0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

TENIS DE MASĂ

Cupa 16 februarie

În municipiul Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a desfășurat timp de două zile, un concurs de tenis de masă dotat cu Cupa 16 februarie, la care alături de tenismeni din Bacău și ai municipiului gazdă, a fost invitată și o echipă din Piatra Neamț. Reprezentanții noștrii au avut o comportare remarcabilă, obținând trofeul atât la individual, prin Apostu Doru (Grupul Școlar Chimie) cât și pe echipe. Alături de acest foarte talentat junior, care s-a impus cu autoritatea de-a lungul competiției în echipa pietreană au mai evoluat: Bucșe Gheorghe (Celuloza), Nacu Eugen (Relonul), Marinescu Constantin și Constantin Petre (Sănătatea). (V. Dumitriu, Ceahlăul, miercuri, 12 februarie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Etapa pe municipiu a campionatului de seniori

În sala clubului Reconstrucția s-a desfășurat campionatul individual de seniori, masculin și feminin, etapa pe municipiu. Datorită sprijinului acordat de conducerea AS Celuloza, competiția s-a bucurat de o bună organizare. Cei peste 30 de tenismeni reprezentând AS Celuloza, Sănătatea, Hârtia, Voința, Bradul, Metalul, Viitorul și Constructorul Săvinești au furnizat dispute interesante. Iată-i pe campioni municipali: la feminin-Scarlat Lucia (Voința); la masculin-Bucșe Gheorghe (Celuloza). Menționăm absența nemotivată a reprezentanților AS Relonul Săvinești și Victoria. (V. Dumitriu, Ceahlăul, sâmbătă, 22 februarie 1969)

SĂNIUȘ

Faza județeana a concursului „Săniuța de argint”

Inițiat de CC al UTC și destinat elevilor din licee și școli profesionale, concursul de săniuțe dotat cu “Săniuța de argint” a atras numai din județul nostru peste 6.000 de participanți în prima etapă pe școală. Organizată de Comitetul Județean UTC în colaborare cu CJEFS Neamt, faza județeană s-a desfășurat pe pârtia Cozla din Piatra Neamț, amenajată special pe o distanță de 800 de metri. La start s-au prezentat 64 de concurenți (băieți și fete), selecționați în fazele anterioare, care și-au disputat întâietatea pe parcursul a doua manșe. Competiția a fost dominată de elevii municipiilor Roman și Piatra Neamț, clasați pe primele locuri după cum urmează: fete -1. Răileanu Maria (Roman); 2. Radu Maria (Piatra Neamț); 3. Irina Elena (Roman); băieți – 1. Ioniță Emil (Roman); 2. Dan Dascălescu (Piatra Neamț); 3. Emil Junghiu (Borca). (Ion Balcâza, șeful comisiei sport, turism și pregătire militară a Comitetului Județean al UTC, Ceahlăul, miercuri, 12 februarie1969)

SCHI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa UGSR

Duminică dimineața, pe pârtia din Parcul Cozla, a fost organizată etapa județeană a Cupei UGSR la schi – pentru probele de slalom și fond -10 km. Zăpada și timpul excelent pentru concurs au contribuit din plin la reușita acestei competiții. Menționăm numărul mare de sportivi participanți, organizarea și asistența tehnică, asigurate minuțios de către comisia de schi a CJEFS Neamț, precum și numărul mare de spectatori prezenți. Proba de slalom s-a desfășurat pe o distanță de 450 m, cu 25 de porți de trecere. După cele două manșe câștigător a fost desemnat Dascălu Dan (Școala Sportivă Piatra Neamț), urmat în ordine de Cristian Olteanu, Maxim Teodor, Beșleagă Victor și Buruiană Dorinel. La fete concursul a fost câștigat de Doina Lașcu, campioana județului nostru. La proba de 10 km fond, pe un traseu dificil ca varietate, cei 26 de concurenți au fost puși la grea încercare. Iată-i pe primii trei clasați: Atudorei Gh., Cristea Mihai, Mareș Gheorghe, toți din Piatra Neamț. Primilor clasați le-au fost oferite premii și diplome din partea Consiliului județean sindical Neamț. (C. Nemțeanu, Ceahlăul, miercuri, 12 februarie 1969)

