0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL –  Campionatul teritorial municipal

Recent s-a disputat etapa a doua a returului Campionatului teritorial municipal. Cel mai important joc s-a desfășurat la Girov unde echipa locală Victoria a cedat cu 2-4 în fața formației Metalul IMS Piatra Neamț. Lideră în clasament este Viitorul Săvinești (instructor Paul Macri), cu 23 puncte. Pe locurile 2 și 3 se află Relonul Săvinești și Metalul IMS Piatra Neamț. (Ceahlăul, sâmbătă, 6 aprilie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B: Electronica Obor-Ceahlăul 3-0

Ceahlăul și-a propus pentru acest joc un rezultat egal. Acest lucru nu a fost posibil deoarece a ieșit în evidență slaba comportare a majorității jucătorilor din punct de vedere fizic, tehnic și tactic.

Ceahlăul: Mitrofan – Iatan, Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Onica, Zamfirescu, Negustoru, Meder, Seceleanu, Pătrașcu.

Flacăra Moreni-Victoria Roman 1-0

Deși echipa Victoria a căzut un loc aflându-se momentan pe locul 13, speranțele noastre după jocul reușit de la Moreni renasc în privința evitării retrogradării.

Clasament

1. Poli Iași    18   11  3  4  24-11  25

…………………………………………

4. Ceahlăul   18   9   2  7  20-18  20

………………………………………………….

13. Victoria   18    6  2 10  16-23  14 puncte (Ceahlăul, marți, 9 aprilie 1968)

Competiție rezervată copiilor

Consiliul Municipal Piatra Neamț pentru educație fizică și sport în colaborare cu CS Ceahlăul organizează o acțiune demnă de apreciat. Este vorba de inițierea unei competiții la fotbal destinată copiilor născuți între anii 1954 și 1958. Înscrierile se fac la sediul CMEFS din strada Ştefan cel Mare, nr. 16, telefon 1639. (Ceahlăul, marți, 9 aprilie 1968)

Campionatul interjudețean la fotbal, etapa a 17-a

Letea Bacău-Celuloza 4-0

Minerul Comănești-Bradul Roznov 2-1

Unirea Roman-Cimentul Bicaz 3-1

Constructorul-Locomotiva Adjud 3-0

Clasament: 2. Cimentul Bicaz 24 puncte; 4. Unirea Roman 21 puncte; 7. Bradul Roznov 19 puncte; 9. Celuloza 16 puncte; 12. Constructorul 11 puncte. (Ceahlăul, marți, 9 aprilie 1968)

Etapa a treia a Campionatului teritorial municipal

UFS Săvinești-Industria Locală 23 august 2-1

Viitorul Săvinești (cu foștii jucători de categoria B, Cioată, Macri, Smeu)-Ceahlăul juniori 2-1

Metalo-Chimica Piatra Neamț-Biruința Negrești 2-3

Volanul Bicaz-Victoria Girov 1-2 (Ceahlăul, vineri, 12 aprilie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Azi pe stadioane

În divizia B, cele două echipe din județul nostru, Ceahlăul și Victoria Roman, joacă acasă. De la Ceahlăul se așteaptă în meciul cu CFR Pașcani, un joc bun și un rezultat pe măsură. Meci decisiv la Roman. Victoria joacă împotriva Politehnicii București. De câștigă romașcanii, speranțele cresc. Printre competițiile sportive la zi se mai recomandă întrecerile din cadrul etapei județene la tenis de masă (juniori), precum și concursul de orientare turistică dotat cu “Cupa Voința”. În cadrul Campionatului diviziei B la rugby, azi la ora 10, pe terenul din Săvinești are loc meciul dintre Viitorul și Zimbrul Tecuci. (Ceahlăul, duminică, 14 aprilie 1968)

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B : Ceahlăul-CFR Pașcani 2-1(1-0)

Echipa Ceahlăul a realizat duminică unul dintre cele mai bune jocuri din returul campionatului, dar adevăratul test asupra revenirii sale în formă, poate fi și trebuie confirmat în etapa viitoare, în deplasarea de la Chimia Rm. Vâlcea. Golurile pietrenilor au fost reușite de Meder și Zaharia (în stânga imaginii, alături de Iencsi).

