazie de gol a pietrenilor: Pătrașcu, deschis în adâncime sprintează spre poartă avându-l în față numai pe portarul Smeu, care-i ieșise în întâmpinare; dar la vreo 12 m de linia porții atacantul nostru ridică mingea peste Smeu dar… și pe lângă poartă! Cei care vor înscrie până la urmă vor fi tot studenții, în minutul 80, când Duțan a trimis balonul în poartă profitând de o neînțelegere a fundașilor noștrii. (Constantin Bostan, Ceahlăul, marți, 13 mai 1969)

Clasament:

1. Steagu Roșu Brașov   25    14    6   5   36-18    34
………………………………………………………………………………….
5. Ceahlăul                      25    11    6   8   30-25   28

Campionatul județean de fotbal: Constructorul Piatra Neamț-Viitorul Săvinești 1-0 (0-0)

Derby-ul campionatului județean de fotbal s-a disputat într-un plăcut decor  de… vară. Tribunele stadionului Ceahlăul au fost împărțite de galeriile celor două echipe: în tribuna a doua au luat loc cei din Săvinești, cu trompete și tălăngi… în tribuna întâi au luat loc cei de la Constructorul, cu mult înainte de începerea oficială a jocului. Primele minute aparțin celor de la Constructorul care combină mai simplu, dar nu reușesc să finalizeze deoarece Scurtu se dovedește neinspirat în acest joc, iar pe de altă parte, fundașul central Necula de la Viitorul este de netrecut. Viitorul își canalizează acțiunile de atac pe partea dreaptă, unde Apetrei execută câteva centrări frumoase, dar vârful de atac Macri-seamănă mai degrabă cu un luptător (atenție la kilogramele în plus…) decât cu un fotbalist – nu reușește niciodată să devieze balonul cu capul. Astfel că prima repriză se încheie cu un rezultat alb. Când ambele galerii par mulțumite cu un rezultat de egalitate, iată că un singur om nu este de acord cu acest rezultat și acesta este Bogdan care în minutul 85, cu un șut de la cca 35 m, înscrie sub bară. Nu-i mai puțin adevărat că portarul Bogza nu a fost atent. Pietrenii care nu au fost duminică în tribune au pierdut cel mai frumos joc al campionatului județean de fotbal. S-au remarcat Bogdan, Mușat și Ciocan de la Constructorul și Necula, Apetrei și Bucelea de la Viitorul. (Traian Coman, Ceahlăul, marți, 13 mai 1969)

POPICE

Calificări zonale

În campionatul republican (calificări zonale) desfășurat la Roman, au ieșit învingători sportivii de la Fabrica de Zahăr din Roman. Rezultate-feminin: Unirea Roman-Sănătatea Bârnova 2.032-1.843; s-au evidențiat Ecaterina Albu și Ecaterina Cădinoiu de la Unirea; masculin: Unirea Roman-Nicolina Iași 4.887-4.726, popicarii romașcani avându-i protagoniști pe Nicolae Vasilat și Gheorghe Șelaru.

ORIENTARE TURISTICĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa 1 Mai

Pe muntele Cernegura din Piatra Neamț a avut loc primul concurs de orientare turistică dotat cu Cupa 1 Mai. Reprezentanții celor 14 echipe au avut de parcurs un traseu cu o diferență de nivel de 350 m și o lungime de peste 6.000 m, în care au fost instalate un număr de 9 posturi de control. Echipele au dovedit o bună pregătire, reușind să atingă toate posturile stabilite după hartă, clasamentul putând fi stabilit astfel numai după timpul de marș. La băieți cupa a fost câștigată de sportivii Constantin Adăscăliței și Petru Asavei de la AS Voința Piatra Neamț, urmați de sportivii de AS PTTR și Fabrica Bistrița din Piatra Neamț. Și la fete primul loc a revenit echipei de la AS Voința Piatra Neamț, Elena Negru și Maria Aioanei intrând în posesia trofeului; pe următoarele locuri s-au clasat, în ordine, echipele de la Fabrica Bistrița și Liceul Petru Rareș Piatra Neamț. (Ceahlăul, duminică, 4 mai 1969)