FOTBAL

Pregătiri intense la Victoria Roman

Pentru a afla în ce stadiu de pregătire se află echipa Victoria Roman în vederea începerii returului campionatului diviziei C, am întreprins o vizită la antrenamentul romașcanilor unde l-am interpelat pentru câteva momente pe antrenorul Tiberiu Căpățâna, rugându-l să ne împărtășească unele amănunte:
– Antrenamentele formației noaste au început în ziua de 7 ianuarie după ce în prealabil a avut loc vizita medicală, lucru pe care am pus mare bază ținând cont de experiența noastră anterioară în acest sens. Totodată, ținem să solicităm și pe această cale un medic, degrevat de alte responsabilități care să se ocupe numai de sportivii din orașul Roman. Căci fără un consult riguros al unui medic specialist nici un tânăr nu poate face cu adevărat sport de performanță.
– Cum se desfășoară antrenamentele dumneavoastră?
– Antrenamentele au loc în fiecare zi cu durate alternând între 120 și 150 de minute. În prima perioadă s-a pus accentul mai ales pe pregătirea fizică generală, urmând să fie combinată în a doua perioadă cu pregătirea fizică specifică alternată cu meciuri de verificare.
– Ce meciuri de verificare veți susține?
– Până în prezent am angajat măsuri de pregătire și verificare cu Metalul Roman, Unirea Roman (din campionatul județean), Știința Bacău și Dinamo Bacău și suntem în tratative cu Politehnica Iași și alte câteva formații redutabile.
– Care va fi lotul ce-l veți folosi în retur?
– Alături de mai vechii Zăloagă, Sârcu 1, Sârcu 2, Metea, Sooș, Colnic, Keonig, Tifirel, Botez, Panciu etc. vom promova o serie de tineri și talentați jucători, surpriză ce le-o rezervăm cu multă plăcere suporterilor romașcani.
– Ce performanță vizați în acest campionat?
Sunt sigur că echipa pe care o antrenez va termina acest campionat pe locul 3 (diferența de primele două este mare). Dar în acest retur vom clădi o echipă pe care o vom arunca în focul luptei pentru promovarea în campionatul viitor.
P.S. Ne-am adresat cu o întrebare și veteranului echipei romașcane, Gheorghe Panciu, care singur ridică vârsta echipei la… 21 ani și jumătate.
– Ce-ți dorești în retur?
– Doresc din toată inima ca o dată cu revenirea la conducerea tehnică a antrenorului Căpățână, echipa să practice un joc bun pentru a aduce înapoi pe stadion publicul.

(G.M. Groapă, Ceahlăul, sâmbătă, 15 februarie 1969)

Meciuri de verificare

Unirea Roman-Cimentul Bicaz 0-0

Divizionara C Cimentul a întors vizita liderei campionatului județean Unirea. Meciul s-a desfășurat pe un teren cu băltoace și a solicitat la maximum rezistența jucătorilor. Spre lauda lor, echipele au dat dovadă de o mulțumitoare condiție fizică, în preajma începerii campionatului. Echipa gazdă a avut mai mult inițiativa în joc, beneficiind la ora actuală de un lot mărit, format din jucători tineri și talentați. Dar deficiența la care încă are de lucrat intens este finalizarea. Dacă ne-a plăcut ardoarea cu care au luptat ambele echipe, nu ne-au prea surâs lipsa lor de finalizare și unele acte de duritate. Mai aproape de victorie a fost echipa romașcana care a beneficiat de multe ocazii, printre care și ratarea unui penalti de către Crețu în prima repriză. Gazdele au corespuns în general, din rândul lor remarcându-se Apostol, Dominte, Roșca și Crețu. Problema nevralgică a echipei este însă postul de extremă stânga. Încercat mai des și cu încredere, Miculschi ar putea fi o soluție. N-am înțeles totuși de ce arbitrul jocului a fluierat cu 10 minute mai devreme sfârșitul partidei. (George M. Groapă, Ceahlăul, marți, 18 februarie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Victoria Roman-CFR Pașcani 3-2 (3-0)

Formația romașcană s-a acomodat mai bine cu terenul dificil din cauza zăpezii și indicațiile antrenorului Tiberiu Căpățână au fost respectate: joc în permanentă mișcare, cu și mai ales fără minge, pasele la semiînălțime, fără menținerea inutilă a balonului, accelerarea ritmului în fazele de finalizare. În prima parte (când a fost menținută formația de bază), echipa Victoria a desfășurat un joc plăcut. Golurile au fost marcate de Iacob (de două ori) și Konig. La ultimul gol o contribuție însemnată a avut aripa stângă Tifirel, care după o cursă pe extremă, unde și-a înșirat adversarii, a centrat precis în careu și Konig, pe fază, a șutat în stânga porții, făcând inutil plonjonul disperat al portarului ospeților. În repriza a doua sunt efectuate câteva schimbări în formație, jucătorii introduși nefiind  pregătiți la același nivel cu titularii. Adversarul speculează acest lucru și prin Bejan și Ciupa reduc din handicap. (Traian Coman, Ceahlăul, marți, 18 februarie 1969)