Victoria Roman-Poli București 0-1

Clasament

1. Poli Iași      19   11   4   4  24-11  26 puncte

…………………………………………

3. Ceahlăul    19   10   2   7   22-19  22 puncte

………………………………………………….

13. Victoria     19   6    2   11   16-24  14 puncte (Ceahlăul, marți,16 aprilie 1968)

Campionatul interjudețean de fotbal, etapa a 18-a:

Cimentul Bicaz-Minerul Comănești 3-0

Celuloza-Victoria Bacău 0-0

Bradul Roznov-Letea Bacău 0-1

Mecanizatorul Hemeiuși-Constructorul 0-3

Locomotiva Adjud-Unirea Roman 3-1 (Ceahlăul, miercuri,17 aprilie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B: Chimia Rm. Vâlcea-Ceahlăul 1-0(0-0), autogol Tăbăcaru

Partida nu s-a ridicat la un nivel tehnic deosebit. Iată cum s-a înscris unicul gol: Plugaru demarează pe aripa dreaptă și deși este jenat de Zamfirescu, centrează în careul mic unde se aflau 7-8 jucători. Tăbăcaru vrând să degajeze, trimite balonul în propria poartă. Autogolul aduce victoria Chimiei.

Ceahlăul: Mitrofan – Iatan, Iencsi, Gh. Aurel, Zaharia, Zamfirescu, Tăbăcaru, Seceleanu (min. 70 Mușat), Negustoru, Meder, Olteanu, Pătrașcu.

Electronica Obor-Victoria Roman 2-1

Clasament

1. Poli Iași   20  12   4    4    28-12   28 puncte

……………………………………………….

3. Ceahlăul  20  10  2    8     22-20  22 puncte

…………………………………………………

14 Victoria    20   6   2   12   17-26   14 puncte (Ceahlăul, marți, 23 aprilie 1968)

Campionatul interjudețean de fotbal, etapa a19-a

Victoria Bacău-Bradul Roznov 3-0

Letea Bacău-Cimentul Bicaz 1-0

Unirea Roman-Mecanizatorul Hemeiuși 3-0

Progresul Gheorghe Gheorghiu Dej-Celuloza 3-0

Constructorul-Petrolistul Dărmănești 3-0 (Ceahlăul, marți, 23 aprilie 1968)

POPICE –  O competiție reușită care a demonstrat totuși unele carențe

La Piatra Neamț și Bicaz s-au desfășurat zilele trecute întrecerile din cadrul etapei județene a Campionatului Republican de popice, pe echipe, la masculin și feminin. Au învins detașat, la masculin, formația Cimentul Bicaz, iar la feminin, Unirea Roman. Întrecerile s-au desfășurat cu spectatori foarte puțini. De fapt este locul să amintim că în județ nu sunt decât foarte puține secții de popice cu activitate corespunzătoare și alte câteva care lâncezesc. (Ceahlăul, sâmbătă, 6 aprilie 1968, articol scris de prof. Gh. Ciupercă-metodist CJEFS Neamț)

SCHI – Speranțele schiului pietrean la etapa finală a Campionatelor pentru juniori și elevi

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În decorul mereu frumos de la Poiana Brașov, unde zăpada a stăruit până de curând, elevii Şcolii Sportive din Piatra Neamț au participat nu de mult la două etape finale pentru juniori și școlari. Iată rezultatele: juniori-slalom special-Dan Nacu-locul 11,Dan Dascălu-locul 13; slalom uriaș-Paul Chiribuță-locul 14; coborâre-Doina Lașcu-locul 4, Paul Chiribuță-locul 12, Dan Dascălu-locul 14, Dan Nacu-locul 16; școlare-Doina Lașcu-locul 5 la slalom special și locul 6 la slalom uriaș, Dan Dascălu-locul 10 la slalom uriaș. Rezultate frumoase au obținut și elevii Cristian Olteanu și Wili Beșleagă având vârstele de 11, respectiv 12 ani. Datorită bunei comportări avute pe parcursul campionatelor, eleva Doina Lașcu a fost reținută în lotul de junioare. (Ceahlăul, sâmbătă, 6 aprilie 1968, articol scris de prof. Dumitru Terbescu de la SSE Piatra Neamț – foto)

ATLETISM – Cu scuze, atletismul pietrean nu se poate dezvolta

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În timp ce în municipiul Roman sub conducerea antrenorului Olimpiu Constantinescu-Nehoi, atletismul s-a afirmat pe plan național și chiar internațional, la Piatra Neamț, această ramură sportivă, are o activitate anemică. Pentru a ne edifica asupra acestei stări anacronice ne-am adresat tovarășului Nicolae Arhire (în imagine), președintele comisiei județene de atletism.