VOLEI

Fetele de la Ceahlăul au rămas în divizia naționala A

Ceahlăul-C. P. București 3-0 (5, 2, 11)

Meciul s-a disputat în prezența unui public numeros, care și-a încurajat permanent-și în mod sportiv-echipa favorită, însoțind-o în drumul spre victorie. Partida avea o deosebită importanță pentru gazde, care, în caz de victorie, aveau asigurată menținerea în prima divizie a țării. Jucătoarele antrenate de profesoara Maria Săvinescu au desfășurat un joc de o bună factură tehnică, reușind să se mobilizeze cu toate forțele pentru victorie; “șansele” de bază (Adriana Albiș, Ana Gheorghe, Luiza Moraru, Iulia Popa, Tereza și Ana Viruzab) au evoluat atent, respectând indicațiile antrenoarei, care a știut să-și conducă echipa la victorie. Încă din primul set s-a văzut clar că pietrencele sunt decise să câștige partida: Ceahlăul conduce mai întâi cu 11-0, apoi își permite o scurtă relaxare, dând posibilitatea oaspetelor să puncteze de câteva ori (12-5), pentru că în final să câștige setul într-o manieră sigură. Cu un avantaj categoric se va încheia apoi și cel de-al doilea set, care a revenit localnicelor cu 15-2. Mai echilibrat a fost ultimul set, în care pietrencele au fost surprinse de o neașteptată revenire a bucureștencelor; consemnăm egalitatea de punctaj:1-1, 2-2, 5-5, 11-11; finalul setului – și al partidei – a fost marcat printr-o nervozitate crescândă, care s-a oglindit în joc prin numeroasele schimbări de serviciu. Campionatul astfel încheiat, asigură – în continuare – prezența în divizia A a echipei Ceahlăul, care, în viitorul campionat, are nevoie de mai mult sprijin din partea factorilor de răspundere. Au retrogradat în divizia secundă echipele universitare din Cluj și Timișoara. (C. Nemțeanu, Ceahlăul, duminică, 4 mai 1969)

HANDBAL

Divizia școlară și de juniori

Zilele de 2 și 4 mai au constituit două etape importante pentru divizia de handbal a școlarilor și juniorilor, etape în care reprezentantele județului nostru au concurat cu mult succes. Jocurile desfășurate s-au încheiat cu următoarele rezultate: feminin: Liceul Bicaz-Liceul Agricol Huși 12-12; Liceul Vatra Dornei-Școala Sportivă Piatra Neamț 6-11; Școala Sportivă Piatra Neamț-Textila Botoșani 21-2; masculin: Școala Sportivă Piatra Neamț-Liceul Mihai Eminescu Botoșani 15-12; Liceul nr. 2 Iași-Școala Sportivă Piatra Neamț 13-13.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul de calificare pentru divizia școlară și de juniori

Între 2 și 4 mai a avut loc în orașul Bicaz returul etapei județene a campionatului de calificare pentru divizia școlară și de juniori. Într-un cadru organizatoric deosebit, asigurat de colectivul Liceului din Bicaz, cele 5 echipe de băieți s-au întrecut pentru desemnarea echipei care ne va reprezenta la etapa finală din 2-6 iulie 1969 de la Galați. La sfârșitul întrecerilor clasamentul arată în felul următor:1. Liceul 2 Roman; 2. Liceul Târgu Neamț; 3. Liceul Săbăoani; 4. Liceul Bicaz; 5. Liceul Roznov. (Chiril Cricopol, Ceahlăul, marți, 6 mai 1969)

Articolul precedentPetrotub a călcat (din nou) ”strâmb”
Articolul următorAtenție la vopseaua de ouă!