DIVIZIA NAŢIONALĂ ŞCOLARĂ

Etapa a 11-a (2 februarie)

Volei băieți: Școala Sportivă Piatra Neamț – Școala Sportivă Bacău 3-2

Volei fete: Școala Sportivă Piatra Neamț – Școala Sportivă Bacău 1-3

Baschet băieți: CSM Iași – Școala Sportivă Piatra Neamț 32-88

Etapa a 12-a (9 februarie)

Baschet băieți: Șc. Sp. Piatra Neamț – Șc. Sp. Suceava 89-64 (41-32)

Sucevenii au venit la Piatra Neamț după patru etape câștigate, hotărâți să obțină cea de-a  5-a victorie consecutivă. Pe teren au găsit însă o echipă care din primele minute de joc s-a impus cu autoritate. Contraatacurile rapide și în special aruncările precise de la distanță și semidistanță au fost “armele” preferate ale pietrenilor. Punctele au fost realizate de: B. Domnu (22), C. Lututovici (21), S. Spiridonescu (14), M. Chiriac (10), A. Vornicu (6), S. Mătase (5), M. Dascălu ( 5), A. Cotoros (3).

Volei fete: Șc. Sportiva Buzău – Șc. Sp. Piatra Neamț 1-3 (7, -0,-8, -7)

În lipsa a trei titulare rămase acasă (Neamțu Anca, bolnavă și alte două comode, Elena Asavei și Cristina Munteanu), pietrencele au reușit totuși să câștige această întâlnire, după emoțiile primului set pierdut. S-a remarcat întreaga echipă: Georgeta Tănase, Mihaela Ceaușu, Georgeta Dașu, Maria Rusu, Teodora Ciocârlan, Angela Stote, Georgeta Popescu.

Volei băieți: Șc. Sp. Buzău – Șc. Sp. Piatra Neamț 3-2

Un joc de mare însemnătate pentru stabilirea primelor trei locuri în clasamentul seriei, câștigat de gazde, cu concursul evident al arbitrilor, mai ales în ultimul set, când pietrenii conduceau la un moment dat cu 11-7. Cu toate că au pierdut, pietrenii au realizat una dintre cele mai frumoase partide în cadrul diviziei școlare, care le-a adus de altfel și aprecierea unanimă a publicului local. S-au evidențiat: Dan Bârlea, Traian Notaru, Adrian Zvolinschi, Iulius Cârligeanu, Cornel Budiș, Dorel Chirilescu. (Ceahlăul, joi, 13 februarie 1969)

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia A – Înfrângere implacabilă

Ceahlăul – Dinamo București 0-3 (-5, -1, -9)

Am fost curioși să urmărim în acest debut al returului ce acumulări tehnico-tactice s-au realizat în perioada pregătitoare și, de ce să nu recunoaștem, le-am depistat, cu destulă greutate e drept, printre desele situații de nervozitate acută, suspine și gesturi descumpănite. Aceste noutăți combinative (pasă scurtă, de exemplu sau atacul simultan), care par înregistrate, rodate la antrenamente, au fost spulberate pe parcurs de viteza în execuție a adversarilor și, treptat, s-au pierdut în noianul de incomensurabil al greșelilor elementare. Este într-adevar greu să depășești un blocaj în care figurează Lia Iliescu, Elena Gherghescu și Helga Bogdan, dar inteligența pusă la încercare, poate oferi unele soluții capabile să decline imposibilul. Or, fetele noastre nu prea și-au pus probleme, nu au calculat nimic, (poate nici nu au avut nici măcar răgazul unor asemenea calcule). Cele mai grave greșeli s-au produs la preluări, încâlceli nu o dată colective, neconforme cu prestanța unei echipe din prima ligă a țării, influențând considerabil declanșarea panicii încă din primul set. Combinațiile surprinzătoare ale Anei Constantinescu și Liei Iliescu frapează de fiecare dată blocajul gazdelor și plonjoanele lor rămân gratuite. Setul al doilea a fost mult mai categoric adjudecat de dinamoviste, care, calme și precise în mișcări, au supravegheat dincolo de fileu toate fisurile adversarelor, profitând prompt de ele. În ultimul set, rezistența nemțencelor (prin Albiș, A. Gheorghe) a fost ceva mai dîrză. Acesta a fost de altfel și setul în care am sesizat sclipirile de care pomeneam mai sus, flori de gheață trecute cu vederea. Partida cu Dinamo a avut darul să repună fetele noastre în contact direct și angajat cu voleiul de calitate, urmând ca în etapele viitoare să le stimuleze probabil dorința practicării unui joc constructiv, subtil, în viteză. (Cristian Livescu, Ceahlăul, marți, 18 februarie 1969)