– De ce se întâmplă această situație?

– Rezultatele de până acum, cu 2-3 excepții, nu sunt de natură să ne bucure. Singurii care s-au evidențiat cât de cât sunt: Ionel Gabriela, Elena Apetrii și Mărioara Popescu. Antrenorul secției este Dan Păvălache.

– Cum vă explicați totuși că deși atletismul dispune de condiții bune, rezultatele sunt modeste?

– Nu găsim destulă înțelegere din partea unor părinți a căror copii sunt bine dotați pentru atletism. Mulți elevi nu au nici măcar cunoștințe elementare cum ar fi: nu știu a lua startul în probele de alergări, nu cunosc cum se ia elanul la săritura în lungime etc. Așa sunt elevii de la școlile generale nr. 2, 5, 6, 7, 9 ai căror profesori de educație fizică nu respectă la ore prevederile programei de învățământ referitoare la atletism. Doar la Liceul “Petru Rareș” și la școlile generale 4 și 1, activitatea atletică este mai bună.

Am consemnat în rândurile de față explicațiile tovarășului Arhire, dar considerăm că nu s-a pus punctul pe “i”. (Ceahlăul, duminică, 7 aprilie 1968, articol scris de prof. Mihai Andone)

Concurs de verificare

Pe stadionul 1 Mai din orașul Piatra Neamț a avut loc de curând întâlnirea dintre atleții de la CS Ceahlăul și Şcoala Sportivă Roman. Oaspeții au câștigat toate probele prin Constantin Nemeș, Ion Cojocaru, Mihai Păduraru, Gheorghe Tănăsică, Rodica Ţarălungă, Nuța Hritcu, Elena Monoranu, Geta Constantinescu. Sportivii de la CS Ceahlăul nu s-au ridicat la pretențiile acestei competiții. (Ceahlăul, joi,11 aprilie 1968, articol scris de Corneliu Nemțeanu).

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Atletismul romașcan se afirmă

* Convorbire cu antrenorul Olimpiu Constantinescu-Nehoi

– Recent, ați participat la Crosul Balcanic, de la Istanbul, în calitate de conducător tehnic al reprezentativei României împreună cu trei atleți ai Școlii Sportive Roman (Mariana Filip, Cornelia Neagu și Mircea Ionescu).

– În afară de reprezentativa noastră, care a deplasat o garnitură puternică, și celelalte echipe naționale au fost valoroase. Dar, părerea mea este că la cros, noi românii suntem cu o clasă mai buni decât ceilalți în Balcani. Am fost cantonați la 25 de km de Istanbul, la Tarabia. Am făcut pentru prima dată cunoștință cu renumitele produse turcești de patiserie, foarte apreciate. Anul viitor, Crosul Balcanic se va desfășura la București. (Ceahlăul, duminică, 14 aprilie 1968, articol scris de George Mihai Groapă)

RUGBY

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul diviziei B

Viitorul Săvinești-Zimbrul Tecuci 3-3

Pe terenul Chimia din Săvinești, s-a disputat meciul de rugby de divizie B între Viitorul Săvinești și Zimbrul Tecuci. Publicul spectator a avut ocazia să asiste pentru prima oară la un meci de rugby. Prin frumoasa comportare în acest joc, componenții echipei Viitorul și-au atras numeroși simpatizanți din colonia și comuna Săvinești. Conduși cu 3-0, săvineștenii revin în joc și reușesc să egaleze printr-o frumoasă încercare a lui Neacșu. Trebuie menționat că echipa Viitorul a luat ființă în urmă cu două-trei luni. Unii dintre jucători s-au aflat la primul meci. Merite se cuvin antrenorului, dr. Jan Costescu, care se ocupă de echipă în mod voluntar. (Ceahlăul, joi, 18 aprilie 1968

VOLEI

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Ceahlăul-Poli Galați 3-0(3, 7, 5)

Cu victoria de 3-0 obținută duminică, voleibalistele pietrene sunt virtual promovate în divizia A, indiferent de rezultatele pe care le vor obține în ultimele două meciuri din deplasare. S-au remarcat în meciul cu formația din Galați, Ana Gheorghe, Dana Zaharescu și Adriana Albiș.

Maria Săvinescu (antrenoare Ceahlăul – foto): “Sunt foarte mulțumită de jocul echipei pe care o antrenez. Victoria obținută ne-a adus calificarea certă în divizia A”. (Ceahlăul, marți, 9 aprilie 1968)

La fileu-elevii

Duminică dimineață, sala de sport a Liceului Petru Rareș a găzduit faza pe municipiu a Campionatului Republican Școlar la volei. Au participat 8 echipe din 6 școli (3 de fete și 5 de băieți). Pentru etapa superioară s-au calificat la fete, echipa Școlii nr. 3, iar la masculin, Școala nr. 4. Zeci de mii de spectatori și-au încurajat frenetic colegii. (Ceahlăul, miercuri, 17 aprilie 1968, articol scris de prof. E Fărcășanu)

TINERET

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Traian Coman-metodist CJEFS Neamț

Microînsemnări sportive

* Printre numeroasele blocuri construite în Roman, de ce nu există terenuri de joacă pentru copii unde să descifreze secretul stăpânirii buclucașului balon rotund? Arhitecții ar putea da în acest caz următoarele sfaturi: Copii, stați liniștiți lângă pisică, bunică și calorifer. Priviți atent la televizor fentele lui Pele și… ratările lui Voinea. E destul să deveniți astfel mari vedete fotbalistice. Așa să fie oare?

* Pe numeroase străzi din Roman am văzut astă iarnă jucându-se “hochei”. Crosa era făcută din două bețe legate cu sfoară, iar pucul dintr-un pneu tăiat cu cuțitul. În acest timp citeam în “Sportul” că undeva în Uniunea Sovietică, naționala de tineret era ridiculizată cu 14-0 de echipa unei uzine. De aici se vede că marile performanțe își au izvorul în organizarea ireproșabilă a unei puternice baze de masă.

* Pe stradă copiii noștri joacă fotbal. Se numesc Mazzola, Pele, Eusebio, Sarti, Pichi… Noi când eram mici ne numeam: Voinescu, Ozon, Apolzan, Petschovschi (foto). Pe niciunul nu-l cheamă acum Dumitriu 2, Pârcălab, Ionescu sau Dobrin. Să fie de vină televizorul, nivelul scăzut al fotbalului nostru, insuficienta propagandă sportivă? Cert este că niciun puști nu-și mai are idolul român. Și e trist… (Ceahlăul, joi, 18 aprilie 1968, Alexandru Iacob-corespondent)

Activități cu tineri

Activitățile sportive și turistice vor ocupa un loc de frunte între acțiunile inițiate de organizațiile UTC. Aceste acțiuni au menirea de a da posibilitatea practicării educației fizice de către mase largi de săteni, iar în școli de a oferi posibilități sporite de afirmare a celor talentați. Primele competiții care vor fi organizate sunt: “Crosul Tineretului” și “Cupa Tineretului la sate”. (Ceahlăul, joi,11 aprilie 1968, articol scris de prof. Ioan Balcâza, șef de secție la Comitetul Județean Neamț UTC)

Noutăți de la AS Voința Roman

Cotizația sportivă de la AS Voința Roman este plătită de membrii săi în proporție de 80 la sută pe an, lucru care face ca baza materială să fie îndestulătoare. În prezent, echipele de popice, handbal, volei, se pregătesc pentru participarea la Campionatul Asociațiilor Sportive Voința-“Voințiada”. Asociația își va construi o bază sportivă proprie, lângă judecătoria municipală, formată din terenuri de volei, baschet și handbal. (Ceahlăul, duminică, 14 aprilie 1968)

Articolul precedentMinunea romaşcană continuă
Articolul următorCrăcăoani: Rănile se vindecă greu

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.