ADMINISTRAŢIE

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Plenara CJEFS Neamț

Sport de performanță nu înseamnă goana dupa rezultate

Destinele sportului de performanță în județul nostru au furnizat discuții ample în cadrul recentei plenare a CJEFS Neamț. Deși raportul de activitate privind realizarea planului de măsuri adoptat la plenara de constituire din februarie 1968, a trecut în revistă unele succese de prestigiu datorate sportivilor noștri, majoritatea aparținând Centrului de Atletism de la Roman, Clubului Sportiv Ceahlăul și Școlii Sportive de Elevi Piatra Neamț, îi lipsește totuși o expunere amănunțită a direcțiilor de dezvoltare ale sportului de performanță, perspective care-și au punctul de plecare în jaloanele acestui bilanț. CJEFS Neamț își propune pentru anul 1969 “să urmărească mai amănunțit felul cum se face pregătirea sportivilor care participă la activitatea competițională republicană, cum se străduiesc antrenorii să obțină de la aceștia maximum de randament, care sunt mijloacele pe care le folosesc în pregătire”. Apoi ”o atenție deosebită se va acorda secțiilor de fotbal Victoria și Unirea Roman, echipei de handbal Relonul Săvinești, rugbiștilor de la Viitorul”. Un surplus de preocupare se va acorda secțiilor de box, gimnastică și atletism ale CS Ceahlăul, pentru a avansa în pregătire. Se vor intensifica amenajarea, reamenajarea și modernizarea a o serie de baze sportive. În fine, obiectivul nostru suprem trebuie să fie pregătirea și trimiterea la Munchen a cel puțin 2-3 sportivi. Nu se pomenește nimic însă despre extinderea sportului de performanță în școli, care dispune de o masă mare de tineri, precum și de cadre didactice bine instruite. Problema sportului școlar rămâne în continuare într-o penumbră dezavantajoasă. În plus, mai semnalăm că în afara celor trei unități de performanță din județ, dintre care una este profilată pe atletism nu se include în niciun fel obiectivul unui efort de inițiere, prin investigarea situației altor sporturi. Nu se specifică nimic în raport despre viitorul sporturilor de iarnă în județul Neamț. Dacă avem în divizia A o echipă de volei la Piatra Neamț, aceasta se datorează faptului că de mai bine de 10 ani dispunem aici de o școală ambițioasă an de an în depistarea și promovarea de talente. Același lucru se poate spune și despre Centrul de Atletism de la Roman. Profesorul C. Săvinescu sesiza pe bună dreptate că în actualele vederi ale CJEFS sporturile au fost împărțite în două categorii: productive și neproductive, unele în care s-a realizat ceva, altele neglijate în bloc. Toate sporturile trebuie să-și găsească însă o pondere sensibil egală. Mai mult, programul sălii Ceahlăul dezavantajează prin ore nepotrivite antrenamentele elevilor. “Sala a fost făcută pentru orașul nostru. Dar în timpul vacanței elevilor, antrenamentele noastre au fost sistate, datorită celor 5 loturi naționale care au închiriat-o. Încă o problemă pe care vreau să o ridic: în favoarea unui club, fie el și Ceahlăul, au fost minimalizate în supraveghere celelate posibilități de ridicare a noi performanțe. Trebuie să ne gândim în primul rând la dezvoltarea armonioasă a sportului nostru în general”. (prof. Chiril Cricopol). Alți vorbitori au semnalat că unele secții de performanță funcționează doar cu numele. ”De o mare parte din aceste lipsuri, vinovați se fac în primul rând metodiștii CJEFS. Aceștia n-au reușit să îndrume în permanență activitatea de performanță din județ, nu și-au făcut simțită prezența la antrenamentele secțiilor de performanță din asociații, n-au verificat suficient antrenorii, n-au fost exigenți față de evoluția nesatisfăcătoare a unor sportivi  cu perspectivă”. Pe bună dreptate ne întrebăm: dacă așa stau lucrurile, care a fost în fond contribuția lor? (C. Livescu, Ceahlăul, joi, 20 februarie 1969)

Articolul precedentFC Ceahlăul: Miza pe mijlocaşi
Articolul următorCronici sportive locale din perioada interbelică